Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Značení mobilních Ryzenů U / HS / H končí

To je trosku na pikachu, teraz ak mi bude stacit vykon U aby sa clovek pozeral po vykyne napajacieho adatpera do 65W... Neverim ze sa tam vsetky zmestia.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono by šlo vybírat - pokud budou výrobci udávat nastavení příkonu. Což nebudou a budou jej honit co nejvýš.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

alza uvadi napr. tdp grafiky, ktere muze byt i polovicni u stejneho modelu gk, tak snad budou uvadet i tdp procesoru

jenom se zanasi dalsi bordel pro zmateni zakaznika a nutnosti venovani mnohem vetsi pozornosti pri vyberu

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

TDP nic neříká o příkonu, důležité jsou power profily pro konkrétní stroj. Ale není nic neobvyklého, že jsou třeba 15W i pro ty 45W nebo I více W cpu. Obvykle to je nějaký silent, nebo power saving mode.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ach jo, zrovna HS mi připadalo dobré v tom, že kupující měl nějakou jistotu, že CPU dosahuje slibovaných nebo optimálních hodnot (výkonu, spotřeby, teploty, ...) otestováním konfigurace výrobce NTB.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak, zrušenie HS ma bude "vytáčať"

Mobilní Ryzeny „HS“ neprodá AMD každému, dodávky podmínila kvalitou notebooku
18. 3. 2020
modely HS nebudou distribuovány každému výrobci, který si je objedná. Podmínkou je spolupráce s AMD, jakýsi certifikační program, v jehož rámci AMD testuje daný typ notebooku jak před jeho vydáním, tak sleduje softwarové aktualizace vycházející jak z Windows Update, tak například aktualizací BIOSu a ovladačů výrobce notebooku, aby nedošlo k chybě, která bude mít degradující účinek na výkon nebo výdrž baterie (např. špatné nastavení BIOSu ze strany výrobce, poškození napájecích profilu a podobně).
https://diit.cz/clanek/mobilni-ryzeny-hs-neproda-amd-kazdemu

TDP navíc je notebookům k ničemu, pokud výrobce nezajistí adekvátní chlazení
27. 11. 2020
35W Ryzen 7 4800HS je v průměru tisíců výsledků o 200 bodů rychlejší než 45W Ryzen 7 4800H se stejnými parametry. Dalo by se očekávat, že v případě limitace ze strany poddimenzovaného chlazení bude 45W model jen nepatrně rychlejší než 35W model, případně skončí na prakticky stejném skóre. Jak to, že je 35W model rychlejší? Evidentně se zde projevila obchodní politika AMD, která zpřístupňuje 35W model pouze těm výrobcům, kteří splní určité kvalitativní požadavky na konstrukci notebooku.
https://diit.cz/clanek/tdp-navic-je-notebookum-k-nicemu-pokud-vyrobce-ne...

Ešteže nezrušili AMD Advantage
AMD Advantage: Kvalitativní bonusy notebooků s hardwarem AMD
4. 6. 2021
AMD na Computexu představila označení AMD Advantage, které mohou využívat notebooky splňující kvalitativní požadavky společnosti - od parametrů displeje přes chlazení až po napájení…
https://diit.cz/clanek/amd-advantage-kvalitativni-bonusy-notebooku-s-har...

AMD Advantage 2022: 3× více notebooků, přísnější kritéria, lepší vychytávky
7. 1. 2022
Během loňského roku vyšlo celkem 7 modelů s certifikací AMD Advantage. Jenže někteří výrobci, které nechci jmenovat (Asus), pro změnu o****li ostatní prvky - takové, u nichž mnohy AMD nenapadlo, že by nich výrobce v této cenové kategorii mohl šetřit. Šlo hlavně o absenci tzv. mux-čipu, kdy herní obraz z grafiky nešel přímo na obrazové rozhraní, ale po PCIe sběrnici přes APU, což snižovalo FPS. K čemu jsou technologie, které přidávají jednotky FPS, když je výrobce (z vlastního rozhodnutí ušetřit pár dolarů na $2000 noteboku) srazí o 15 %
https://diit.cz/clanek/amd-advantage-2022-3x-vice-notebooku-prisnejsi-kr...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ok, ale teda jak to budou značit, abych měl jistotu, že to bude mít požadované parametry? Budou teda udávat přímo číselné hodnoty příkonu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ro nedělají ani teď a 45W Ryzen může jet na 45W nebo na 15W nebo na 70W. Takhle byly nastavené power limity u zenbooku flip 14" co jsem měl chvíli na 5800H. Vybereš si co potrebujes, pripadne si můžeš nastavit vlastní.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud bude chlazení notebooku dimenzováno na 15W, tak po nastavení na 70W je to v řiti. :-)
Potřebuju informaci o tom, kolik nejvíc ten noťas bez přehřívání dá a případně o kolik nejvíc to mohu uživatelsky snížit.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Vidis a nebyl, sice to byly 2 Fany 7000rpm turbíny, ale zvládly to. Do stejného šasi se samozřejmě dávaly i slabší cpu,.

Snížit ro jde dle libosti, treba toho flipa jsem mel i na 5W, tam už ale byl vykon nepoužitelný protože to byl odběr temer podobny idle takže žalostně takty a single vykon. Na 15W to docela slapalo ale funel 3000rpm, šel ještě ten den zpátky do krámu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uz teraz je v NTB segmente bordel a teprve potom?

Presne konkretny model CPU s presnym modelovym oznacenmim bude mat v jednom notebooku vykon x a presne ten isty CPU/APU v druhom notebooku vykon 1,5x ... lebo bude mat inu spotrebu/tepelne vyzarovanie ...

KTORE PRASA MA MAT V TOM POTOM PREHLAD ??? Na zaklade coho ineho ako modelovaho oznacenia CPU/APU sa ma zakaznik orientovat pri vykone CPU/APU?

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

To už máš v noteboocích dlouho. Kazdy model to ma nějak. Jeden preferuje vykon, druhý vydrz třetí něco mezi, další jde na teplotu za cenu hluku, další kašle na teplotu za cenu ticha...

Koupis, vyzkouším, vrátíš. Nebo najdeš recenzi kde to zmini

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nojo, jenže ono to už takhle bylo, procesor mohl jet v úplně odlišném nastavení a ten 1,5 násobek byl běžný. U noťasu záleží na kvalitě chlazení - tenká 14" hračka ho má obvykle horší, než 2 kg 15,6 nebo 16". Ale i mezi těmi 14" hračkami jsou rozdíly.
Na druhou stranu - dnešní noťasy na to, na co jsou určeny, prostě stačí, alespoň ty od AMD. Já běžně na Probooku s Ryzenem 5 4500U komprimuju filmy do h265, samozřejmě pomocí akcelerace grafikou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nuz, pri notebooku je surovy vykon CPU dost nicnehovoriace cislo. Preco? Lebo aj ten najlepsi CPU dokaze skriplit blbo urobene chladenie. To aj pri desktope, ale tam je viac miesta, takze je neporovnatelne vacsi problem vylozene posrat chladenie. V notebooku to vobec nie je problem.

Takze ak ma tie vykonnostne testy naozaj zaujimaju, tak neriesim CPU ako take, ale pozeram priamo testy notebooku ako takeho.

Orientacia na zaklade CPU je dost sebaklam. A keby aj nebol, situacia sa oproti dnesku zasadne nemeni. CPU bolo mozne co do TDP konfigurovat uz dnes.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

S HS nemám zkušenosti, ale do notebooku jsem vždy preferoval U. Nepotřebuju, aby se z notebooku při zátěži stal hučící vrtulník.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vidite, a pritom by casto bolo mozno rozumnejsie zobrat H alebo HS, kde je predpoklad vacsieho chladica a manualne mu ten prikon znizit, ci uz profilom alebo inym nastrojom. Tym by ste vacsinou ziskali ovela tichsi stroj ako v tych ziletkach s pidi chladicom pre U modely.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Takže nejdřív zahodili klasické číslování s generaci zenu a teď aby to náhodou nebylo prehledne ještě vypustí označení pro TDP.
Marketingové oddělení amd se asi snaží vykázat činnost. Škoda.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jaký smysl má toto značení v situaci, kdy lze pořídit 18W HS i 32W U?

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Udělat to správně a nenechat intervaly U a H se prekryvat.
Ano,intel to má stejné debilne

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Intel to určitě stejně nemá, u mobilních procesorů Intelu má většina nastavený reálný limit na několikanásobku hodnoty uvedeného TDP.

„Udělat to správně a nenechat intervaly U a H se prekryvat.“

Správně podle koho? Výrobci notebooků chtějí určitou volnost, aby si produkty mohli nastavit podle svého a lišili se od konkurence. Podle nich to tedy jistě správně je. Pokud by AMD v tomto směru byla restriktivní, zvyšovalo by to jejich motivaci preferovat Intel, kde si mohou nastavit zcela cokoli. Vzhledem k tomu, že uživatelé stále volají po širší nabídce notebooků s procesory AMD, by byly restrikce i proti tomu, co chtějí uživatelé (nabídku AMD notebooků by zužovaly).

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Intel to má stejně blbě jen má vyšší rozsahy.
155U 15-57W
155H 28-115W
Díky označení alespoň vím, kam až to může vystřelit a jak tedy posuzovat chlazeni/váhu laptopu vzhledem k danému cpu.

U AMD toto vodítko mít nebudu. Až to budu filtrovat na alze tak půjdu po označení CPU + váha? Místo abych vybral 9850H a hotovo.

Argumentovat tím,že zrušení označení nějak uvolní ruce oem je nesmysl,když to značení má intel a prodává se vetsina laptopu právě s intelem.

Nový systém číslování a značení bude ještě zábava,hlavně jestli se bude amd snažit znovu vydávat stará cpu,jako to dělal se zen3+Vega v rámci nové řady.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

„Díky označení alespoň vím, kam až to může vystřelit“

Ne, z označení se opravdu nedá vyčíst nic. 15-57W nebo 28-115W je doporučený(!) rozsah TDP(!), nikoli závazný(!) rozsah spotřeby(!). Výrobce si může nastavit TDP jaké chce. A stejně tak to neříká nic o tom, „kam až to může vystřelit“, protože PL2 limity bývají až trojnásobkem TDP a ještě mohou být překonány.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Sorry No-x, ale tohle je fakt debilita, co AMD hodla udelat. Ty tridy porad meli sve opodstatneni aspon pro nejakou ramcovou orientaci.
Kreativni Marketing pripomina kreativni AI..nikdy nevis jaka zhovadilost z toho vyleze.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

„Ty tridy porad meli sve opodstatneni aspon pro nejakou ramcovou orientaci.“

Projdi si recenze NotebookCheck za poslední dva roky, dohledej si z uživatelských recenzí, jaké konkrétní hodnoty mají jednotlivé notebooky nastaveny (oproti tomu, co uvádí výrobce) a zjistíš, že neměly. Je docela běžné, že U v jedné sestavě vychází rychleji než HS v jiné a spotřeba tomu odpovídá. Jakou orientaci takové značení uživateli umožňuje?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Sorry No-X, ale opravdu nesouhlasim. Vyjimky nedelaji pravidla.
Kdyz se pdivas na NBTCH jednotliva CPU, napr 7840U vs 7840HS tak z tech prumernych a median vysledku je uplne jasne, ze jsou to odlisne tridy, rozdil temer 30%.
7840HS CB23: 16282 median
https://www.notebookcheck.net/AMD-Ryzen-7-7840HS-Processor-Benchmarks-an...
7840U CB23: 12719 median
https://www.notebookcheck.net/AMD-Ryzen-7-7840U-Processor-Benchmarks-and...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uživatel si ale nekupuje mediánový notebook, ale konkrétní model. Pokud ho opravdu výkon nebo spotřeba zajímají, nemůže se podle U / HS orientovat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak samzrejme, taky si muzes koupit desktop...
Nicmene stale nemas pravdu. U a HS tridy jsou jasne ruzne ve vykonu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nejsou, můžeš mít Hčko přiškrcené na 45W a Učko puštěné na 45W a budeš mít stejný výkon, stejnou spotřebu. Jak jsem psal záleží na konstrukci stroje, na tom co výrobce chce dosáhnout, zda chce výkon, teploty, výdrž, provozní hluk, povrchovou teplotu...

Do toho pak zasahuje ještě uživatel ve výběru power porfilu, nikdo neříká že musáš HSko jet na 60-70W, můžeš ho jet na 15-25W, stačí vybrat profil, nebo šikovnější si nastaví vlastní power limit, SW je na to hromada. Chceš aby HS mělo spotřebu max 10W? No problem... Níž můžeš jít vždy, nahoru už nikoli.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

fakt joooooooooooooooo?
Cece Jirko, kde ty na to chodis...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Treba jsem to měl doma a vím jak se to chová?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

sorry, ale pri vyberu laptopu je nejakej median uplne mimo misu.. fakt vidim cloveka co si podle nazvu koupi hs protoze potrebuje vykon, pak zjisti ze vybral model co je pomalejsi nez mnohy u a rekne si, ze mu to nevadi, protoze podle medianu je hs rychlejsi.. to je fakt logika na hlavu..

kdyz vysel meteor tak ho nektery recenze srovnavaly s lenovo s 7840s coz je ucko s lepsi konektivitou.. jako ucko by to melo mit nejlepsi energetickou efektivitu, ale realne je horsi nez skoro libovolny hs a je horsi i nez meteor, protoze tam lenovo neco zvoralo..

budto vybiram jako bfu, co zadny pismena nezna a nebo vybiram podle vykonu a spotreby v recenzich..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

to je komentar ..
nebud liny a ty vysledky na tech odkazech si prostuduj. Jestli je to median nebo prumer je fuk, vychazi to uplne stejne.
"budto vybiram jako bfu, co zadny pismena nezna a nebo vybiram podle vykonu a spotreby v recenzich.."
.. prave pro to BFU jsou tyhle tridy. pokud tohle nechces videt, tak sorry, ale nema smysl vest nejakou debatu dal, protoze ta cisla jednoznacne potvrzuji co pisu. Pokud to zpochybnujes, tak muzes zpochynovat cokoliv, treba ze ma AMD obecne rychlejsi CPU v danem mobilnim TDP, nez Intel.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro BFU žádné třídy nejsou, ten přijde, zeptá se: poběží na tom program X nebo Y? Ano? A co tady tenhle? Taky? Fajn, beru ten levnější.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Fakt joooooooo?
Pro BFU existuje dokonce i jen jeden druh auto... ma to 4 kola, volant, motor a muzes v tom sedet a jede to. A to jsi treba vedel?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

'' to je komentar ..
nebud liny a ty vysledky na tech odkazech si prostuduj. Jestli je to median nebo prumer je fuk, vychazi to uplne stejne. ''

sorry, ale tady fakt nejde o median nebo prumer, to je uplne jedno.. znaceni co odpovida medianu nebo prumeru mi je k nicemu, kdyz jako zakaznik chci mit jistotu co kupuju.. fakt me nezajima, ze nekomu vysel prumer pekne, kdyz trefim hs co je pomalejsi nez u..

blender
8840u - 205.62
8840hs - 205.36

7840u - 216.09
7840hs - 213.18
7840hs - 210.63
7840s - 206.77
7840u - 153.31

takze muzu trefint u co je rychlejsi nez hs, muzu trefit u co je pomalejsi nez hs, nebo muzou bejt stejne rychly.. dokazes rict, k cemu je pro cloveka co si kupuje laptop takovy znaceni dobry?? co mu zarucuje??

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tomiku nezlob se, ale tohle je ztrata casu. Pokud nechapes nebo spis nechces chapat) smysl testu a jejich prumeru nebo jine "prumerovaci" veliciny, na kterych se pak delaji obecnejjsi zavery (nez na jednotlivych vzorcich), tak mi neni moc jasne, co delas na technickem serveru, krome toho,ze zybtecne prudis.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vážený pane No-x, naprosto nechápu, proč to zrušení obhajujete. Je to úplně jednoduché označení které dělí žiletky od herních ntbk a od DTR. Každý ví, že procesor značený Učkem nešel do herních a DTR. A protože to bylo něco co se takto značí u obou výrobců už dlooooouhá léta, zrušením tohoto označení akorát zhorší možnosti filtrace a zorientování v produktech. Můžete tady mávat konfigurovatelností TDP a PL jak chcete, ale oem to značení dodržovali.
Vtipné je, že amd svou metodiku pojmenování vydalo v minulé generaci a trvalo jim teda 2 roky, než ji změnili. Proč, nevím. To staré značení bylo uchopitelné a jasné.
https://cdn.videocardz.com/1/2023/11/RYZEN-NAMING.png

Edit: jinak těch 115W by měl být max power, ale hádat se o to nebudu.
https://ark.intel.com/content/www/us/en/ark/products/236847/intel-core-u...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zrušení U / HS obhajuju, protože už několik let nemá smysl. Od chvíle, co začalo docházet k situaci, že notebook s U může být rychlejší než HS, je to spíš zavádějící. HS je už běžně k vidění i v tenkých noteboocích, naopak U i v noteboocích se samostatnou grafikou. Pokud se podle těch písmen nelze orientovat, jsou nadbytečná.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jednak si má tyto excesy značení hlídat amd,druhak, a tady souhlasím s tombominem, jde o výjimky. Viz výše.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

dodavatel procesoru nema co kecat do toho, jestli si vyrobce laptopu osadi dedikovanou grafiku nebo jak vysokou konstrukci udela..

sorry, o vyjimky fakt nejde, uz 7840hs sel na trh exkluzivne v ultrathin laptopu..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

7840HS urcite neni ultrathin.. zkus napred definovat co je to "ultrathin", protoze to co pises je vymysl

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

co je ultrathin je definovany davno..

ASUS ZenBook 14 OLED (UM3406) - hs - 14.9mm
Lenovo Yoga Pro 7 14ARP8 - hs - 15.3mm

Lenovo ThinkPad T16 Gen 2 - u - 20.6mm
ThinkPad P16s Gen 2 AMD - u - 20.5mm
Lenovo ThinkPad T14 - u - 17.9mm

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a nejaka definice nekde nejakeho vyrobce by nebyla?
Ono vsechny "ultrathin" maji HS?
Sorry Tome, ale ty si vymyslis jednu pohadku za druhou. HS nebyla nikdy urcena pro "ultrathin", byla to specialni edice "H"cek, do tenkych placek (ultrathin je tvuj vymysl).Co je 'tenka placka" je vec na jinou debatu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

'' Ono vsechny "ultrathin" maji HS? ''

kde sem neco takovyho napsal?? mam pocit, ze vubec nereagujes na to co pisu.. pisu ze se najde rada ziletek, do kterejch je nacpany hs stejne jako se najde rada >2cm laptopu ve kterejch je u.. takze rozlisovat hs / u davno nema smysl.. vejs mas vysledky z bledneru ktery ukazujou jak to v praxi dopada.. deleni na hs / u ti negarantuje vykon, spotrebu ani typ notebooku, takze je zbytecny..

'' Co je 'tenka placka" je vec na jinou debatu. ''
hele, ja nevim, co vlasne chces.. v jednom postu se ptas co je ultrathin, v druhym pises ze je to na jinou debatu..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak hlavne si ujasni nejprve sam, jaky je/byl rozdil mezi "U" a "HS" a "H" serii, pak se mozna muzeme o necem pobavit :)
Jinak je to mlaceni slamy dokolecka...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Abych neříkal jen věci,které si pamatuji z poslední rešerše,kterou jsem si dělal pred par měsíci,vyfiltroval jsem si Uckova amd ryzeny na alze a nenasel jsem ani jeden s dGPU

Nevím,zda odkaz bude fungovat i s filtrem. Pokud ne, tak za to může Fiala. Ten Švýcar.
https://www.alza.cz/notebooky/18842920.htm#f&cst=null&cud=0&pg=1&prod=&p...

HS měly být původně,jestli se nemýlím,amd ověřené modely s dobře navrženým chlazením.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja som nasiel len 5500U, 5600U a 5700U s dedikovanou grafikou.
https://geizhals.de/?cat=nb&xf=14265_U%7E8149_zzx

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je kombinace s rtx 3050 za všechny prachy :-) ale stále okrajová.
Přísně vzato je rtx 3050 herní karta,ale po ukončení mx variant geforce se tyto grafiky asi v nějakých laptopech objevovat budou. Byť vidno,že stále spíše aby udělali čest výjimce. Pokud tomu německému webu rozumím,dostupnost je sloupec LZ a je to tedy jen ten Acer A715?

Nechám na každém,ať si řekne,zda ten Acer je herní laptop a zda je tato kombinace častá, či výjimečná.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dostupne su vsetky, ale zltou farbou pod LZ su zrejme oznacene posledne kusy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ta "U" klasifikace u AMD vychazi puvodne z Intelu, ktery tohle zavedl. Byla to trida CPU do malych (mensich) prenosnych placek, at uz to melo znacku ultrabook nebo ne. K tomu se taky obcas parovala NV MX grafika, protoze ten integrac stal za starou belu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To PROČ? je dobrá otázka. Ale lepší by možná byla KDO?. Docela by mne zajímalo, kde berou diskutující tu skálopevnou jistotu, že za tím je marketing AMD.

Ta předchozí změna, kdy se vydává každý rok nová generace a staré procesory se přeznačují tak, aby jejich číslo začínalo číslicí odpovídající aktuálnímu roku byla praxe, kterou zavedli výrobci s Intelem. A AMD se tomu přizpůsobilo. Vzhledem k (malé) síle pozice AMD ve vztahu s OEM výrobci si úplně nemyslím, že tím, kdo rozhoduje o způsobu značení procesorů pro noutbuky, je zrovna AMD. Ale mohu se samozřejmě mýlit.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A kdo tedy podle vás rozhodl o změně značení po 2 letech,když ne (marketing) AMD? Že by si AMD nechalo diktovat oem? Nemyslím si.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD na požadavek OEM zní nejrozumněji. S ohledem na to že jinde tyto procesory neprodávají, tak pokud je výrobci ntb požádali o "nová čísla" každý rok, tak jim holt více či méně rádi vyhověli...
Kdyby to byla práce samotné AMD, proč to nezměnili i desktopu?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nová čísla každý rok dělali i před touto změnou. A to precislovanim nejen loňských modelu,ale i x let starých modelů,viz modely s vegou. K tomu nemuseli měnit formát a zahodit U H HS.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ta písmena přece vyjadřovala určité vlastnosti (výhody/nevýhody) daných die (proto také skončily v jednom z těchto binů). Nebo to má být chápáno tak, že všechna současná die (kromě těch pro HX) jsou nyní nejen rozsahem použitelného TDP, ale i svými vlastnostmi prakticky stejná (z hlediska spotřeby, dosahovaných taktů, ...) a jejich rozlišení písmeny U/H/HS tedy již není zapotřebí?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

U / HS = low-leakage
H = high-leakage

Ostatní jsou rozdíly v nastavení firmwaru. H už AMD nabízí jen v Číně, takže nás se jeho zrušení nedotkne. Sloučením U / HS, které už dnes mají prakticky stejné rozsahy doporučeného TDP, se taky nic nezmění.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kolik ma Apple modelu APU v jedne generaci? S rezervou do desitky, pokud neuvazujeme rozdily v RAM a SSD. Mozna neni od veci, aby AMD/Intel siri sveho portfolia mirne zredukovaly....

Tim nerikam, ze by meli nasledovat Apple a mit jen necelou desitku modelu.... Ale nemusi jich snad mit vysoke desitky, ne? Pokud to nema opodstatneni.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

o tohle jim jde, znepřehlednit nabídku, tak aby normální uživatel kupoval podle značky a ti co tomu rozumí odradit dvou denním googlením, který je vlastně lepší

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Normální uživatel koupí a používá, nemá cenu řešit jestli jeden nebo druhý. Když mu to nebude sedět, tak to vrátí a koupí jiný.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mka mají tři čipy dle konfigurace jader,, pak Apple nabízí binované verze s nižšími počty CPU/GPU jader. V daném stroji to má ale stjený power limit a jsou stejně taktované. Plné čipy nebo specifické binované verze nejsou off shelf konfigurace, tzn v AppleStore to v regálu nenajdeš a musíš si tu konfiguraci objednat na míru a případně v krámě vyzvednout. Leckdy jsou i čekačky docela dlouhé.

Oni to mají i jiní výrobci stejně, udělat jeden model laptopu s 10 CPU je blbost, rozdíly jsou často naprosto minimální. Když koukneš třeba na prémiovější Dell, tak tam najdeš buď jednu i5, nebo jednu i7 nebo i7 a i9. Chceš místo 16GB 64, připlať si za vyšší procesor, chceš dGPU, připlať si víc paměti.. atp... V tom konfigurátoru prostě nejde zvolit úplně jakoukoli kombinaci a jsou omezené.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No vzdyt ano, neni treba mit skoro stovku Zen4 CPU, kdyz se nektere prakticky temer, nebo vubec nelisi...

No a tech Mkovych Apple cipu je v dane rade vic jak tri i kdyby se to bralo jen podle poctu CPU jader, tak ctyri ve starsich radach a pet u M3. Pokud tedy jeste nepribyde M3 Ultra. No a u M4 se to mozna jeste rozroste, kdyz uz zakladni model ma dve varianty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně proto, že když budu ten stroj třeba chtít provozovat převážně na baterku, tak si mám koupit U, které bude v nějakém tichém profilu, efektivnější, s lepší vydrží, než uškrcené H...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Efektivnější není, je to fakticky stejný čip jen přibržděný power limitem/frekvencí. Klidně můžeš vzít ten vyšší model a nastavit mu stejný power limity a budeš mít reálně to samé, možná i lepší.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

H jsou kvalitativně horší kousky, takže při stejném powerlimitu budou mít horší výkon, čím nižší limit bude, tím to bude patrnější... Třeba to Apple tak taky dělá, jen vám to neříká ale díky tomu, že to mají pod palcem, dají vhodnou kvalitu čipu do vhodného stroje...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Minisforum V3 s 8840U ma v biose moznost nastavit TDP na Auto, 15, 20, 28, 30, 35, 45, 54W.
https://youtu.be/c_zbxrHhtQA?si=nztvD1HX6XiPsRkC&t=405
Ak to budu mat i dalsi vyrobcovia tak v tom nevidim problem.

I moj stary notebook s intel 9300H ide nastavit v biose na 15, 20, 30W a vo Windowse s aplikaciou Throttlestop sa da nastavit i 7w, vypnut boost, nastavit dlzku boostu, limity pre boost a 20 dalsich veci.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

54W v tablete? Prečo nie, ak k tomu dodávajú aj chňapky na pečenie...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nastavit mozes, ale hovori tam ze pouzitelnych je max. 28W, lebo uz vtedy to dosiahne 90 stupnov.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Na nastavení power limitu nepotřebuješ bios, můžeš použít i SW.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No jasně, on je běžně dostupný i mimo MS Windows, že ... ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Viděl bych to na návrat "Turbo" tlačítka ve velkém. Bez zapnutí profil na 15W a se zapnutím na 40W. Ty SW přepínání jsou na prd a chce to řešit HW cestou jako kdysi na 286, 386 a 486 :-D

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Navíc by konečně název toho tlačítka dával smysl... :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Evidentne v marketingu AMD pracuji podobni kokoti jako v Intelu. Hlavni je zmast zakaznika a nezapomenout, ze vse je DAI (dementni AI)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

tohle je podle mě výmysl výrobců a amd se "musí" podřídit

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hm... Ještě, že notebooky neprovozuju... :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.