Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Velký rozbor revoluce: AMD chce skloubit otevřený ovladač a linuxové Catalysty

Na Game Developer's Conference 2014 poodhalila AMD v jednom z rozhovorů zvažované plány pro budoucí Catalysty na Linuxu. A je to pravá nefalšovaná revoluce.

Kapitoly článků


Tohle uvažování má několik důvodů. V současné době, když chcete nainstalovat uzavřený ovladač - a je jedno jestli ten pro Radeony, nebo ten pro GeForce - musí dojít k rekompilaci kernelu, resp. zakomponování kernelového modulu řekněme „prasáckou“ cestou. Tedy cestou, která nejde skrze distribuční nástroje, ale je univerzálně naprogramována v instalačním skriptu ovladače u obou výrobců GPU. Nvidia má tohle dle mého vyřešeno lépe, s ruční instalací jejího ovladače jsou menší problémy na minoritních linuxových distribucích, ale ani to dnes moc nevadí. Pokud totiž něčím komunitě silně přispělo Ubuntu, tak je to doslova „one-click blbuvzdorná“ automatická instalace uzavřených ovladačů. Nicméně s každým upgradem ovladače se prostě tenhle podivný proces musí opakovat, protože uzavřený ovladač od výrobce GPU - na rozdíl od toho otevřeného, komunitního - není přímou součástí linuxového kernelu.

Celá věc má právě i licenční úskalí, kdy roubování uzavřeného binárního ovladače kernelu prostě není z hlediska GPLv2 i dalších prvků zcela košer, nebo se minimálně neshoduje s filosofií těch skutečně otevřených distribucí jako Debian GNU/Linux. Přesunutí binární části ovladače do user-space by toto zcela řešilo.

Výhoda bude také pro uživatele v tom, že se budou moci snadno rozhodnout, jestli chtějí systém prostý „binárního smetí“, tedy Catalystové nadstavby, a chtějí používat open-source implementaci 3D podpory (tedy Mesa/Gallium3D), nebo právě Catalystovou část. Obě totiž budou sdílet společný základní kernelový modul, který byl, je a vždy bude open-source.

Toto celé také může mít další prozaický důvod: víme jaká je situace ohledně podpory obou nástupců X.Org server, tedy Waylandu a Miru. Ani do jednoho se žádný z výrobců herních GPU nehrne s nadšením (výjimkou je pouze Intel a jeho otevřený GPU ovladač - ten je u Waylandu naopak velmi aktivní, na Mir ale zanevřel). AMD jde dlouhodobě cestou tou, že se snaží co nejvíce práce přesunout právě na komunitu. A používání základní open-source kernelové části ovladače by jí umožnilo snadno obejít nutnost dopsání podpory pro Wayland a Mir do Catalystů: to jednoduše zajistí komunita v rámci open-source ovladače.

Pochopitelně nadále přetrvává kardinální důvod, který jsme uváděli již při prvních vypouštěních dokumentace GPU AMD před mnoha lety, a který brání jednoduchému otevření zdrojových kódů Catalystů: v ovladačích je obsažen kód, resp. licencované know-how partnerů AMD. Zde se obvykle jako příklad uvádí podpora H.264, které podléhá patentům organizace MPEG-LA sdružující vlastníky práv na tento standard. Druhý kardinální důvod jsem již zmínil: AMD, stejně jako Nvidia, má v ovladačích vlastní specialitky činící její implementaci toho či onoho (v tomto případě zejména OpenGL) tak rychlým. Jistě nemají obě firmy shodné specialitky, ale kdyby AMD uvolnila ty své otevřeně, riskovala by tím zhoršení své konkurenceschopnosti vůči Nvidii, která by se nově zveřejněnými finesami mohla inspirovat. A platí to i naopak.

Hlavně pro AMD nepředstavuje hypotetické zveřejnění zdrojáků Catalystů v podstatě žádný obchodní přínos. Efektivnější v tomto ohledu je vypouštění dalších a dalších dílčích částí dokumentace GPU. Je nutno si uvědomit, že AMD je relativně malá firma, která celá léta bojuje s červenými čísly a grafická divize je jednou z hlavních, které firmu drží nad vodou, tedy chrání před výraznějšími propady. Obvykle je zisková pomalu jako jediná divize a AMD si tuto svoji velkou investici musí dobře chránit. Nvidia to má stejně, Intel naopak může vesele svá GPU doprovázet plně otevřeným ovladačem, jeho know-how v této oblasti není tak velké a jeho GPU za konkurencí z hlediska 3D i výkonu značně zaostávají.

Tagy: 
Zdroje: 

na motivy Phoronixu

Kapitoly článků

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Velký rozbor revoluce: AMD chce skloubit otevřený ovladač a linuxové Catalysty

Pondělí, 31 Březen 2014 - 14:08 | aleman | Ta poslední beta (14.3) opravdu přinesla ohromné...
Pondělí, 31 Březen 2014 - 11:12 | mattyy1hp | (omylem double post - smazáno)
Pondělí, 31 Březen 2014 - 11:08 | mattyy1hp | To se pořád slibuje, jak to bude lepší, jak se...
Pondělí, 31 Březen 2014 - 09:03 | Forest Jiří | Z vašeho příspěvku to skoro vypadá že to Mir má...
Sobota, 29 Březen 2014 - 08:01 | chdpctkkt | Prisli si vypytat povolenie od komunty na...
Sobota, 29 Březen 2014 - 00:09 | littleon | Tady vidím problém v tom NAVRCH. Pokud přejdou...
Pátek, 28 Březen 2014 - 23:54 | littleon | Víš, toto je argument, který jako jeden z...
Pátek, 28 Březen 2014 - 18:48 | WIFT | Taky mě vždycky pobaví, jak si AMD Catalysty...
Pátek, 28 Březen 2014 - 16:59 | DDR0 | ale že by to chtělo kompletní revizi Catalystu i...
Pátek, 28 Březen 2014 - 16:30 | HKMaly | Osobne nevidim v podpore starych verzi problem:...

Zobrazit diskusi