Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Zvuk, obraz a LD-R/RW?

Laserdisc
Je středa a shon pracovního týdne právě vrcholí. Přesto, nebo právě proto pro vás máme malé oddechové čtení. Ohlédněme se do historie, kterou mnozí z vás později narozených prostě nemohou pamatovat. A protože technická evoluce zachází se svými staršími dětmi jako matka v pravdě krkavčí, je možné, že jste o laserdiscu ještě ani neslyšeli.

Kapitoly článků

3.  Zvuk, obraz a LD-R/RW?

Prostorový digitální a analogový zvuk

Už jsme si řekli, že laserdisc může nést i digitální zvukový signál. Například CLD-D515 má pouze stereofonní LPCM 44.1kHz D/A převodník a je tedy potřeba dostat digitální stopu z přehrávače ven v digitálním formátu. K tomu se u laserdisku, s výjimkou výše zmíněných modelů s digitální výbavou, používal RF výstup, k jehož převedení do kompatibilního SPDIF signálu je potřeba demodulátor.

Ten se vyráběl jako externí krabička připojitelná mezi přehrávač a DolbyDigital/DTS zesilovač či dekodér. Výjimečně mohl být zesilovač příslušným demodulátorem vybaven uvnitř - např. Yamaha, Kenwood. Yamaha ostatně do špičkových modelů zesilovačů RF demodulátor montuje stále. K výstupu se používal běžný konektor RCA cinch, což je z dnešního pohledu poněkud matoucí, neboť jsme zvyklí na tomto typu konektoru, označeném Digital Out u DVD přehrávačů odebírat SPDIF signál.

V analogových i digitálních dvoukanálových stopách mohl být na laserdisku maticově zakódován zvuk ve formátu Dolby Surround.

Analogová stopa ale trpěla všemi problémy analogového signálu - šumem, kanálovými přeslechy apod. Nezřídka byly proto přehrávače vybavovány různými kompenzátory - obdobou Dolby B/C pro magnetický záznam.

Kvalitní analogový obraz

Narozdíl od DVD a Video CD neobsahuje laserdisk komprimovaný videostream, ale nekomprimovaný videosignál v příslušné TV normě. Co tedy bude ukazovat lépe, DVD nebo laserdisc? U laserdisku nedochází k fragmentaci obrazu na ostře ohraničené artefakty, protože signál není komprimován. Pokud však nebyl k masteringu použit kvalitní zdroj signálu, byl obraz z laserdisku jako analogového nosiče zatížen šumem a značným neklidem barevných ploch. Rozlišení obrazu LD odpovídalo S-VHS /Hi8, kolem 400 řádků.

Jako čestného zástupce kvalitního LD obrazu, lepšího než mnohá DVD, mohu uvést monumentální vydání původní trilogie Hvězdných válek v THX remasteringu a DD5.1 zvukem, z roku 1996. Bylo dostupné pouze v U.S.A a to i v CAV verzi, na 11(!!!) slovy jedenácti laserdiscích.

LD-R/RW?

Pokud si myslíte, že překvapení už bylo dost, pak mám ještě jedno. Nejlepší na konec.

V závěru zlaté éry LD přehrávačů, těsně před příchodem DVD, se začaly vyskytovat i u nás komerční LD rekordéry. V Evropě byly k dostání dva modely Panasonicu a jim předcházely profesionální rekordéry které byly „běžně“ k dispozici od osmdesátých let.

Na obrázku se můžete alespoň podívat na fotografii rekordéru Sony LV-R6000A. Našel jsem ho v Laser disc archívu. Jedna z mašinek, které v té době byly mým nikdy nesplněným snem.

Sony LV-R6000A  LaserDisc rekordér

Můžete se ale podívat na jedno "Laserdrive Rewritable" médium z mé sbírky. Má prý úctyhodnou kapacitu 20minut záznamu a používalo se v TV jako cache pro reklamy.
Není to tak totiž zas tak dlouho, co se recordable a rewritable LD přestaly používat, byly vytěsněny až vpádem velkokapacitních harddiskových polí, coby odbavovačů digitálního vysílání.

Třeba mi někdo z těch, kdo mi toto médium věnovali, časem věnuje i ten rekordér.

LaserDisc přepisovatelné médium LaserDrive

LaserDisc přepisovatelné médium LaserDrive rozebrané

Doufám, že Vás tento výlet do historie potěšil. Pro příště prozradím jen tolik, že uvedeme rozsáhlou recenzi DVD rekordéru Pioneer DVR-920H, kde jsme laserdisc použili jako jeden ze zdrojů signálu. DVD rekordéry jsou totiž kromě jiného užitečnou pomůckou, jak si zvěčnit osobní VHS, Beta a LD archív. Snad budou mít DVD rozumnou technologickou životnost. O té morální můžeme již dnes s úspěchem pochybovat.

Laserdisky kralovaly ve světě videa podstatně delší dobu než DVD formát, dévédéčka však asi poměrně brzy skončí díky médiím pro modrý laser. A proto si laserdisc, snímaný červeným laserem, dnešní pomníček zaslouží, nemyslíte?

Kapitoly článků
3.  Zvuk, obraz a LD-R/RW?

Diskuse ke článku Laserdisc, analogová nostalgie

Čtvrtek, 16 Květen 2013 - 22:52 | peliculiar | Díky za článek! Dostal jsem se k němu díky...
Čtvrtek, 15 Červen 2006 - 21:05 | Miroslav Werner | elde prosim o kontakt, prisel jsem o nej,...
Pondělí, 29 Květen 2006 - 21:35 | Anonym | Docela sok. Ale clanek je vyborne napsany, autor...
Pátek, 18 Březen 2005 - 07:12 | Miroslav Werner | ELDE: beru, napis na email.
Pátek, 18 Březen 2005 - 06:58 | Anonym | Zdravim, pokud nekoho zaujala tato technologie,...
Sobota, 5 Březen 2005 - 17:18 | Anonym | Nastvany Ospravedlnujem sa, ak moj prispevok...
Pátek, 4 Březen 2005 - 20:21 | Anonym | to rayrebel: Jsi chytry jak radio! V TV pracovalo...
Pátek, 4 Březen 2005 - 12:57 | elde | to Jouda: Bohuzel, mam obavu, ze "LD hnilobe...
Pátek, 4 Březen 2005 - 12:26 | elde | Zdravim vespolek, jsem nadsen timto clankem. Sam...
Pátek, 4 Březen 2005 - 09:40 | Anonym | kanady Ja naraz na nezmyselnost zrovnania, ktore...

Zobrazit diskusi