Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Microsoft pracuje na levnějším Xboxu One

Microsoft Xbox One s logem
Cena herní konzole Xbox One je o rovných $100 vyšší než cena Playstation 4. Zákazník sice dostane navíc snímač pohybu Kinect, což cenový rozdíl plně vysvětluje, ale nic to nemění na prostém faktu, že je Xbox o $100 dražší a to je pro řadu zákazníků moc.

Microsoft proto podle neoficiálních zdrojů pracuje na levnější verzi nového Xboxu, která by mohla cenový rozdíl oproti Playstation 4 snížit. Vzhledem k tomu, že oba výrobci prodávají konzole prakticky za cenu výrobních nákladů, není možné prostě pár desítek dolarů slevit - je třeba najít, kde by se daly ušetřit.

Způsob, jaký Microsoft k dosažení vytyčeného cíle zvolí, zatím není známý. V úvahu připadají tři cesty: Nějaká forma optimalizací procesu výroby, vynechání některé komponenty nebo nová verze konzole. V případě Xboxu 360 připravil Microsoft celkem osm základních verzí, které postupně snižovaly náklady i energetické nároky.

Většina těchto změn ale byla spojena s přechodem procesoru a grafického jádra na novější výrobní proces, což v případě Xbox 720 v nejbližších měsících nehrozí. Současné jádro (SoC) je vyráběno na 28 nm a k dispozici zatím není nic lepšího než 20 nm. Ty ale zatím vycházejí dráž, takže nejsou cestou, která by vedla ke zlevnění. Zatím - možná za rok.

Objevují se proto dvě základní spekulace. První hovoří o vynechání Blu-ray mechaniky. Ta podle analýzy IHS iSuppli vychází v nákladech na $32, takže by mohla umožnit realizaci řekněme $40 slevy. Jakým způsobem by vynechání mechaniky ochudilo možnosti konzole, asi není třeba rozebírat (navíc věříme, že na to ani mezi uživateli nebude jednoznačný názor).

Druhá možnost tkví ve vynechání Kinectu (v nákladech $75), což by mohlo přinést slevu ve výši $80-100. Podobné spekulace se objevovaly již v srpnu minulého roku, ale obratem je dementoval Phil Harrison z Microsoftu (na snímku vpravo) v rozhovoru pro CVG: „Nejde o samostatné systémy. Xbox One má čipy, paměť, Blu-ray, má Kinect a má ovladač. Všechno je to součástí jednoho ekosystému.“

Pro Microsoft by bylo opravdu problematické vydat konzoli bez Kinectu, který byl vývojářům prezentován jako neoddělitelná součást, kterou bude vybavena každá konzole a s níž mohou počítat při vývoji aplikací. Jen těžko by Microsoft vysvětloval zákazníkovi, proč mu na Xboxu One neběhá hra vyvinutá pro Xbox One.

Bez ohledu na to, kterou cestou se Microsoft vydá, můžeme v řádu měsíců očekávat uvedení Xboxu One, který bude stát výrazně méně než současných $499.

UPDATE 5. 2. 2014: Microsoft zprávu zpochybnil, více zde.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Microsoft pracuje na levnějším Xboxu One

Úterý, 4 Únor 2014 - 20:48 | romco | takze podla toho clanku to vyzera na uspory pri...
Úterý, 4 Únor 2014 - 14:53 | JP01 | http://www.svethardware.cz/microsoft-levna-xbox-...
Úterý, 4 Únor 2014 - 09:23 | del42sa | než se ta konzole začne u nás vůbec prodávat, tak...

Zobrazit diskusi