Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Xiaomi vyvíjí vlastní obdobu systému pro rozpoznání obličeje

Revoluční a zároveň kontroverzní technologie FaceID patřící pod křídla Applu se se do značné míry snaží napodobit mnoho výrobců a technologii adaptovat pro Android. Nyní do hry vstupuje Xiaomi s vlastní obdobou systému pro rozpoznání obličeje.

Revoluční a zároveň kontroverzní technologie FaceID patřící pod křídla Applu se do značné míry snaží napodobit mnoho výrobců a technologii adaptovat pro Android. Nyní do hry vstupuje Xiaomi s vlastní obdobou systému pro rozpoznání obličeje.

Zabezpečení skrze rozpoznání obličeje přední kamerou není nic nového a do jisté míry funguje již delší dobu také na Androidu. Samsung byl jedním z prvních výrobců, který se pustil do více způsobů zabezpečení mimo čtečku otisků prstu. Přes přední kameru, primárně určenou na video hovory a pořizování selfie fotografií, Samsung do určité míry zajistil rozpoznání obličeje přes příslušný software. S příchodem FaceID od Apple se tato technologie posunula na zcela jinou úroveň.

Mimo zachování přední kamery se do přední části telefonů dostaly další senzory, které například určují hloubku obrazu. Tím odstranil obrovský neduh této technologie, kdy v minulosti stačilo k odemknutí telefonu pouhá fotografie. FaceID je více analytické a je poměrně obtížné zabezpečení obejít. Dokonce Apple tvrdí, že je 3D scanner bezpečnější, než jeho čtečka otisku prstů, která je prozatím přítomna na jiných telefonech a tabletech od Apple.

Xiaomi se na problém zaměřilo a vyvinulo velmi podobný systém založený na spolupráci více senzorů k určení výsledného obrazu po vzoru FaceID. Hardware použitý pro scanner se objevil na renderu. Namísto pouhé přední kamery je k dispozici infračervený senzor, projektor pro určení hloubky obrazu a dodatečné osvětlení ke snadnejšímu rozpoznání. Na renderu nechybí ani senzor okolního osvětlení a senzor přiblížení, které mohou spolupracovat se systémem rozpoznávání.

S implementací senzoru 3D rozpoznávání obličeje s sebou nese adaptaci vykousnutí obrazovky ve stejné míře, jako se objevuje u více výrobců ve snaze chytit trend, který nastavil iPhone X. U Xiaomi by tento krok měl smysl, protože momentálně nemáme k dispozici dostatek technologie integrovat takto složité a citlivé senzory pod obrazovku tak, aby byly skryty a zároveň bez problému fungovaly.

Uniklé obrázky Mi 7 naznačují, jak bude novinka vypadat

Nová technologie se pravděpodobně objeví na očekávané vlajkové lodi Mi 7. Telefon bude v následujících dnech oznámen a bude zajímavé, jestli se nová technologie zde objeví nebo si ještě počkáme. Pokud se vše podaří, bude zajímavé sledovat reakci Apple na situaci. Třeba nenechá na Xiaomi ani nitku suchou a pokusí se svou technologii skrze patenty hájit, pokud bude telefon vydán i do USA.

Jiří "Kjutl" Kutlák

Proč nevytěžit z ničeho maximum aneb i odpad lze používat produktivně a neprodělečně!

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Xiaomi vyvíjí vlastní obdobu systému pro rozpoznání obličeje

Žádné komentáře.