Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Bay Trail a Haswell ve smokingu, aneb Co chystá Intel pro Linux kernel 3.10 a 3.11

Otellini laptop
Kernelová řada 3.8 pomalu dobíhá, chystá se vydání kernelu 3.9 a tak se nám do testovací fáze překlopí brzy verze 3.10. Na tom, co do tohoto vydání spadne, se ale samozřejmě již delší dobu pracuje. V Intelu pak rozhodně usilovně…

Pro kernel 3.10 můžeme počítat s řadou novinek. Spousta jich bude z kategorie „pod kapotou“, tj půjde o různé věci v pozadí, které nejsou hned na první pohled patrné (Hotplug IRQ, Pipe configuration tracking, přepracované rozhraní Low-level GTT, vylepšení Page-flippingu atd.), jiné naopak poznáme na první pohled. Sem patří třeba podpora Turbo režimu u CPU rodiny Haswell či podpora použití GPU v nezobrazovacím režimu - zde se připravuje kód umožňující využívat GPU i v situaci, kdy nemá vůbec nic společného se zobrazováním dat na monitor(ech), tedy například pro kompresi videa či OpenCL/GPGPU. Kromě toho také čekejme podporu GPU overclockingu a samozřejmě přijdou obligátní opravy menších i větších chyb a další nespecifikovaná vylepšení. Toto vše by mělo být začleněno do větve 3.10, až tedy bude otevřeno patřičné začleňovací okno.

Intel Haswell 4th Gen slide

Kernel 3.11 samozřejmě také bude obohacen o nějaké novinky, dnes se ale podívejme, co do něj Intel chystá z hlediska Atomů rodiny Valley View. Zde vaříme z vody ještě o trochu více, protože vydání 3.11 je měsíce vzdáleno a věci se mohou změnit (to berte i jako eufemismus pro „podělat“ ;-). Nicméně, „Ivy Bridžová“ rodina Atomů „Valley View“ alias „Bay Trail“ to velmi jistě stihne. Z hlediska podpory 3D/OpenGL nemusíme čekat žádné větší potíže, bude to celkem bezproblémová část prací, na úrovni toho překlopit podporu z Ivy Bridge do této Atomové verze. Z hlediska vlastního kernelu pak bude potřeba zapracovat na řadiči displejů, správě napájení a dalších vlastnostech, bez kterých by si úsporný Atom mířící do (ultra)mobilního segmentu jen střihl kopec ostudy. V tuto chvíli jsou tyto prvky postupně implementovány jako experimentální již v kernelech 3.9 a 3.10.

Intel Bay Trail Atom

Plná, oficiální a stabilní podpora přijde s verzí 3.11, v tuto chvíli se hlavně pucuje kód, provádí refactoring a vylepšují některé dílčí části a čeká se na další patche. Intel toto rozhodně neponechá náhodě, čtyřjádrové 22nm „Bay Trail“ Atomy s GPU Ivy Bridge generace jsou klíčovou částí strategie pro levný ultramobilní segment dotykových strojů, které nemusejí nutně stavět na Windows. První zařízení s nimi půjdou na trh v předvánočním období, a do té doby musí být vše připraveno.

Čtěte také upozornění Grega K-H:

Zdroje: 

Phoronix #1, #2

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Bay Trail a Haswell ve smokingu, aneb Co chystá Intel pro Linux kernel 3.10 a 3.11

Žádné komentáře.