Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

AMD Piledriver - Vishera pro socket AM3+ vyjde ve třetím kvartálu

AMD Trinity Piledriver CPU
O nové generaci 32nm procesorů se v poslední době příliš nemluvilo. Nejen, že bylo dost co říct k aktuálním produktům, ale žádné konkrétní informace nepřicházely. I když takové události obvykle znamenají předzvěst nějakého odkladu, tentokrát to bude jinak.

Podle serveru Fudzilla proběhne uvedení ve třetím kvartálu letošního roku, který začíná již příštím týdnem. Pokud se nic nezmění, nejpozději do konce září bychom se měli dočkat energeticky efektivnějších procesorů pro socket AM3+.

Vishera jsou desktopové produkty postavené na (až) čtyřech modulech architektury Piledriver a určené pro socket AM3+. Možná si ještě vzpomenete na název Komodo, který jim předcházel - ten označoval rovněž desktopové procesory na (až) pěti Piledriverových modulech  pro socket FMx. Nakonec se ale AMD rozhodla nevraždit AM3+ tak brzy, takže Piledriver získal kompatibilitu se stávajícím socketem a ztratil jeden modul (což je proces, kterým se z původně plánovaného Komoda stala stávající Vishera).

Uvedení čeká modely se 4, 6 a 8 jádry (tzn. 2-4 moduly), podporované budou až DDR3-1866. Nejrychlejší verze ponese označení FX-8350 (16 MB cache, 125W TDP). Svými takty přesáhne současnou FX-8150 v základu i v turbu, ale Fudzilla si evidentně není jistá o kolik (nebo na detailních parametrech postaví další novinku :-). Nebude daleko od pravdy, pokud si troufneme odhadovat základ kolem 4 a turbo zhruba 4,5 GHz. Připomínáme, že minimálně o 10 % rozšíří rezervu TDP technologie Resonant Clock Mesh společnosti Cyclos Semi, ale to je jen jedna z mnoha proměnných - dalšími (a zatím neznámými) jsou energetické nároky architektury jako takové, konkrétní implementace, leakage a související křivka závislosti spotřeby na frekvenci.

Cyclos Semiconductor Resonant Clock Mesh chip
testovací modul společnosti Cyclos Semi, jejíž technologie Resonant Clock Mesh by měla
zlepšit jeden z hlavních nedostatků procesorů Zambezi - špatný poměr spotřeba/výkon

Fudzilla dále zmiňuje šestijádrovou FX-6300, která bude frekvenčně rychlejší než stávající FX-6200 (tzn. >3,8 GHz v základu a >4,2 GHz při aktivním režimu turbo) se 14 MB cache a nakonec čtyřjádrovou FX-4320, která překoná frekvence současné FX-4170 (t.j. 4,2 / 4,3 GHz) s 12 MB cache.

I když vše jede podle plánů, existuje stále problém s výrobní kapacitou, který letošním rokem provází snad historicky poprvé všechny výrobce čipů - TSMC (28 nm, AMD/Nvidia), GlobalFoundries (32 nm SOI, AMD) i Intel (22 nm SOI / 3D). Všichni jmenovaní museli v nějakém ohledu s rozšiřováním svého portfolia o nové produkty přibrzdit.

Právě výrobní kapacity 32nm SOI procesu u GlobalFoundries, které nestíhají pokrýt poptávku po Trinity, by měly stačit i na výrobu Vishery. AMD může téměř jednorázově ukončit výrobu Zambezi (Bulldozer) a takto uvolněnou kapacitou použít pro Visheru (Piledriver), díky zpětné kompatibilitě by to neměl být problém. Je však reálné očekávat nárůst poptávky - majitelé desek se socketem AM3+ nemají v současnosti valný důvod upgradovat a čekají právě na Visheru, která ve srovnání se starými Athlony a Phenomy nabídne lepší důvod k pořízení nového CPU než Zambezi. Nepřekvapilo by nás, kdyby i toto uvedení provázela nějaká restriktivní opatření.

 

Zdroje: 

Diskuse ke článku AMD Piledriver - Vishera pro socket AM3+ vyjde ve třetím kvartálu

Čtvrtek, 28 Červen 2012 - 23:52 | johnthelittle | jj, taky mam AM2+ a AMD5050e a staci k DDR2, mam...
Čtvrtek, 28 Červen 2012 - 13:12 | Pjetro de | Ani ja ako majiteli dosky sc. AM2+ nemam valny...
Čtvrtek, 28 Červen 2012 - 09:26 | mikeczcom | Oni ani ti co kupovali nové PC neměli důvod...
Čtvrtek, 28 Červen 2012 - 08:03 | petr ib | Oni ani majitelé desek se socketem AM3 neměli...

Zobrazit diskusi