Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Zajímavé moduly

Thecus N4200ECO - přední panel
Místa není nikdy dost, zvlášť pokud potřebujeme svá data důsledně zálohovat či sdílet mezi několika počítači doma nebo ve firmě. A právě pro tyto případy je tu NAS od společnosti Thecus, který nabízí prostor hned pro čtyři disky. Prostor ale není zdaleka vše, co tato elegantní krabička dokáže, přesvěčte se sami v naší recenzi.

Kapitoly článků

Mezi předpřipravenými moduly jsme vybrali několik nejzajímavějších a ty jsme se rozhodli blíže vyzkoušet. Jediný problém jsme měli s modulem Mail Server, který se nám přes webové rozhraní nepodařilo nainstalovat. Instalace skončila chybou, modul se objevil mezi nainstalovanými, ale nešel spustit a kupodivu už ani odinstalovat. Práce se všemi ostatními moduly byla bezproblémová.

Thecus N4200ECO - mysql modul Thecus N4200ECO web server modul Thecus N4200ECO - download manager modul Thecus N4200ECO download manager modul (ftp)
MySQL a Apache web server moduly

Pokud si nainstalujete modul MySQL, máte v jeho správě k dispozici standardní rozhraní PHPMyAdmin, ve kterém můžete s databázemi pracovat. Web server modul, který vám umožní používat Apache server, vám ve webovém rozhraní dovolí jen zkontrolovat aktuální stav a server spustit či stopnout. Jeho konfiguraci máte následně pod kontrolou pomocí konfiguračních souborů, které se objeví na diskovém prostoru v adresáři naswebsite. Tam najdete běžné Apache konfigurační soubory httpd.con, php.ini a podobně.

Thecus N4200ECO download manager modul (ftp/http) Thecus N4200ECO - download manager modul (torrent) Thecus N4200ECO - download manager modul (torrent) Thecus N4200ECO - download manager modul (torrent)
FTP/HTTP/eMule/Bittorrent download manager

Dalším zajímavým modulem je download manager. Ten podporuje stahování z FTP či HTTP, ale také z P2P sítí eMule a Bittorrent. Není problém ho zaúkolovat stahováním objemných souborů například přes noc, kdy vám nebude vadit vytížení internetového připojení.  

Thecus N4200ECO transmission bittorrent klient Thecus N4200ECO transmission bittorrent klient Thecus N4200ECO raid replication modul Thecus N4200ECO - IP camera modul
Transmission Bittorrent klient, RAID replikace, IP kamery

Pokud jde o Bittorrent, je standardně k dispozici ještě jeden klient, tentokrát specializovaný výhradně na tuto síť. Jmenuje se Transmission a zaujal nás především bohatou nabídkou nejrůznějšího nastavení. Hodit se může i modul pro replikaci RAID nebo pro správu a připojení IP kamer. Tam je trochu škoda, že z IP kamer dokáže získávat pouze statické obrázky, na druhou stranu seznam podporovaných kamer je poměrně rozsáhlý.

Na závěr jsme si nechali ještě dva moduly, které jsou v Thecusu integrovány přímo v samotném systému. Jedná se o fotogalerii a webového správce souborů. Do obou z nich se můžete přihlásit hned na úvodní přihlašovací obrazovce vedle volby pro přihlášení do administračního rozhraní. Galerie má jedno univerzální téma laděné do tmavých barev s logem společnosti Thecus. Po přihlášení uživatelským jménem a heslem, které jste si vytvořili v administračním rozhraní, si musíte vytvořit novou galerii a do ní následně opět přes prohlížeč nahrajete fotky. Pokud z prohlížeče zkopírujete adresu galerie a pošlete ji jako odkaz komukoliv jinému, bude si jí moci prohlížet i bez přihlašovacích údajů. V takovém případě logicky chybí možnost nahrávat či mazat fotky. Co naopak nechybí, je volba zobrazení EXIF informací o každé fotografii nebo slidwshow.

Thecus N4200ECO - Photo server Thecus N4200ECO - Photo server Thecus N4200ECO - Photo server Thecus N4200ECO - Photo server

Pomocí webového správce souborů budete mít k dispozici přístup k datům na discích přímo z webového prohlížeče. Dokáže pracovat i s vlastním kontextovým menu při stisknutí pravého tlačítka myši u vybraného souboru a podporuje také drag&drop. Zpracovaný je přehledně, bere v úvahu práva k souborům vzhledem k aktuálně přihlášenému uživateli a dokáže vše, co od něj lze očekávat - kopírování, úpravy názvů, upload, download, práci se složkami nebo dokonce vyhledávání.

Thecus N4200ECO - web disk Thecus N4200ECO - web disk Thecus N4200ECO - web disk Thecus N4200ECO - web disk
Tagy: 
Kapitoly článků

Filip Marvan

Administrátor serverů a diskových polí pracující pro společnost Aira Group.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Test: Thecus N4200ECO, NAS s procesorem Intel Atom

Pondělí, 21 Listopad 2011 - 17:29 | Filip Marvan | RAID je zde řešen softwarově, to znamená, že o...
Pondělí, 10 Říjen 2011 - 09:51 | ewzen | Dobrý den, jak je zde řešen raid 5? hardwarovým...
Pondělí, 26 Září 2011 - 13:54 | ro ca | Pravda, tam se chová FreeNAS nějak divně. A mé...
Pondělí, 26 Září 2011 - 13:24 | Ondar | Taky jsem před pár měsíci uvažoval jaký NAS...
Pondělí, 26 Září 2011 - 13:21 | Ondar | Nám se takhle začal chovat firemní linux/samba....
Pondělí, 26 Září 2011 - 12:37 | Filip Marvan | A jaký hardware má tvoje PC, na kterém DLNA...
Pondělí, 26 Září 2011 - 12:26 | ica sk | neviem co vsetko musi moje PC robit, ale z MKV...
Pondělí, 26 Září 2011 - 09:47 | kypec | Encoding videa na Atom-e? No neviem, neviem... :)
Pondělí, 26 Září 2011 - 09:06 | ica sk | Ahojte, bude dalsi clanok o DLNA ? To ma zaujima...
Neděle, 25 Září 2011 - 00:22 | Martin Bruoth | Jak to vypadá s rychlostí? Měli jsme...

Zobrazit diskusi