Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

AMD prý objednává 14nm proces u Samsungu, není však jasné proč

V loňském roce se objevovaly zvěsti, že by AMD mohla využít některé procesy společnosti Samsung. Střídaly se zprávy o 3nm, 4nm i dalších EUV procesech. Nakonec prý došlo na objednávku 14nm linek…

Můžeme připomenout, že 14nm proces byl vlastním dílem Samsungu, navzdory pár počátečním zaškobrtnuím úspěšným. Dokonce natolik, že si jej licencovala GlobalFoundries, která na jeho bázi postavila i 12nm proces a jeho deriváty. O licencování nakonec zvažovala i UMC, ale tehdy se jí poplatky zdály moc vysoké, a tak se rozhodla pro vývoj vlastní verze, což skončilo fiaskem (proces nerozběhla doposud, 10 let po prvních zprávách o jeho vývoji). Zatímco společnosti GlobalFoundries 14nm proces podstatně pomohl, společnost UMC nejspíše lituje svého rozhodnutí, které jí vyřadilo ze skupiny výrobců nabízejících moderní procesy, za které si lze účtovat tisíce dolarů za wafer.

14nm proces na linkách GlobalFoundries se stal základem úspěchu první generace procesorů Zen od AMD, jeho derivát označený jako 12nm pak poháněl Zen+ a nakonec se stal základem pro centrální čiplety serverových i desktopových verzí generací Zen 2 a Zen 3. Navzdory tomu, že další generace produktů již s procesy GlobalFoundries nepočítaly, prodloužila AMD spolupráci s tímto výrobcem nad rámec povinnosti (definované při rozedělením AMD a GlobalFoundries) o 3 kvartály, do konce roku 2024. Před rokem a pár týdny, v prosinci 2021, pak AMD překvapila prodloužením spolupráce dokonce do konce roku 2025, za což zaplatila půl miliardy dolarů.

Nyní, podle zpráv DigiTimes, dokonce AMD objednává 14nm proces Samsungu a spekuluje se, zda to nesouvisí s geopolitickou situací na Tchaj-wanu (TSMC). Tyto důvody však působí naprosto iracionálně. AMD u TSMC nevyrábí na 16/12nm procesu nic, co by mohlo mít smysl přesunout k Samsungu a paradoxně má kapacity procesů této úrovně smluvně zajištěné u GlobalFoundries na tři roky dopředu.

Zůstávají tudíž tři zásadní otázky: Co bude AMD u Samsungu vyrábět a zda spíše než o 14nm proces nemá jít o jeho deriváty (11nm). Onou třetí a nejzásadnější věcí je, proč objednávat kapacity pro proces, který má k dispozici u GlobalFoundries za exkluzivní ceny. Hypotetická možnost, že kapacity GlobalFoundries nestačí, se nejeví jako příliš pravděpodobná. Připomeňme, že s generací Zen 4 přestává AMD využívat 12nm čiplety v desktopu i v serverech, přičemž mobilní APU stojí rovněž již čistě na spektru 7nm / 6nm / 5nm a 4nm výroby. Konec 12nm APU znamenal uvolnění linek, konec Zen / Zen+ a související rozdělení výrobních kapacit díky čipletům umožnilo 12nm proces využít na ještě větší objemy produktů a nynější náhrada 12nm centrálních čipletů 6nm se Zen 4 musí přinášet další uvolňování linek. K čemu tedy AMD může potřebovat další?

Pokud nebudeme zvažovat možnost, že zpráva DigiTimes je chybná, mohou důvody spočívat spíše v otázce financí. Lze si představit jak scénář, ve kterém Samsung nabídl AMD nižší ceny než GlobalFoundries, tak iniciativu ze strany AMD, která se využitím nějakého minoritního množství 1xnm linek Samsungu snaží přimět GlobalFoundries k výhodnějším cenovým nabídkám.

Podle DigiTimes by AMD měla na 14nm proces Samsungu (14LPP) přesunout výrobu některých čipů s architekturou Zen a Zen+ a některých starších GPU. Pokud se ovšem podíváme, které produkty těchto architektur se ještě prodávají, zjišťujeme, že pro PC segment nevzniká na architektuře Zen nic, na Zen+ APU Picasso pro pokrytí low-endu (Ryzen 3 3200G) a z GPU jen Polaris 12 pro Radeon RX 550. Obé však nyní vzniká u GlobalFoundries, takže přesunutí k Samsungu by nijak nesouviselo se situací kolem TSMC. V profi segmentu už rovněž procesory postavené na první generaci Zenu vymizely (na Zen+ žádný Epyc nevznikl) a z grafik se okrajově objevují AMD Radeon Pro WX 3100 se zmíněnou Polaris 12 a AMD Radeon Pro WX 5100 / 7100 s Polaris 10. Jejich prodeje však musejí být tak minimální, že by výrobu AMD musela pokrýt jednorázovou várkou čipů.

Tom'sHardware pak spekuluje, že na 14nm zakázkách chce AMD vyzkoušet spolupráci se Samsungem, aby mohla vyhodnotit případné rozšíření spolupráce na nové procesy. Ani to však nedává dobrý smysl, protože AMD se Samsungem dlouhodobě a v mnoha ohledech spolupracuje. Co se výroby týče, vznikaly u Samsungu pro AMD dokonce novější než 14nm čipy a to část GPU Polaris 30 pro Radeon RX 590.

Případné obnovené výroby u Samsungu se tedy jeví jako spíše okrajová a nepodstatná záležitost, která se prakticky nedotkne situace na trhu.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku AMD prý objednává 14nm proces u Samsungu, není však jasné proč

Čtvrtek, 12 Leden 2023 - 19:14 | Moonalert | Příliš vysoká hustota integrace. Vše je tak malé...
Čtvrtek, 12 Leden 2023 - 11:05 | Waffer47 | Dekuji.
Čtvrtek, 12 Leden 2023 - 09:59 | Anonym | Ach jo, už jsem se zase nechal zatáhnou to klubka...
Čtvrtek, 12 Leden 2023 - 09:19 | Sinuhet | A ještě reakce konkrétně na tohle: "do...
Čtvrtek, 12 Leden 2023 - 06:09 | ajne | Já asi nejstarší Atari 800 XL - 1984 :-) Dostal...
Čtvrtek, 12 Leden 2023 - 05:44 | Anonym | "Sklady prazdne" To se tu už řešilo....
Čtvrtek, 12 Leden 2023 - 05:36 | Anonym | Ano Samsung má bohaté zkušenosti s výrobou pamětí...
Čtvrtek, 12 Leden 2023 - 01:33 | Mat Rio | Já si taky myslím, že je to pro nějaký advanced...
Středa, 11 Leden 2023 - 17:53 | TyNyT | Jiříku, ty nikdy nezklameš, tvé vývody jsou vždy...
Středa, 11 Leden 2023 - 17:33 | HoCh | Jenze ty mhb pameti nevyrabi amd ve sve rezii,...

Zobrazit diskusi