Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Administrační rozhraní

Thecus N4200ECO - přední panel
Místa není nikdy dost, zvlášť pokud potřebujeme svá data důsledně zálohovat či sdílet mezi několika počítači doma nebo ve firmě. A právě pro tyto případy je tu NAS od společnosti Thecus, který nabízí prostor hned pro čtyři disky. Prostor ale není zdaleka vše, co tato elegantní krabička dokáže, přesvěčte se sami v naší recenzi.

Kapitoly článků

2.  Specifikace
4.  Administrační rozhraní

Nejzajímavějším na správě tohoto NAS zařízení je bezpochyby webové administrační rozhraní, které vám dává kontrolu nad všemi funkcemi tohoto NAS. Jakmile zadáte do prohlížeče IP adresu zařízení, můžete se přihlásit a pustit se do všelijakého nastavování. My jsme Thecus testovali s nejnovějším dostupným firmware, který byl aktuálně na stránkách výrobce k dispozici. Jeho označení je 5.01.05.

Thecus N4200ECO - administrační rozhraní (přihlášení) Thecus N4200ECO - administrační rozhraní (status)

Celé rozhraní je vytvořeno v PHP a běží na web serveru, který je nahraný na 128 MB velké flash paměti, která je připojena k základní desce. Menu je rozděleno do devíti skupin dle jednotlivých spolu souvisejících témat. První skupina System information vám nabídne přehled o systém, aktuální verzi firmware, monitoring ventilátorů či procesoru a informace z logu.

Druhá skupina System management je o poznání bohatší. Zde máte pod kontrolou správu notifikací, aktualizaci firmware, funkce wake on lan nebo naplánované vypnutí či zapnutí celého NAS.

Thecus N4200ECO - system management (snmp) Thecus N4200ECO - system management (plánované vypnutí/zapnutí) Thecus N4200ECO - system management (uložení konfigurace) Thecus N4200ECO - system management (upozornění)

Skupina System network vám umožní nastavovat obě síťové karty. U obou můžete nastavit podporu Jumbo Frame až do velikosti 9000 bytů. Na síťové kartě určené pro vnitřní síť je k dispozici i DHCP server.

Ve skupině storage je k dispozici správa pevných disků. Je zde přehled o jejich stavu, průvodce pro vytváření RAID, funkce pro připojení ISO souboru nebo přímo nastavení adresářů na diskovém prostoru a možnost úpravy přístupů k nim.

Thecus N4200ECO - webové rozhraní tvorba RAID Thecus N4200ECO - webové rozhraní tvorba RAID Thecus N4200ECO - webové rozhraní tvorba RAID Thecus N4200ECO - webové rozhraní tvorba RAID
Postup pomocí průvodce při vytváření RAID10
Thecus N4200ECO - webové rozhraní (správa disků) Thecus N4200ECO - webové rozhraní (správa disků) Thecus N4200ECO - webové rozhraní (správa disků)Thecus N4200ECO - webové rozhraní (správa disků)
Práce s pevnými disky

V další části User nad Group Authentication máte pod kontrolou správu uživatelů. Můžete je zakládat jednotlivě nebo hromadně, přidělovat jim diskový prostor, rozdělovat do skupin nebo pracovat s Active Directory.

Pod skupinou Network Service naleznete nastavení Samby, NFS, FTP serveru nebo web disku, tedy úložného prostoru přístupného přes prohlížeč.

Thecus N4200ECO - webové rozhraní (síťové služby, samba) Thecus N4200ECO - webové rozhraní (síťové služby, NFS) Thecus N4200ECO - webové rozhraní (síťové služby, FTP) Thecus N4200ECO - webové rozhraní (síťové služby, web disk)

Následuje velmi zajímavá skupina Application Server. Zde je jednak volba pro spojení s iTunes serverem, ale hlavně je zde možnost instalovat dodatečné moduly. Pomocí nich lze možnosti Thecusu v mnoha směrech rozšířit. Pod položkou Auto Module Instalation najdete seznam předpřipravených modulů, které je možné nainstalovat jedním kliknutím. Rozhraní si stáhne aktuální verzi ze serveru Thecusu a následně provede automaticky instalaci. Po instalaci je potřeba modul ještě spustit, případně nakonfigurovat. Vlastnosti modulu se neintegrují přímo do webového rozhraní, ale kliknutím na název modulu se otevře zcela nové okno prohlížeče, kde máte možnost modul ovládat.

Kromě předpřipravených modulů lze doinstalovávat i jiné, které vytváří komunita a které si stáhnete kedkliv jinde nebo si je sami vytvoříte. Tímto způsobem můžete doplnit například SSH server a připojovat se pomocí terminálu přímo k příkazové řádce na systém, který na NASu běží.

Thecus N4200ECO - webové rozhraní (instalace modulů) Thecus N4200ECO - webové rozhraní (instalace modulů) Thecus N4200ECO - webové rozhraní (nastavení rsync modulu) Thecus N4200ECO - webové rozhraní (nastavení ssh modulu)

Komunita kolem tohoto zařízení je aktivní především na oficiálním diskusním fóru I love Thecus, kde můžete najít informace o spoustě dalších rozšíření. Příjemné je, že nám fungovaly i moduly určené pro jiné konkrétní typy NASu od Thecusu, všechny totiž používají stejný systém.

Tagy: 
Kapitoly článků
2.  Specifikace
4.  Administrační rozhraní

Filip Marvan

Administrátor serverů a diskových polí pracující pro společnost Aira Group.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Test: Thecus N4200ECO, NAS s procesorem Intel Atom

Pondělí, 21 Listopad 2011 - 17:29 | Filip Marvan | RAID je zde řešen softwarově, to znamená, že o...
Pondělí, 10 Říjen 2011 - 09:51 | ewzen | Dobrý den, jak je zde řešen raid 5? hardwarovým...
Pondělí, 26 Září 2011 - 13:54 | ro ca | Pravda, tam se chová FreeNAS nějak divně. A mé...
Pondělí, 26 Září 2011 - 13:24 | Ondar | Taky jsem před pár měsíci uvažoval jaký NAS...
Pondělí, 26 Září 2011 - 13:21 | Ondar | Nám se takhle začal chovat firemní linux/samba....
Pondělí, 26 Září 2011 - 12:37 | Filip Marvan | A jaký hardware má tvoje PC, na kterém DLNA...
Pondělí, 26 Září 2011 - 12:26 | ica sk | neviem co vsetko musi moje PC robit, ale z MKV...
Pondělí, 26 Září 2011 - 09:47 | kypec | Encoding videa na Atom-e? No neviem, neviem... :)
Pondělí, 26 Září 2011 - 09:06 | ica sk | Ahojte, bude dalsi clanok o DLNA ? To ma zaujima...
Neděle, 25 Září 2011 - 00:22 | Martin Bruoth | Jak to vypadá s rychlostí? Měli jsme...

Zobrazit diskusi