Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

AMD: Máme více než 90% podíl na trhu s AI PC

Při telekonferenci k finančním výsledkům za čtvrtý kvartál se AMD dostala i k AI. Zveřejnila zajímavý výsledek, který se jí podařilo dosáhnout na trhu s AI PC…

Konkrétně společnost uvedla, že její procesory Ryzen pohánějí již „více než 90 % počítačů s technologií Al, které jsou v současné době na trhu.“ V tuto chvíli lze podobnou zprávu vnímat spíše jako zajímavost, nicméně při narůstajícím počtu aplikací využívajících AI může včasné zabydlení AMD v tomto segmentu znamenat významný bonus do budoucna.

AMD má podporu AI rozjetou na všech frontách, aktuálně sklízejí úspěch výkonné akcelerátory Instinct MI300X, výpočetní APU Instinct MI300A, vznikají systémy využívající procesory Epyc, některé využívají technologie společnosti Xilinx (ať již přímo nebo přes licence) a v segmentu notebooků je již rok k dispozici integrovaný NPU / AI akcelerátor postavený na architektuře XDNA vycházející z technologií Xilinxu.

Zatímco AMD v tomto segmentu dodává produkty zhruba rok, Intel vlastní akcelerátor nabídl až s generací Meteor Lake formálně vydanou před Vánoci, ovšem reálně dostupnou spíše až v letošním roce. AMD nahrává nejen fakt, že letos nabízí již druhou generaci produktů (což znamená, že první jde cenově dolů, dostává se do nižších cenových relací a více se prodává), ale i skutečnost, že výrobci notebooků nejsou příliš spokojení s Meteor Lake a chtějí většinu portfolia postaveného na Intelu držet na architekturách Alder Lake / Raptor Lake(-refresh). Ty samozřejmě integrovaným akcelerátorem nedisponují, což omezuje možnosti Intelu na tento trh proniknout. To samozřejmě neznamená, že se Intel nedostane nad 10 %, jen že mu získání obligátních ~80 % procent trhu bude trvat podstatně, podstatně déle, než je zvyklý.

K tomu nepřispěje ani fakt, že AMD v letošních modelech, které se na pultech začnou objevovat již tento měsíc, nabízí AI akcelerátor o 60 % rychlejší než Intel (16 TOPS vs. 10 TOPS). Uživatele, které tato funkce zajímá, proto nebude výkon řešení Intelu příliš motivovat k jeho výběru.

Byť zůstává faktem, že integrované mobilní AI akcelerátory nemají primárně nabízet vyšší výkon než procesorová jádra nebo integrovaná grafika (ale nižší spotřebu, aby běh aplikace využívající AI tak rychle nevybil baterii), výkon AI akcelerátoru Intelu podle nezávislých testů nepůsobí příliš přesvědčivě a smysluplně. Přestože Intel některým redakcím poskytl AI aplikace Intelem optimalizované pro hardware Intelu, zhruba v polovině z nich nevychází AI akcelerátor (NPU) v Meteor Lake jako příliš smysluplné řešení:

Test potlačení šumu (Tom'sHardware)

Ve výše zobrazeném grafu vidíte výsledky na různých procesorech, kdy kód běžel na CPU, GPU a NPU (AI akcelerátoru). Výsledkem je čas potřebný k dokončení úlohy. Tedy čím méně, tím lépe. Nejrychleji se s úlohou vypořádal Ryzen 7 7840U (APU Phoenix) na CPU (559 sekund). Meteor Lake na CPU potřeboval 687 sekund, na GPU 740 sekund a na NPU (podle modelu) 934-1054 sekund. Tedy téměř dvojnásobek.

(Intel)

K představě, jaké rozdíly jsou v okamžité spotřebě při běhu stejné zátěže na CPU, GPU a NPU, nám může posloužit výše znázorněný graf od Intelu. Jde sice o jinou AI zátěž, ale ukazuje jednu zásadní skutečnost. Spotřeba NPU v zátěži je zhruba čtvrtinová oproti spotřebě CPU či GPU v zátěži. V tomto konkrétním testu je výkon NPU vyšší než výkon CPU, ovšem testy Tom'sHardware ukázaly, že ve většině zátěží je NPU pomalejší než CPU nebo GPU. Někdy dosahuje téměř polovičního výkonu. Spotřeba NPU je sice zhruba čtvrtinová, ovšem hovoříme o spotřebě okamžité, tedy ne o množství energie potřebném ke zpracování celé úlohy. V situaci, kdy se úloha na NPU zpracovává 2× déle než na CPU, není úhrnná spotřeba NPU čtvrtinová, ale pouze poloviční. I poloviční spotřeba sice v mobilním segmentu působí jako pozitivní prvek - pokud si ovšem uvědomíme, že i u CPU či GPU lze spotřebu stáhnout na polovinu zhruba ~15% podtaktováním a tomu adekvátním snížením napětí [nebo prosté omezení TDP] (nejde-li nám o rychlost dokončení úlohy, ale energetickou stránku), ztrácí v tomto světle smysl NPU Meteor Lake jistou část svého významu.

Pokud si k tomu přičteme, že test Tom'sHardware srovnává Meteor Lake řady H (tedy s limitem spotřeby 65-115 wattů) a Phoenix řady U (tedy s limitem spotřeby 20-38 wattů), je otázkou, zda zpracování úlohy na NPU Meteor Lake je vůbec nějakou relevantní měrou energeticky efektivnější než běh na CPU jádrech Phoenixu (Tom'sHardware bohužel spotřebu nezměřil).

Nad energetickou stránkou řešení od Intelu tak zůstávají otazníky, ke kterým zatím neexistují příliš uspokojivé odpovědi. Čas, který má Intel k oslovení zájemců o NPU se stávající generací, se povážlivě krátí. V létě se očekává APU AMD Strix Point, který přinese druhou generaci akcelerátoru s výkonem několikanásobně vyšším (očekává se zhruba 35-50 TOPS) než nabízí Intel. Takové řešení bude v AI výpočtech na NPU nejen 3-5× rychlejší než Meteor Lake, ale především půjde o NPU, které nabídne nejen vyšší energetickou efektivitu než akcelerace AI na CPU či GPU jádrech, ale zároveň i podstatně vyšší výkon (než akcelerace na CPU či GPU jádrech).

Tagy: 
Zdroje: 

AMD, WCCFTech

Diskuse ke článku AMD: Máme více než 90% podíl na trhu s AI PC

Pátek, 9 Únor 2024 - 11:04 | Samuel | "nVidia dělala chipsety především pro AMD...
Středa, 7 Únor 2024 - 01:08 | peliculiar | nVidia dělala chipsety především pro AMD...
Středa, 7 Únor 2024 - 01:00 | peliculiar | Rychle asi ne ... Nejpozději od Zen 2 (H2 2019)...
Úterý, 6 Únor 2024 - 18:27 | tombomino | Ano. Plus minus to pak vychazi stejne. Koukam na...
Úterý, 6 Únor 2024 - 18:23 | satai | (doublepost)
Úterý, 6 Únor 2024 - 18:20 | satai | Posun tam je. Nějaké regrese, nějaká zlepšení...
Úterý, 6 Únor 2024 - 09:52 | tombomino | ..a H-ckovy model, zase nema zadny realny...
Úterý, 6 Únor 2024 - 09:34 | Samuel | "...korporáty "chtějí" Intel......
Úterý, 6 Únor 2024 - 09:02 | Mirda Červíček | Intel nestíhá uspokojovat poptávku po nej-...
Úterý, 6 Únor 2024 - 08:44 | Majklos | "Takže ve výsledku vidíš AMD spíše v těch...

Zobrazit diskusi