Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

AMD FirePro W600: První profi karta s architekturou GCN uživí šest 4k displejů

AMD FirePro W600
AMD si s nasazením architektury GCN do profi segmentu dávala hodně načas. Karta pro HPC segment (jeden z nejsilnějších prvků GCN) to sice není, spíš první 28nm vlaštovka z řady FirePro.

Výrobce využil jiné přednosti a to kombinace nízké spotřeby 28nm procesu a podpory šesti výstupů čipu Cape Verde (Eyefinity sice podporovaly už modely předešlých dvou generací, menší čipy ale byly omezené nižším počtem výstupů). Karta, která na první pohled vypadá, jako by z oka vypadla Radeonu HD 7750, je určena pro velkoplošné zobrazování. Uplatnění najde všude tam, kde se používají digitální zdi a projekce.

AMD FirePro W600 slide 16

S podporou šesti nativních výstupů v podobě šesti samostatných mini-DisplayPort 1.2 HBR2 konektorů dokáže zvládnout šest 4k (4096 × 2304) panelů či projektorů při barevné hloubce 30 bitů na pixel a obnovovací frekvenci 60 Hz. To je jen tak mimochodem plocha o více než 150 megapixelech. Pokud by vám to nestačilo, je tu i možnost použití dvou nebo více karet (což znamená 12 a více výstupů) a realizace úměrně větší plochy.

AMD FirePro W600 slide 18

AMD zahrnula do ovladačů i rozšířenou podporu pro projekce, takže je možné obrazy promítané několika projektory navázat tak, aby skutečně vypadaly jako jeden. Krom klasické kombinace rozložení obrazů 2×3 a 1×3 zvládá FirePro W600 i 6×1, 1×6, 4×1 a 1×4. Vzniklá plocha už není omezená na výšku a šířku osmi tisíc pixelů, limit byl zdvojnásoben (dostupné plošné rozlišení proto může být až 4× větší).

Vraťme se však k hardwaru: AMD neuvádí specifikace co do frekvencí a počtu stream procesorů. Ty jsou u karty, která funguje primárně jako velkoplošný zobrazovací adaptér, méně podstatné, přesto by nás zajímaly. Reálných je 512 stream-procesorů jako u Radeonu HD 7750, možná o blok-dva méně (to by bylo 448 nebo 384). Totéž může platit pro taktovací frekvenci, která je u herní verze nastavena na 800 MHz. AMD mohla jít rovněž o něco níž - profi karta totiž nese dvojnásobné množství (2 GB) paměti, přičemž napájecí limit nebyl zvýšen a měla by si vystačit s 75 watty z PCIe slotu. Je však možné, že specifikace zůstaly totožné a spotřebu výrobce ponechal na zásahu technologie PowerTune.

Cena karty odpovídá profesionální novince - $599 (12 500 Kč + přirážky), což cílovou skupinu, která má v hlavě ceník Matroxu, příliš nepřekvapí. Počítat máme s okamžitou dostupností.

Diskuse ke článku AMD FirePro W600: První profi karta s architekturou GCN uživí šest 4k displejů

Neděle, 17 Červen 2012 - 13:00 | petr ib | cílovou skupinu, která má v hlavě ceník Matroxu...

Zobrazit diskusi