Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD pravděpodobně pracuje na 128jádrovém / 256vláknovém Zen 4

Já myslím, že Intel byl první. Svým způsobem tedy. O rok dříve než první Epyc byla tahle hračka, která mi teď leží na stole. Larrabee nebyla zas táák slepá větev, IMHO, poté co vyměnili Pentium za Atom. Např. v AVX2 si to namaže na chleba kterýkoliv Epyc z první generace.

https://www.facebook.com/trimcore/photos/a.855207124521220/5409443689097...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ten test v AVX2 s 64jadrovým Epycom Zen3 vs Larrabee, by som si v pár grafoch rád pozrel, že ako rýchlo to počíta.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já taky. Ale o ničem takovém nepíšu.

Nepíšu o jakékoliv preprodukční Larrabee ale o odkazovaném Xeon Phi 7250, a nepíšu o 64c Zen3, ale o "kterémkoliv Epycu z první generace." Ty byly max 32c a např. v AVX2 testu CPU-Z dávaly okolo 14000 bodů. Odkazovaný stroj skóruje 15500.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Už rozumiem reči tvojho kmeňa, ale nesúhlasím s tvrdením, že rozdiel cca 10% znamená "Namaže na chleba"...u mňa to znamená rozdiel aspoň 30% a viac.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ok, to jsem trochu zveličil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nebyl slepa vyvojova vetev jo? (: to vypravej panum z argonne labs, co kvuli failum s larrabee uz set let marne cekaj na objednanej superpocitac od intelu.. asi budou mit jinej nazor..
https://diit.cz/clanek/superpocitac-aurora-ponese-grafiky-intel-xe

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Mě se to na stůl dostalo ;-)
Ale že jich Intel nedokázal vyrobit a dostat k zákazníkovi dostatek, to neříká moc o kvalitách CPU, ale spíš o výtěžnosti výrobního procesu a (ne)schopnostech managementu. Nebo tam je ještě něco jiného, neveřejného, např. viděli že od AMD a použitím GPU dostanou větší výkon za menší peníze, a pokouší se to (třeba i společně) zrušit, ušetřit, a současně se vyhnout právním sporům.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Naopak, to rika o CPU hodne.

Jedna vec je navrhnout cip, ktery bude treba pres cely plat a bude mit tedy bambilion jader, nebo bude tak usporadanou architekturu, ze zvladne i desitky gigahertz frekvence.

Jenze druha vec je, jestli takovy cip je vyrobitelny rozumne, a provozovatelny. To ze se tobe dostal na stul nic moc neznamena, to je vzasade anekdotni dukaz. Ze to Intel nebyl schopen dodat ani premiovym partnerum, kteri za to zaplatili urcite premiovou cenu a tedy meli byt absolutni priorita, rika, ze Intel ten cip navrhl spatne, ze je to proste nekvalitne navrzeny cip ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja mam taky Phi 7250 ... dokonce ctyri - a na to 68CxSMT4 = 272 jader, resp. 1088 threadu v clusteru, se hezky diva :) Blby je, ze co thread to watt.. takze to taky ze to zere dokopy kolem 1kW v zatezi :P

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jo, nad 4-node rackem jsem slintal taky, ale takovou investici jsem si už neobhájil.
Do čeho ale nejspíš půjdu, bude upgrade na 7295.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

pozor na ty xxx5 modely s tim ocaskem - protoze tim prichazis o x16 PCIe linek na kterem sedi onen 100gbit komunikacni cip. Myslim ze pro vetsi flexibilitu je par wattu TDP na diskretnim adapteru akceptovatelnych - a lepsi volba, nez to mit "integrovany" v CPU (neni to soucasti cpu die, ten komunikator je extra cip, jen sedi na stejnem organickem podkladu)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Celých 16 linek, wow, dobré vědět. Dík za info.
Primárně ale testuju schopnosti paralelizace a synchronizace kódu, propustnost komunikace ven mě naštěstí až tolik netrápí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Zdá se však, že Intel se Zen 4 neskončí „pouze“ na 96 jádrech. Podle některých leakerů se totiž v AMD pracuje na 128jádrovém Zen 4. "

Intel se zen 4? Máte tam chybu

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Chyby sa hlásia inak.

Označíte text, ktorý považujete za chybný a kliknete na nahlásiť chybu.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Aha. Díky, nevěděl jsem

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jj, akorát se musí hlásit na 2×. Napoprvé není vidět "kapča". ;)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

ale text ostane... Len captcha sa zobrazí po poslať

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lenže Zen5 vyzerá na monštrum a dá sa tomu veriť a nebodaj by sa AMD podarilo prekonať projektované IPC pri Zen5, tak ako pri Zen. A k tomu ten nový patent AMD a Projekt Skybridge- by sa hodil...

> Podle některých leakerů se totiž v AMD pracuje na 128jádrovém Zen 4. "

k tomu

>„Malá jádra“ pro Zen 5 nebudou až tak malá, půjde o derivát Zen 4
>28. 5. 2021
https://diit.cz/clanek/mala-jadra-pro-zen-5-nebudou-az-tak-mala-pujde-o-...

>but as per this report, the Zen 5 design goal is to offer the same generational leap as from Piledriver to >Zen (40% IPC gain).
https://www.kitguru.net/components/cpu/joao-silva/amd-zen-3-zen-4-and-ze...

Architekt Zenu zmínil vývoj Zen 5
11. 4. 2018
Mike T. Clark, šéfarchitekt Zenu, v rozhovoru uvedl, že již pracuje na Zen 5. Jde vůbec o první zmínku o architektuře páté generace, která od AMD přišla…
https://diit.cz/clanek/architekt-zenu-zminil-vyvoj-zen-5

22. 2. 2017 | no-X | Hardware, Novinky, Procesory
AMD připravila velké překvapení: IPC procesorových jader Zen není zvýšené o „až 40 %“, ale o „více než 52 %
https://diit.cz/clanek/oficialni-specifikace-ceny-ryzen

June 13, 2021, 10:38 AM EDT
AMD Patents big.Little Core Task Transition Tech For Ryzen 8000 Zen 5 Processors

Fueling rumors that AMD is at least mulling, if not outright planning a hybrid future for Zen is a newly published patent outlining a "method of task transition between heterogeneous processors." AMD filed the patent in December 2019. It gets into some of the nitty-gritty details, but the general takeaways is that both AMD and Intel are going to utilize hybrid architectures in the not-too-distant future.

"To relocate the one or more tasks from the first processor to the second processor, the first processor is stalled and state information from the first processor is copied to the second processor," AMD explains in its patent application. "The second processor uses the state information and then services incoming tasks instead of the first processor."

!!!!!!!!!!!Interestingly, the patent also highlights that this does not necessarily have to involve two different types of CPU cores, and instead could entail shuffling tasks between the CPU and GPU. !!!!!!!!!
https://hothardware.com/news/amd-patents-biglittle-core-task-transition-...

2015 - SkyBridge

Napřesrok totiž dojde ke sjednocení vývoje x86 a ARM architektur. Pod názvem projekt SkyBridge chystá společnost modulární design, který sjednotí podobu APU / SoC do té míry, aby bylo možné v rámci jednoho návrhu používat jak x86, tak ARM jádra (aby nedošlo k nedorozumění: buďto jedna, nebo druhá) jako hlavní výpočetní jednotky.
https://diit.cz/clanek/amd-k12-podporuje-x86-i-arm

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Aaaa zase ta snuska nesmyslu a opakovani 100x omylanych veci, ktere uz nejsou relevantni.

Klasicka zed textu od postizeneho pana Fodreka.

1) Skybridge je mrtvy. Mrtvy Petere. Vice jak 5 let mrtvy. Mrtvy jako kalhoty do zvonu s kapsami na kolenou. Precti si dobre co kopirujes do komentare.

2) Piledriver byl spatny koncept, spoustu uzkych hrdel. 40(50)% IPC zlepseni v Zen1 bylo dosazitelne prave kvuli tezkym nedostatkum Bulldozer achitektury, kterou PD nebyl schopen uplne odstranit (i kdyz nektere casti, jako predvidani zlepsil).

3) Puvodni plan PRY (to "pry" je dulezite) byl, ze Zen1->Zen5 = 2.5-3x IPC.
Zen1->Zen2 = ~15% IPC navic
Zen2->Zen3 = ~20% IPC navic
Zen3->Zen4 = pry 20-25% IPC navic.

Zen1->Zen5? Zen4 by mel mit tedy cca 75% IPC nad Zen1. Aby Zen5 mel 2.5 az 3x vyssi IPC proti Zen1, musel by oproti Zen4 prinest MINIMALNE 50%, spise 60% IPC navic.

A bavime se o IPC, nikoli celkovem vykonu, tedy zadne takove, ze diky lepsimu chipletovemu navrhu, kombinaci malych a velkych jader, lepsi sprave napajeni/tepla, vyrazne lepsimu procesu a dalsim vychytavkam si treba bude moct Zen5 dovolit o dost lepsi frekvence.

S tim by Zen5 byl az 2x lepsi CPU, nez Zen4. A to je uplna blbost. I kdyby to bylo realne (jakoze imho neni) bylo by to extremne retardovane od AMD, protoze 2x lepsi CPU by AMD paradoxne velice ublizilo. Nema kapacity aby to dobre dodavali zakaznikum, a nasadili by si latku zbytecne vysoko pro dalsi generace. Pro AMD by bylo mnohem lepsi, kdyby bylo schopno udrzovat cca 25% bonus vzdy kazdou novou generaci, tedy ze by Zen5 byl 25% nad Zen4 (coz je realisticke).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

3. kde je zdroj tých 2,5 -3x

>Zen1->Zen5? Zen4 by mel mit tedy cca 75% IPC nad Zen1. Aby Zen5 mel 2.5 az 3x vyssi IPC proti
>Zen1, musel by oproti Zen4 prinest MINIMALNE 50%

1,15*1,2*1,25 = 1,72
2,5 / 1,72 = 1,45 , teda nie 1,5%. 3x vyššie IPC by bolo 74% ale to nikto nechce

AMD by to neubližilo, má 11,5% na trhu so server CPU, a ak technológia prekročí 12,5% hranicu podielu na subtrhu druhý raz po jej prekročení a poklese, tak obvykle dosiahne minimálne 40% podiel na subtrhu. Takže Zen3 a výhľad do blízkej budúcnosti rozhodujú o osude AMD na server trhu. A aby svoju pozíciu potom stratili museli by byť dlhodobo horší ako konkurencia.

hlavne Zen5 je prvý CPU vyvíjaný po vydaní Zen-u a teda bez existenčných problémov AMD a súčasne v eufórii.

2. Bulldoozer/Piledriver nebol zlý koncept. Bol to prvý hybridno-heterogénny CPU v architektúre x86. k čomu sa dostávame až dnes v Alder lake. To, čo AMD nezvládlo bola SW podpora Bulldozeru

1. Pri tvrdení ignorujte
June 13, 2021, 10:38 AM EDT
AMD Patents....

June 13, 2021, 10:38 AM EDT
!!!!!!!!!!!Interestingly, the patent also highlights that this does not necessarily have to involve two different types of CPU cores, and instead could entail shuffling tasks between the CPU and GPU. !!!!!!!!!
AMD filed the patent in December 2019.

https://hothardware.com/news/amd-patents-biglittle-core-task-transition-...

Pri tomto patente nemôžete tvrdiť, že Skybridge je mŕtvy, tvrdiť môžete len, že Skybridge nejaví známky života na základe n základe iných informácií. A to by ste hovorili pravdu. Ale tento patent vracia do hry tvrdenie, že AMD môže-ale nemusí niečo také opäť zvažovať. A vzhľadom na prihlášku v roku 2019 sa nedá očakávať, že by nápad nevznikol, ako vývoj produktu nepracoval s možnosťou ho uplatniť v ňom

Architekt Zenu zmínil vývoj Zen 5
11. 4. 2018
Mike T. Clark, šéfarchitekt Zenu, v rozhovoru uvedl, že již pracuje na Zen 5. Jde vůbec o první zmínku o architektuře páté generace, která od AMD přišla…
https://diit.cz/clanek/architekt-zenu-zminil-vyvoj-zen-5

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

> "3. kde je zdroj tých 2,5 -3x"

Ty smudlo, sakra cti co vlaste sam postujes. Ten odhad, tedy ~50% Zen5 nad Zen4 vychazi z puvodniho "pry" ze to bude 2.5-3x vice nez Zen1. Nechapu, proc sem postujes porad ty same clanky aniz mel dost IQ na to abys je precetl, pochopil a dal do kontextu.

Ja ty vypocty zaokrouhloval, a pri takovem odhadu na nekolik let dopredy tam par procentik nehraje roli.

> "AMD by to neubližilo"
Precti si co pisu, ty uplne ignorujes situaci, tedy ze AMD nema vlastni tovarny a nemuze si uplne jednoduse diktovat, kolik toho bude prodavat. V tuhle chvili prodava vse co vyrobi. Kdyz navysi vykon v Zen5 oproti Zen4 o 25%, stejne bude prodavat vse co vyrobi. Kdyz by podle tech tvych vlhkyh snu dal tech 50-75%, tak by to bylo zbytecne, protoze by stejne prodavali vse, ale do pristich generaci by si dali zbytecne velmi vysokou latku, kterou by hure prekonavali.

Pouzivej hlavu, MYSLI, nedelej jen stupidni reposty :D

> "hlavne Zen5 je prvý CPU vyvíjaný po vydaní"
To nic neznamena. Zaprve velka cast penez sla do oziveni Radeon Group, nikoli do nafouknuti Zen5 vyvoje, druhak nemuzes delat rovnitko mezi +20% penez = +20% IPC. To jsou tvoje vlhke sny. Opet apeluju abys zacal pouzivat mozek :D

> "2. Bulldoozer/Piledriver nebol zlý koncept."
Koncept, na papire ne. Ale prevod toho konceptu do navrhu stal zahovno. Bylo to okoukane od IBM, ktera take ma nekolika cestne jadro, a take tak, ze ma nekolik jednoduchych jakoby vlaken (ted myslim 4) a jim predrazeny planovac, atp. Takze to z pohledu systemu vypada jako jedno jadro schopne vykonavat 4 vlakna. Ale AMD udelalo nekolik chyb. Predvidac byl spatny a pipa dlouha, casto se musela vyhodit cela fronta, zpomalovani. Planovac uOps byl take spatny, casto se stavalo, ze ty dve sub-jadra byly hladove. Navic si neuvedomili, ze Microsoftu to musi udelat co nejjednodussi. Ale to neudelali, kvuli marketingu to chteli misto 4jader, 8subjader a 8vlaken se to snazili ukazat jako 8jader, 8vlaken. Windows planovac ale byl zmatenej a kvuli prehazovani vlaken i mimo modul to casto melo tragicky vykon.

> "Bol to prvý hybridno-heterogénny CPU v architektúre x86. k čomu sa dostávame až dnes v Alder lake."
Co to zase meles ty vorechu? :D Hybridni? Co na tom bylo hybridniho? Nic a s Alder Lake to nema absolutne nic spolecneho. Kdyz vypustis takovouhle kravinu, cekal bych, ze to alespon podporis nejakym rozborem.

> "Pri tomto patente nemôžete tvrdiť, že Skybridge je mŕtvy"
Muzu a budu! Skybridge byl neco jineho, a mel prijit pred 5 lety. To ze to sdili par podobnosti s novymi patenty neni relevantni. Zaprve uz jsem videl hromadu potencialne uzasnych AMD patentu, ktere se jim nepodarilo ani doted dodelat do realneho navrhu. Zadruhe aktualne Zen je planovan tak, ze vsechny jadra bude mit x86_64, akorat ze nektera budou mit jinak nastavene parametry (a ja ocekavam tedy, ze budou optimalizovane na jine frekvence, cimz padem budou sice dost mene vykonne, ale velmi vyrazne mene zrave).

Jinak presouvani tasku z CPU na GPU neni novinka, tohle je tak stare, jako CUDA/OpenCL :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jinak zdroj tech 2.5-3x vyssi IPC Zen1->Zen5:

https://chipsandcheese.com/2021/02/05/amds-past-and-future-cpus/

"Piledriver to Zen 1 design goal, which if you recall to earlier in this article was 40%. I was told from a 3rd source that Zen 5’s original design goal was 2.5 to 3 times the IPC of Zen 1 which roughly lines up with the perspective of a “Piledriver to Zen 1”-like jump."

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, těch 50% mezi Zen 3 a 4 není zas tak nereálných. Přidání V-Cache k Zen 3 dá ve hrách 15%, v jiných aplikacích to může být i více. K tomu očekávaných 20-25% při změně architektury, a je to rázem 40%. Pokud navíc bude Zen 4 podporovat AVX512, tak těch 50% v průměru více aplikací nemusí být nereálných.
Co se týče toho, že AMD nemá důvod zvyšovat výkon tak výrazně, protože prodá vše co vyrobí a hůře by se jí dále zvyšoval výkon v budoucnu:
1. Situace na trhu je kvůli pandemii stále nestandardní, to že dnes prodají vše co vyrobí neznamená, že to tak bude i zítra. Poptávka po počítačích i serverech zákonitě klesne.
2. AMD potřebuje navýšit podíly, a to hned, musí tlačit na Intel jak to jen jde. Intel se časem probudí, možná AMD vyloženě nepřekoná, ale přechodem na čiplety taky výrazně zvýší počet jader a výkon se hodně srovná.
3. Co se týče zvyšování výkonu v budoucnu, tam záleží na tom, jestli AMD zná cesty, jak na to. Pokud ano, tak není důvod nenavýšit nyní výkon skokově a pak dále pokračovat v obvyklém 15-25% mezigeneračním růstu. A oni to možná ví, výrazné navýšení cache pomocí V-cache odstraní jedno úzké hrdlo návrhu a umožní efektivně vytížit větší počet výpočetních jednotek a bude mít smysl zvyšovat počet ALU (zdravím ASCIII).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jen pro info: ALU nezvýší single výkon, protože dekodér instrukcí x86 (tady je bohužel pro 20 let starý x86-64 konečná). Ale může být zajímavé přejít na SMT4 (4 vlákna na jádro).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> "No, těch 50% mezi Zen 3 a 4 není zas tak nereálných."

Myslis asi Zen4 a Zen5. Protoze Zen4 ma oproti Zen3 podle zdroju z AMD prinest 20-25%.

> "Přidání V-Cache k Zen 3 dá ve hrách 15%"
Timhle se uz hodledbali u te "gamer cache" nebo jak se to jmenovalo. A vysledek nebyl ZAS tak oslnivy. V nekterych hrach velka 64MB cache prinos mela, vetsinou ale ne.

> "1. Situace na trhu je kvůli pandemii stále nestandardní ... Poptávka po počítačích i serverech zákonitě klesne."

Neklesne nekolik let, protoze trh tedka hladovi. Lide, firmy, centra cekaji na objednavky dlouho a dalsi se pridavaji do fronty. A TSMC vyrabi bez vyraznejsich propadu (i kdyz napr. problemy s vodou je postihli take). Cim delsi dobu bude trvat tenhle pust, tim vice se budou do fronty pridavat lide, kteri bezne obnovuji treba kazdy 3-5 let.

> "2. AMD potřebuje navýšit podíly, a to hned, musí tlačit na Intel jak to jen jde."

Ale podily se nenavysuji tim, ze udelate 2x lepsi produkt, ale ze i treba jen o 10% lepsi produkt prodate 2x tolik.

> "3. Co se týče zvyšování výkonu v budoucnu, tam záleží na tom, jestli AMD zná cesty, jak na to."

Vykon neroste na poli aby je nekdo jen tak sbiral. I kdyby vedeli tak skokove zvysit o tolik procent a zaroven vedeli, ze dalsich 5 let muzou porad pokracovat 20-25%, bylo by to kontraproduktivni. Lepsi je delat velke, ale ne ohromne kroky a mit v zaloze neco pro pripad necekaneho rozmachu konkurence.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslím Zen 3 a 4, neříkám že to tak bude, ale úplně nereálné to taky není. Těch 15% výkonu u V-cache ve hrách prezentovala sama AMD, a ta obvykle v grafech moc nekecá. Navíc v jiných aplikacích, například databázových, to může být i mnohem více.
Na trhu je nedostatek v podstatě jenom grafických karet, možná ještě webkamer, všechno ostatní se dá celkem normálně sehnat. Kdo potřeboval počítač nebo notebook na práci nebo homeoffice, ten si ho koupil. Co se týče serverů tak opět, kapacita se navyšovala letos kvůli enormní poptávce po online službách, už teď v létě se situace pomalu vrátí do normálu, předimenzované kapacity zůstanou a příštích pár let nebude důvod upgradovat.
AMD se snaží prosadit hlavně na extrémně konzervativním serverovém trhu. Tam to nedokážete s produktem, který je o 10% lepší, tam musíte mít produkt 2x lepší proti zavedené značce, abyste uspěl. Ono je to vidět i na podílu AMD na serverovém trhu, růst postupně zrychluje s tím, jak se AMD výkonově vzdaluje Intelu. A už tu bylo několikrát v diskuzích řečeno, že kritická je hranice 20% podílu. Pokud ji AMD překoná, tak se stane široce uznávanou alternativou, a v podstatě se tak na serverovém trhu uhnízdí na dlouhou dobu i v případě, že by Intel zase výkonově odskočil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> "Kdo potřeboval počítač nebo notebook na práci nebo homeoffice, ten si ho koupil."

IT v nekterych firem treba prechazi z Lenova k Dellu proto, ze Lenovo notasy s AMD nejsou vubec k sehnani.

>"Tam to nedokážete s produktem, který je o 10% lepší, tam musíte mít produkt 2x lepší proti zavedené značce, abyste uspěl."

Kecy v kleci! 10% vykonu staci. Trh je konzervativni, ale 10% staci. Na tom trhu se resi hlavne stabilita vykonu (tzn. jestli to furt boostuje a pak zase podtaktovava, tak to neni OK), teplota, atp.

Zen1 nebyl 2x vykonnejsi, ale uz ten znamenal, zvazovani znacky a uz i ten zacal zvedat prodeje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> "IT v nekterych firem treba prechazi z Lenova k Dellu proto, ze Lenovo notasy s AMD nejsou vubec k sehnani."

Asi úplně nechápu tvůj argument. To jako že notebooky Dellu s AMD jsou dostupnější, nebo Lenovo jiné notebooky než s AMD nenabízí? Ale uznávám, AMD APU taky není zrovna nadbytek, i když situace se postupně lepší. Každopádně u počítače na práci na homeoffice je asi celkem jedno jaký má procesor, i Core i5 stačí na 95% procent úloh.

> "Zen1 nebyl 2x vykonnejsi, ale uz ten znamenal, zvazovani znacky a uz i ten zacal zvedat prodeje."

Ano, zvýšil, ale z nuly se roste dobře. Každopádně se dá očekávat, že bez 64c Zen 2 a 3 by ten růst nebyl zdaleka tak rychlý. Nejde jenom o zákazníky, musíš přesvědčit i OEM partnery, aby servery s tvými procesory vůbec vytvořili a nabízeli, a taky aby to nebyl jen takový přívěšek do nabídky ale produkt srovnatelný s konkurenčním řešením. Nejde jenom o servery, podívej se třeba na notebooky. Kolik bylo designů s Ryzen 2700U a kolik jich je s 5000 řadou? Přitom 2700U byl plně srovnatelný s tehdejším mobilním highendem Intelu. Ani 4000 řada se až tak moc nerozšířila, až 5000 nabídla něco, čemu Intel nedokázal konkurovat a rázem se počet představených modelů zněkolikanásobil. A u serverů je to ještě horší.
A jak jsem říkal, nejde jenom o velikost podílu, ale i o rychlost jeho získání. On kdyby Intel okopíroval design čipletů a IO die od AMD, tak by mohl být velice konkurenceschopný. Problém s výtěžností 10nm procesu by byl podstatně menší, počet jader u serverů by se mohl navýšit na stejnou úroveň, takty by taky nebyly horší a IO die by mohl vyrábět na 14nm. Takže AMD ví, že ten "nečekaný rozmach konkurence" přijde, to je jistota, jenom neví kdy. Proto musí navyšovat podíl co nejrychleji, potřebuje se dostat do povědomí jako alternativa Intelu nejenom u IT odborníků ale i u lidí, co tomu sice vůbec nerozumí ale zase o tom rozhodují. A na to 10% výkonu navíc prostě nestačí. Příkladů je v této i v jiných diskuzích na DIITu celkem dost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty tapety maj být jakože zdroje k tvému tvrzení, že? Ale občas jsou tak staré, že víme, že to nakonec dopadlo naopak. Takže je to pak stále potvrzení tvého názoru? Nebo naopak potvrzení, že se mýlíš?

> Napřesrok totiž dojde ke sjednocení vývoje x86 a ARM architektur. Pod názvem projekt SkyBridge chystá společnost modulární design, který sjednotí podobu APU / SoC do té míry, aby bylo možné v rámci jednoho návrhu používat jak x86, tak ARM jádra (aby nedošlo k nedorozumění: buďto jedna, nebo druhá) jako hlavní výpočetní jednotky.
https://diit.cz/clanek/amd-k12-podporuje-x86-i-arm [7 let starý článek]

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Otazka je aky to ma vyznam. 128 velkych jadier asi vyuziju len datacentra. Pre ostatnych bude lepsie riesie od Intelu (neviem meno tej arch - Alder Lake?) - big little, kde budu tie male Gracemont jadra. A podla mna tych malych jadier naseka Intel vela a budu v ulohe workerov pre masivny multiprocesing. Beznemu userovi bude stacit 8 velkych jadier a malych tak 32-256.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Atomy se jenom na x86-64 jadra/procesory hraji, vzdy byly orezany o instrukce, cache a mely v urcitych letech i degradujici navrh:

https://diit.cz/clanek/intel-apollo-lake-b1-degraduje

-> konkrétně I/O rozhraní. Jmenovitě má jít o sběrnice jako LPC/Low Pin Count přes níž komunikuje například TPM/Trusted Platform Module, dále RTC/Real Time Clock a pak SD.

Pri Alder Lake ma jit o typ atomu kterym budou urezany/osekany moderni instrukcni sady, prikladem rodina AVX:

https://diit.cz/clanek/lakefield-zrejme-nepodporuje-ani-avx-avx-512

-> muzu pak pote s prominutim pojebat takovy procesor, nac mi je i 100 jader atomovych kdyz to v realu nepujde plosne pouzit/uzit k me osobni spokojenosti, AVX instrukce sou s nami jiz roky, tohle je proste usmevne, jako bych si koupil kocku s prednima dlouhyma nohama a zadni by mela polovicni, to pak jenom chovat a hovno z toho.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja naopak. Presne taky typ procesora potrebujem. Nakoniec obe firmy mieria k tomuto hybridnemu procesingu.
"Nac mi je i 100 jader atomovych " - to je ako spytat sa, ze na co mi je x-ticov shaderov v grafickej karte (kedze jeden shader nema taku funkcionalitu ako general purpose procesor). Jednoducho na niektore paralelizovatelne ulohy nie je treba virtualizacia, vsemozne trusted technologie, ani avx atd - je treba len vela jadier so zakladnou funkcionalitou. Nejake slusne caches by to samozrejme malo mat. Knighs corner tymi nedoriesenymi cachami strasne trpeli.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Omyl Zen4 budú "malé" jadrá....

„Malá jádra“ pro Zen 5 nebudou až tak malá, půjde o derivát Zen 4
28. 5. 2021
https://diit.cz/clanek/mala-jadra-pro-zen-5-nebudou-az-tak-mala-pujde-o-...

aj keď budú výkonnné

Zen 3+ na 6 nm zvýší IPC o ~5 % IPC, Zen 4 na 5nm o ~20 %
10. 2. 2021

Před vydáním Zen 3 se střetly dva tábory leakerů. Jedni, kteří měli informace o jádru Zen 3, razili názor: „Zen 3 bude ta velká změna, klíčová generace s velkým nárůstem IPC“ a ti, co se dostali k informacím o Zen 4, zase tvrdili „velká změna bude Zen 4, u něj očekávejte posun IPC“. S představením Zen 3, kdy AMD ohlásila 19% nárůst IPC, se zdálo, že měla pravdu první skupina.
Budeme-li věřit aktuálním únikům, vypadá to, že pravdu měly obě strany. Zen 3 přinesl +19 % IPC, Zen 4 má následovat s asi 20 % navíc.
https://diit.cz/clanek/zen-3-na-6-nm-zvysi-ipc-o-5-ipc-zen-4-na-5nm-o-20

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jaký datacentra? Každá druhá větší firma má lokální servery, kde běží virtuálky, díky tomuhle budou moct cluster zmigrovat ze 6+ na třínodový. Bych chtěl vidět toho někoho, co by na tomhle železe pouštěl napřímo něco. Maximálně nějaká mega databáze, ale i to by mě zajímalo, jestli to pustí na dvousoketu nebo jedno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten render Genoi je stejně blbost pač mu tam chybí ty podstatné malé součástky co jsou kolem chipletů. Když si je tam člověk domyslí tak tam dojde místo natož tam dohodit další 4 chiplety a k nim další drobotina. Bych řekl že to budou muset kluci vymyslet trochu jinak :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych rad vedel jestli vubec existuje neco jako x86-128(bitový) procesor :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Pokud by Intel neměl oproti AMD výkonnostní náskok na jádro, bylo by to již patrnější, ale i tak si podle mě zanedlouho začnou uživatelé více uvědomovat, že stejného absurda, jakého Intel dosáhl s architekturou Netburst při nahánění taktovací frekvence, brzy dosáhne přehnanou mnohojádrovostí."

Neviem si pomôcť, ale pri 128 jadrách / 256 vláknach je vyššie uvedená no-xová myšlienka jednoducho nadčasová...

zdroj: https://diit.cz/clanek/grafika-a-procesory

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hodilo by se zmínit, že je to rekapitulace roku 2008. Nasazení vícejádrových procesorů znamenalo snížení taktovacích frekvencí oproti procesorům jednojádrovým, ale drtivá většina běžných aplikací profitovala více z jednojádrového než vícejádrového výkonu. Trvalo ještě několik let, než došlo na takovou implementaci jednojádrového boostu, která byla v praxi použitelná, takže použití vícejádrového procesoru neznamenalo kompromis na straně jednojádrového výkonu. U tehdejších generací stačilo, aby na pozadí běžela nějaká aplikace využívající 1 % výkonu jednoho jádra a druhé už neboostovalo. Tento problém je už tak deset let vyřešený a vyšší počet jader není kompromis pro jednojádrový výkon, naopak 12-16jádrové procesory mají vyšší jednojádrový výkon než třeba šestijádra.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Muzu souhlasit a podlozit treba vysledky z Phi7250 kde je 272 vlaken. Zkompiluje to linuxove jadro za X minut (cca 3-4 min) kvuli vysoke paralelicite, ale pak to dalsi 4 minuty komprimuje tu 30 megovou binarku do bzip formatu na jednom jadru, takze totalni vysledek je rekneme 8 minut a o chlup vyssi nez 50% utilizace cpu. Tohle je proste spatne, a proto vznikaji ty moderni single-core turba. Protoze vzdy se najde nejaka blba cast ukolu, co nejde paralelizovat a chte nechte potrebujete silne jednojadro.

A pak dalsi zvlastnost z reality co jsem si vsim: xeon e5-2678v3 - pokud tam mam 12C/24T povoleno, tak to pri male zatezi boostuje. Pokud vypnu ty HT jadra a zustane 12C/12T, tak pri stejne uloze/zatezi to neboostuje :) ale to bude zrejme nejakou blbou chybou v planovaci, nebo tajnem SMM/power management kodu co se stara o TurboBoost, ze si mysli ze je to vyuzito vice a nesmi se boostovat.. proste celkem pitome chovani. Protoze ta zatez se bohuzel alokuje na virtualni "jadra", bez preferenci na skutecna (ob jedno).. neverim ze prinos cache je vetsi, nez zcela nezavisla pipeline. A kdyz potkavate takove divne chovani.. tak to zkuste nejak ladit a optimalizovat pro max vykon :/

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro vitualizaci se určitě hodí, v minulý práci jsme měli dvousocketový Epicy s celkem 256 vláknama a 2TB paměti, pokud se navýší vlákna na dvojnásobek, bude to vyváženější pro nějakou generic usage a pro většinu databází, co jsme měli, 16GB na jádro je prostě moc pro naprostou většinu virtuálek

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ale tam by sa hodilo SMT4/SMT8 pri tých 128 jadrách
512 resp 1024 vlákien, by to vyťažilo..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD za pár let kekw
https://prntscr.com/15iclpe

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.