Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Zen 5 i Phoenix podporují CUDIMM DDR5

Zdroj: AMD

Přestože se o podpoře paměťových modelů CUDIMM mluvilo jako o novince, jejíž podporu přinese generace Arrow Lake od Intelu, umí s nimi pracovat již dvě řady stávajících procesorů AMD…

Paměťové moduly CUDIMM (Clocked Unbuffered DIMM) jsou vybaveny vlastním generátorem taktu, díky čemuž umožňují stabilní dosažení vyšších taktovacích frekvencí oproti klasickým modulům, které využívají fyzicky vzdálenější generátor taktu integrovaný v procesoru. Standard CUDIMM vznikl teprve letos a předpokládalo se, že prvním produktem, který s ním bude kompatibilní, budou desktopové procesory Intel Arrow Lake, Core Ultra 200 pro socket LGA1851.

Podle overclockera TOPPC, který pracuje pro společnost MSI, jsou ve skutečnosti CUDIMM podporovány již procesory Ryzen 8000 (APU Phoenix / Zen 4) od BIOSU verze AGESA 1200 a procesory Ryzen 9000 (Granite Ridge / Zen 5) od BIOSu AGESA 1180.

Jelikož jsou CUDIMM DDR5 s 288pin rozhraním kompatibilní s klasickými DDR5 sloty, lze je instalovat již do stávajících systémů, pokud jsou vybaveny přinejmenším výše uvedenou verzí BIOSu. Nemáme počítat s podporou DDR5-10000, ale platí, že s CUDIMM lze dosáhnout stabilně vyšších taktů.

TOPPC dále upozorňuje, že Ryzen 7000 CUDIMM nepodporuje (systém nenajede), ale že nemůže vyloučit, že budoucí řady BIOSů něco změní. To bych však považoval za méně pravděpodobné - Zen 4 není limitován stávajícími DDR5 a nelze očekávat, že by k procesorům, kterým v současnosti uživatelé dávají přednost kvůli poměru cena / výkon, nikoli kvůli samotnému výkonu, budou preferovat dražší moduly, které poměr cena / výkon spíše zhorší.

Paměti CUDIMM již ohlásilo několik výrobců, zpravidla dosahují rychlosti přes DDR5-9000, ale dostupné budou většinou spíše až ke konci roku. Jak již bylo naznačeno, s ohledem na vyšší výrobní náklady (generátor taktu) a výběrové čipy (vysoké takty) půjde po cenové stránce o skutečně high-endové řešení.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Zen 5 i Phoenix podporují CUDIMM DDR5

Pondělí, 30 Září 2024 - 01:08 | melkor | Nění kam se hnát. Počet mega transakcí za sekundu...

Zobrazit diskusi