Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Výroba Playstation 4 stojí $381, prodává se za $399

rozebraná PS4 - Obrázek 4
Když šel v zimě 2006/2007 na trh Playstation 3, dostal se součet ceny jednotlivých komponent výrazně nad úroveň ceny prodejní. Tentokrát je situace jiná, prodej hardwaru pokryje i část dalších výloh.

Sony se samozřejmě výrobními náklady nechlubí, níže uvedená čísla vycházejí z analýzy společnosti IHS iSuppli a jde samozřejmě o smluvní ceny, za které jednotlivé komponenty prodávají výrobci samotné Sony (to zdůrazňujeme pro případ, že by se objevil rýpal rozporující uvedené částky na základě ceníku své oblíbené maloobchodní IT firmy ;-).

Srdcem a nejdražší položkou z celé konzole je APU od AMD, které s celkovými 348 mm² (± rozměry high-endového GPU) integruje osmijádrový procesor Jaguar, grafické jádro GCN, multimediální obvody včetně TrueAudio a čipset, resp. většinu I/O rozhraní. Podle iSuppli stojí APU $100. Také již víme, že pro zajištění vysoké výtěžnosti má každý kus deaktivované dva bloky CU a z celkových 1280 stream-procesorů (a 80 texturovacích jednotek) dává k dispozici 1152 / 72 od každých.

V řadě druhou nejdražší položkou se stávají paměti GDDR5: 8 GB vychází na $88. Pokud si obě částky sečteme, zjistíme, že tvoří zhruba polovinu ceny celého stroje.

Playstation 4 exploded

Druhou polovinu ceny, kterou tvoří levnější komponenty, otevírá pevný disk (500GB 2,5” mechanický), který Sony od Western Digital a Seagate nakupuje za smluvní cenu kolem $37. Právě kolem rychlosti mechanického disku se točí nemálo diskusí; zrovna včera jsme se podívali, jakou měrou by chod konzole urychlila výměna za SSD nebo hybridní řešení:

Za optickou mechaniku a čipy pro bezdrátová rozhraní (Marvell, Skyworks) zaplatí výrobce $28. Herní ovladač je pak překvapivě levný, vychází na $18.

Zbylých $110 jde na základní desku, zdroj, skříň, chlazení a kabeláž. Do prodejních $399 zbývá $18 (v případě Playstation 3 překonávala hodnota komponent v době vydání prodejní cenu o více než $200). Těchto $18 může z nemalé části pokrýt náklady na montáž, propagaci a reklamace, které podle Sony aktuálně dosahují 1% úrovně:

Co se čistého zisku týče, bude jej - stejně jako u předchozího modelu - generovat především prodej her. Rozdíl je ale v tom, že výroba hardwaru z této částky nebude významně ukusovat (pokud vůbec).

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Výroba Playstation 4 stojí $381, prodává se za $399

Sobota, 23 Listopad 2013 - 18:10 | cz3dtc | Protože se ptam je li to možné , když to jede na...
Sobota, 23 Listopad 2013 - 16:54 | Anonym | k cemu? u PS3 to bylo dobře vzhledem k CPU, ale u...
Sobota, 23 Listopad 2013 - 13:33 | cz3dtc | Lze tam mít dualboot s linuxem ?

Zobrazit diskusi