Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Zen 5 vypadá na ~25% zvýšení IPC, Meteor Lake na 15-25 %

Zatímco letošní rok nechystá pro desktop žádnou revoluci v architektuře procesorů, rok 2024 bude velmi zajímavý a bohatý. Přijdou hned dvě přelomové architektury s výrazným posunem IPC…

O Zen 5 se dlouhodobě mluví jako o architektuře, která přinese významný posun IPC. Zen 5 dokonce AMD zmínila dříve než Zen 4 (byť zmínka nepocházela z marketingového / PR oddělení, ale od architekta M. T. Clarka). Později začaly z neoficiálních zdrojů přicházet zprávy o velkém posunu IPC i u Zen 4, které se nakonec nepotvrdily. Nebyly však mystifikací, ale snahou o výklad výkonnostních cílů, mezigeneračních posunů oproti Zen 3, které nebyly nikterak malé. Jejich dosažení se zdálo být reálnější výrazným posunem IPC než výrazným posunem taktů, které AMD do té doby držela podstatně níž než Intel. Překvapila však optimalizacemi pro výrazný posun frekvencí. Velký posun IPC se nekonal; nebyl však ani nijak nízký, jak se snažily naznačit některé nepodložené spekulace. S 13-14% bez započtení nárůstu v testech využívajících AVX-512 lze mluvit o středním posunu podobnému generaci Zen 2.

Toto číslo odpovídá jednomu staršímu vyjádření, které se týkalo důvodu strategie „nová architektura“ → „evoluce architektury“. Důvodem mělo být, že při pokračování evoluce by další (třetí) krok již umožňoval jen nízké zvýšení IPC a šlo by o z hlediska přínosu o plýtvání zdroji. Z vyjádření vyplývá, že každý další krok přináší nižší nárůst IPC než předchozí, z čehož dále vyplývá, že první krok (nová architektura) bude mít většinou výraznější nárůst IPC než její evoluce. Což se v praxi potvrzuje. Zen byla nová architektura, Zen 2 (+15 % IPC) její evoluce. Zen 3 (+19 %) byla nová architektura, Zen 4 (+13-14 %) její evoluce. Ještě lze dodat, že rozdíl mezi Zen a Zen 2 byl o něco vyšší než původně plánovaný, neboť na počátku vývoje Zenu se počítalo s implementací některých prvků, na které už nezbyl čas a dostaly se až do Zen 2. Jen z tohoto hlediska tedy lze od Zen 5 očekávat vyšší posun IPC než od Zen 2 a Zen 4.

Podle informací redakce webu RedGamingTech to v současnosti vypadá, že Zen 5 v průměru přinese zhruba 25% navýšení IPC oproti Zen 4. Dosavadní roadmapy AMD uvádějí architekturu Zen 5 na rok 2024. Zůstávají ovšem značné nejasnosti jak v samotném pořadí produktů, tak v časovém rozvržení. U posledních generací zpravidla někdy od léta do podzimu vydala AMD desktopové procesory, které novou generaci zahájili, a začátkem roku následujícího se architektura dostala na úroveň APU nasazených nejprve do mobilního segmentu. Roadmapy AMD však kreslí na rok 2024 všechny iterace Zen 5 od velkých jader přes Zen 5c a od klasických procesorů přes servery až po APU.

Tím je klasický scénář vyloučen: Pokud by APU mělo vyjít začátkem roku, muselo by být prvním produktem s novou architekturou. Pokud by naopak měl desktop zůstat na prvním místě, pak logicky APU nevyjde začátkem roku. Čistě teoreticky by však bylo možné upustit i od předpokladu, že mezi vydáním mobilních a desktopových procesorů musí být prodleva. V případě Zen 5 se totiž očekává, že k výrobě APU bude použit 3nm proces, zatímco desktopové procesory využijí 4nm. Tyto procesy vznikají na rozdílných linkách i továrnách, takže není potřeba nejprve nasytit trh jedním produktem a po opadu poptávky linku využít na další produkt. Jakou strategii nakonec AMD zvolí, nevíme (možná není definitivně rozhodnuto ani v AMD), ale jisté je, že každá varianta znamená produktově nabitý rok 2024.


Ve druhém pololetí letošního roku plánuje Intel podle oficiálních informací vydat mobilní variantu procesorů Meteor Lake, jejichž desktopová verze má následovat v roce 2024. Podle zdrojů neoficiálních nicméně nelze čekat, že by v létě mohly být na trhu ve velkém notebooky s Meteor Lake a spíše to vypadá na čtvrtý kvartál (nemá teď cenu řešit, jestli s vydáním nebo s masovou dostupností - míra pesimizmu v tomto směru je u různých zdrojů různá). Desktop nicméně zůstává jako produkt roku 2024, snad dokonce pro první pololetí. Po zprávách o 8 velkých a 16 malých jádrech ovšem následovaly zprávy o omezení na konfiguraci 6 velkých + 16 malých jader a poté dokonce i zvěsti o 6 velkých a 8 malých jádrech, což by pro Zen 5 nepředstavovalo konkurenci.

O velkých jádrech Meteor Lake (zvaných Redwood Cove) v prvním pololetí loňského roku přicházely zprávy hovořící o nárůstu IPC v rozmezí 12-21 %. Koncem roku přišla malinko optimističtější čísla: 15-25 %. To by na jednu stranu nebylo špatné, na stranu druhou by se to týkalo jen 6 velkých jader, přičemž malých by se týkal nárůst nižší.

Intel by tedy mohl AMD a její Zen 5 časově předběhnout s vydáním Meteor Lake a zajistit si na pár měsíců navýšení prodejů. Šlo by ovšem o velmi dočasnou výhodu, neboť popsané konfigurace s šesti velkými jádry by jen těžko obstály oproti 8-16jádrovým konfiguracím Zen 5.

Do podstatně lepší pozice by Intel dostalo vydání procesorů Arrow Lake s architekturou Lion Cove, od níž se očekává masivní posun IPC (podle YouTube kanálu MLID 22-34 %). Ta má však dorazit ve druhém pololetí 2024, což je (s ohledem na zkušenosti s dodržováním roadmap Intelu) dost daleko na to, aby nemohlo dojít k odkladu. Pokud by se však rok 2024 podařilo Intelu dodržet, dostal by se s IPC dost vysoko nad Zen 5.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Zen 5 vypadá na ~25% zvýšení IPC, Meteor Lake na 15-25 %

Středa, 18 Leden 2023 - 12:45 | Emenems | nejvetsi skok byl ze zoufalych stavebnich strojů...
Úterý, 17 Leden 2023 - 23:34 | Karáš Svorka | V tom roce 2019 když přišly Zen2 procesory přišel...
Úterý, 17 Leden 2023 - 21:07 | peliculiar | Jak jsi myslel tu změnu platformy? Vždyť Zen1 -...
Úterý, 17 Leden 2023 - 18:33 | Peetee | Jak je na tom slidu napsané "Accelerated...
Úterý, 17 Leden 2023 - 18:31 | Peetee | + PCIE5 a nezapomenout na USB 5
Úterý, 17 Leden 2023 - 13:45 | Waffer47 | Vic se menili sockety nez ziskane IPC: ->...
Úterý, 17 Leden 2023 - 13:29 | Waffer47 | Jestli skutecne intel uvede Meteor Lake v...
Úterý, 17 Leden 2023 - 13:14 | Jon Snih | Na poprvé jsem to přečetl jako "...tam byla...
Úterý, 17 Leden 2023 - 09:30 | melkor | + dalších 400W na pohon zařízení, které tomu CPU...
Úterý, 17 Leden 2023 - 09:15 | Peca | Dobré zprávy. Můžeme se těšit také na nějaké...

Zobrazit diskusi