Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Zemětřesení v Texas Instruments postihne ultramobilní procesory OMAP

Texas Instruments logo TI 2012
Známý americký výrobce ARMových SoC pro ultramobilní použití, Texas Instruments, oznámil to, co si vrabci štěbetali již několik měsíců: firma razantně mění svoji strategii a prakticky upouští od dalšího boje na klasické SoC trhu, kde je obrovská konkurence...

Texas Instruments v rámci nové strategie vedoucí k redukování nákladů a nového zaměření společnosti na její tradiční trh bezdrátových embedded řešení, provádí poměrně rozsáhlý zákrok ve vlastních řadách. Po celé světě propustní na 1 700 pracovníků a změní zaměření produktové řady OMAP.

TI OMAP 5

Tato SoC se nově zaměří na trhy, kde je životní cyklus produktů daleko delší a konkurence menší, než je tomu ve spotřebitelském segmentu. Texas Instruments již nějakou dobu cítí tlak trhu, kde si řada výrobců vyrábí buď přímo vlastní ARM SoC (Aple, Samsung), nebo si mohou vybírat z produktů řady velkých výrobců (vedle Samsung Exynos také u Qualcomm SnapDragon či Nvidia Tegra a do budoucna i AMD Opteron). Trh je tak vysoce konkurenční a tento aspekt s každým rokem dále sílí, což snižuje i možné zisky na něm.

Řada produktů OMAP tedy přežije, ale ne v současné spotřebitelské podobě. Zaměří se namísto toho na bezdrátové čipy a embedded řešení. Zde firma totiž cítí daleko větší příležitosti, růst i schopnost generovat zisky. Pro TI to samozřejmě bude znamenat nejprve náklady, zejména na odstupné zaměstnanců, ale již příští rok jí to přinese úspory v řádech stovek miliónů dolarů.

Píšeme o ARM procesorech:

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Zemětřesení v Texas Instruments postihne ultramobilní procesory OMAP

Žádné komentáře.