Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

ASUS ROG Phone, aneb další herní telefon mířící proti Xiaomi a Razeru

Nikdo sice nežádá o to, aby se výrobci snažili vyrábět herní telefony, ale tady je další kousek. Mimo Razer Phone a Xiaomi Black Shark ASUS chystá třetího zástupce herních telefonů ROG Phone.

Na jednu stranu se může zdát herní telefon jako obskurní věc. Na straně druhé, obzvlášť s postupným zánikem segmentu tabletů s Androidem to smysl dávat může. Navíc, herní telefon se v současné době dá srovnat ke kapesní konzoli, kdy se správným příslušenstvím zastává hromadu funkcí. Nejde ale no nový koncept, spíše oživení starého a skoro zaniklého nápadu. Stačí si vzpomenout na brilantní telefon Nokia N-Gage nebo Sony Ericsson Xperia Play.

S dalším herním telefonem přichází tentokrát Asus a doplňuje tak svou sérii ROG, která je známá z PC prostředí, kde jde o skutečně herní počítače. Teď se objevuje prostě pojmenovaný Asus ROG Phone, který jako obvykle přináší Top specifikace:

CPUSnapdragon 845 přetaktovaný na 2.96 GHz (původní takt je 2.8 GHz)
Paměť6 GB nebo 8 GB, úložiště 128 nebo 512 GB, UFS2.1
KonektoryUSB-C 3.1 s podporou display Portu 1.4 pro výstup v rozlišení 4K, proprietární konektor pro připojení dalšího příslušenství, 3.5mm audio jack
KonektivitaWi-Fi 802.11ad dual-band s podporou bezdtátového připojení monitoru, Bluetooth 5.0
Fotoaparát12MP + 8 MP, blíže nespecifikované
SenzoryKompas, akcelerometr, senzor přiblíšení, čtečka otisku prstů
Display6 palcový AMOLED s rozlišením 2160x1080 se snímkovací frekvencí 90 Hz a 108.6% pokrytím DCI-P3 barevného prostoru
Baterie4000mAh s podporou rychlého nabíjení a to až 20 W

Parametry a především procesor je úchvatný. Asus zapracoval i na vylepšeném systému chlazení a podle informací lze aktivovat i aktivní chlazení procesoru. Přepracovaný je i systém rozvodu tepla, o který se starají heatpipe umístěné pod krytem telefonu. Díky tomu je schopen Asus telefon uchladit i s přetaktovaným procesorem bez ztráty výkonu v důsledku snížení výkonu v závislosti na vysoké teplotě komponent. Do jaké míry to bude fungovat si ale budeme muset počkat na řádný test zařízení.

Na stranu druhou, je otázka, zda má tento herní telefon své místo. Ano máme zde Black Shark od Xiaomi, který je nejlevnějším zástupcem herního telefonu, pak tu máme prvního zástupce Razer Phone, který opět přináší výkon bez kompromisu a 120 Hz display, ale co stále chybí je dostatek kvalitního obsahu, který by skutečně plně využil potenciál takto výkoného hardware.

Proč by ale mělo smysl uvažovat o ROG Phone je variace příslušenství, které ASUS bude prodávat k tomuto telefonu. První je rozšíření o druhý 6 palcový display, který rovněž přidá další baterii o kapacitě 6000mAh a možnost přesunout ovládací prvky na spodní panel, zatímco na horním běží konkrétní hra. Druhý je samotný dock, který dodá telefonu hromadu portů včetně USB pro připojení periferií jako je klávesnice a myš pro plnohodnotnější používání. Pokud by v tomto případě ASUS zapracoval na prostředí pro desktop, jeho užitná hodnota by výrazně stoupla. Posledním je modul, který přidá fyzická tlačítka na telefon ve stylu Nintendo Switch, což masivně zlepší ovladatelnost her na telefonu.

Je ale na pováženou, proč ASUS zvolil u příslušenství proprietární konektor namísto univerzálního USB-C. Není totiž nikde zaručeno, že současné příslušenství bude kompatibilní s budoucím telefonem a taky pokud se celý projekt nepovede, nakoupené příslušenství se může velmi rychle změnit v bezcenné těžítka. Cena ani dostupnost telefonu prozatím nebyla oznámena. Pokud nepřestřelí cenu, bude to zajímavý přístroj, který by mohl motivovat vývojáře Androidu se více zaměřovat na herní zařízení a tak využít potenciál výkoného procesoru.

Jiří "Kjutl" Kutlák

Proč nevytěžit z ničeho maximum aneb i odpad lze používat produktivně a neprodělečně!

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku ASUS ROG Phone, aneb další herní telefon mířící proti Xiaomi a Razeru

Čtvrtek, 14 Červen 2018 - 12:00 | burky | Já vidím velkou příležitost pro herní telefony v...
Čtvrtek, 7 Červen 2018 - 00:21 | Xspy | Telefon s větrákem ... kam jsme to proboha už...
Čtvrtek, 7 Červen 2018 - 00:21 | Spirit_pcf | pot blisie, ti to vysfetlim :)
Čtvrtek, 7 Červen 2018 - 00:19 | Spirit_pcf | Coze? 5.5" Xperia XZ Premium ma klasicky 16:...
Čtvrtek, 7 Červen 2018 - 00:18 | Xspy | Tak se zdařile schyluje na další cenový overkill...
Středa, 6 Červen 2018 - 17:38 | david-hojdar | senzor přiblíšení ? to je nějaká novinka ?
Středa, 6 Červen 2018 - 13:38 | Ondar | Konečně napadlo dát někoho na telefon větrák! :D...
Středa, 6 Červen 2018 - 11:45 | aa bb | Radsej keby nejaky vyrobca uz konecne vyrobil...
Středa, 6 Červen 2018 - 10:10 | RedMaX | "Na jednu stranu se může zdát herní telefon...

Zobrazit diskusi