Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Prodává zlegalizuj.cz neplatné licence na Windows?

zlegalizuj.cz
Web Zlegalizuj.cz vypadá skutečně povedeně a na nezkušeného musí zákonitě působit dojmem, že vše je v naprostém pořádku a zcela legální. Zkušený „ajťák“ však pozná, že tady něco nehraje…

Kapitoly článků

1.  Co nabízí Zlegalizuj.cz
2.  EU proti OEM

Web, nebo spíše e-shop, nabízí mimo jiné Windows XP, kde zjevně těží z vysoké oblíbenosti tohoto systému, a dále též Windows 7, obojí ve verzích „Home“ i „Professional“. Překvapivě zde nenajdete Windows Vista, ani Windows 8, ani jiné operační systémy. Nemají punc oblíbenosti, což se počítá.

zlegalizuj.cz

Web obsahuje mnoho zajímavého textu, a to jak pro potenciálního kupce neznalého situace, tak pro zkušeného odborníka, pro obě kategorie však trochu jinak zajímavého. Vyzdvihování předností Windows XP je až oslnivé a až na tu nedobytnou pevnost tomu v zásadě nejde moc vytknout. Autor webu si dal tu práci s tím, aby vše bylo maximálně důvěryhodné (protože leccos z toho lze ověřit jinde a doberete se podobných závěrů) a skutečně to má působit tak, že pokud chcete např. zlegalizovat svůj (doposud asi nelegální) operační systém Windows XP, je tento web právě tím, který jste hledali.

Punc důvěryhodnosti tomu dodává hodnocení zákazníků převzaté z webu Heureka, které tam skutečně je, ale pokud se k danému webu dostanete do diskuze, začne to být zajímavé. Začne se tam řešit, co se to vlastně dá na webu koupit a zda je to vůbec legální.

Pokud se podíváme třeba na nabídku Windows XP Professional SP3, zjistíme, …

zlegalizuj.cz - Windows XP Professional SP3

… že dostaneme „Originální značkové re-instalační médium (32-bit dell oem) Windows XP Professional s SP3“.

Já bych v tomto případě chtěl asi zvýraznit spíše tu část ƒ„…32-bit dell oem…“, protože ta je v celé věci klíčová. Provozovatel e-shopu nejspíše někde přišel k hromadě „Dell OEM instalaček Windows XP i s jejich certifikáty pravosti“ (pro účely e-shopu je úplně jedno, jak k nim přišel) a prodává je, což podle licenčního ujednání k tomuto operačnímu systému není v pořádku.

Je přitom úplně jedno, že váš operační systém může po aplikaci na webu uvedených postupů (které často pocházejí přímo od Microsoftu, což má opět za úkol zvýšit důvěryhodnost celé transakce) skončit ve stavu, kdy veškeré nástroje na ověření pravosti budou tvrdit, že systém je pravý. Fakticky jde o porušení licenčního ujednání, neboť podle něho je možné tuto instalační sadu provozovat pouze se značkovým počítačem Dell.

Jak jsem byl informován jedním z našich čtenářů, který nákup Windows XP v tomto obchodu provedl, ne vždy dostanete instalačku pro počítače Dell, tento uživatel dokonce dostal „CD ATComputers Windows XP Pro SP1, CZ“, v takovém případě dokonce ani zákazník nedostal to, co bylo avizováno. Jak však uvidíte, pokud tento článek dočtete do konce, ve výsledku je to úplně jedno.

Klíčovou otázkou tedy je, zda je to legální. Ne, že by mělo na situaci přímý vliv, co si myslí Microsoft, ale přeci jen jsem se ho oficiálními kanály zeptal. Dostalo se mi odpovědi, že tento web a osobu s ním spojenou zná a řeší již několik měsíců právní cestou. A protože věc není dořešena, není možné o ní více říci. Snad jen to, že „uživatel zaplatí za nelegální kopii OS Windows, která je používána v rozporu s licenčním ujednáním…“ a že „poškození uživatelé by měli požadovat vrácení peněz“.

Budeme-li tedy předpokládat, že to legální není, pak vlastně uživatel naletěl. V domnění, že půjde do sebe a zlegalizuje si operační systém, ve výsledku zaplatí za něco, co mu legalitu nezaručí. A snad se ani neptejme, zda ze zaplacené částky za tuto „licenci-nelicenci“ něco uvidí Microsoft (nepočítáme případně vyhraný soud).

V otázce legality prodeje takových kopií jsou tu dvě věci. Jednak samotné licenční ujednání a jednak legislativa. A tady to začne být zajímavé. Provozovatel webu (stačí se podívat opět do diskuze na Heurece) se ohání tím, že legislativa jde proti licenčnímu ujednání a tak v zásadě k žádnému nelegálnímu počínání nedochází. V ruce má dva klíčové dokumenty, oba pocházející z EU.

Kapitoly článků
1.  Co nabízí Zlegalizuj.cz
2.  EU proti OEM

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Prodává zlegalizuj.cz neplatné licence na Windows?

Úterý, 11 Únor 2014 - 00:07 | Petr Tvarog | Jako obvykle, přesně definované tvrzení. Ano...
Pondělí, 10 Únor 2014 - 23:59 | Petr Tvarog | Docela by mne zajímalo taky jak to dopadne... A...
Pondělí, 10 Únor 2014 - 23:49 | Petr Tvarog | A jakého podvodu se dopouští prodejce ?? Že...
Středa, 1 Leden 2014 - 13:30 | Lama Lamia | Já si koupil u něj 1x XP a 1x W7. XP i W7 mi...
Čtvrtek, 8 Srpen 2013 - 12:24 | Klop Klop | Takže parobci, už pár týždňov sledujem túto...
Pondělí, 15 Červenec 2013 - 13:04 | WIFT | Bude to problém pro majitele krabicových verzí (...
Pátek, 12 Červenec 2013 - 15:50 | IT Joker | Podle mě řešení bude úplně jednoduché: Až MS bude...
Pátek, 12 Červenec 2013 - 15:31 | IT Joker | Kdysi jsem tuším četl článek, ohledně tvrzení...
Pátek, 12 Červenec 2013 - 02:35 | BTJ | Presne tak, takze vypnuti licencnich serveru pro...
Čtvrtek, 11 Červenec 2013 - 23:52 | WIFT | Samozřejmě. Chyby v XPčkách se neopravují tuším...

Zobrazit diskusi