Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Western Digital předvede na Computexu první HDD pro SATA Express

V souvislosti s novými čipsety Intel 9. řady představí WD klasické pevné disky pro SATA Express rozhraní. To konečně po letech stagnace posunulo rychlostní možnosti SSD na základních deskách.

HDD z rychlostních možností nového rozhraní pochopitelně tolik těžit nebudou (možná v RAIDu, ale to je spíše teoretická možnost).

Prototypy, které WD ukáže, jsou připraveny ve spolupráci s klíčovými technologickými partnery (čímž asi chce básník říci něco minimálně o dodavatelích SATA Express SSD, ale v tiskové zprávě se vyskytuje konkrétně Asus, který již SATA Express prototyp předvedl). Skvělou zprávou je informace, že demonstrace bude využívat standardní univerzální AHCI ovladače.

Demonstrace nemá za cíl ukázat, že by HDD běžely nějak rychleji. Pevné disky se s přehledem vejdou do ~600MB/s limitu propustnosti klasického 6,0Gbit/s SATA rozhraní, půjde o ukázku společného běhu SATA Express SSD a SATA Express HDD. Vysílá tak WD snad signál, že je možná na čase se klidně začít loučit s obyčejnými SATA konektory na základních deskách? Uvidíme. Pokud ano, potrvá to mnoho let (dodnes na deskách vídáme ATA/IDE konektory a dodnes se objevují různé obskurní základní desky s ISA sloty, byť třeba s absencí DMA).

Předváděčka by měla probíhat také na základních deskách firmy Gigabyte. Je to logické, WD potřebuje demonstrovat obecnou funkčnost na všemožných zařízeních, ač to plyne ze samotné specifikace daného standardu, které se z principu věci musí všichni držet - v tomto kontextu hlavně výrobci řadičů, tedy aktuálně Intel s 9. řadou čipsetů.

SATA Express zkrátka přichází a je to bezva.

Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Western Digital předvede na Computexu první HDD pro SATA Express

Úterý, 3 Červen 2014 - 16:34 | theseus | To není o "žlutozemích". To je o tom,...
Úterý, 3 Červen 2014 - 14:20 | Waffer47 | S-ATA Express kdyz tak pro mSATA zarizeni primo...
Úterý, 3 Červen 2014 - 13:58 | Kert | L = Lojza, P = Pepa ... L: Heee, nefičí to dost...
Úterý, 3 Červen 2014 - 11:18 | Nalim | Hmmm zajimava zprava. Ale aby to melo prakticky...

Zobrazit diskusi