Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Boj o počet jader nebude trvat dlouho, tvrdí Donald Newell z AMD

AMD The future is fusion logo
Donald Newell dělá v AMD technologického šéfa přes serverové produkty, a to od letošního léta. Do té doby pracoval jako „senior principal engineer“ vedoucí skupiny přes SoC a datacenter networking architektury v Intelu. Možná právě tento přehled o situaci jak v Intelu, tak v AMD jej může pasovat do role někoho, kdo by mohl důvěryhodně hovořit o budoucnosti boje o počet jader v procesorech. A právě Donald Newell tvrdí, že tento boj brzy odezní. Důležitější budou podle něj schopnosti procesorů…

Válka o počet jader skončí. Neřeknu vám přesné datum, ale osobně nepředpokládám, že bychom se do konce této dekády setkali s plnohodnotným 128jádrovým serverovým čipem. Ne že by to z pohledu technologické roadmapy nešlo, problém by to byl z pohledu nasazení a očekávané energetické náročnosti.

Dříve se výkon procesoru počítal téměř výhradně na frekvenci a každá nová generace měla vyšší takty. „Mysleli jsme si, že postavíme 10GHz procesor (Intel měl před 8 lety v plánu na letošek dokonce 15GHz procesor), ale když jsme zjistili, že by byl tak horký, až by se propálil skrz zeměkouli, zavrhli jsme to,“ zavzpomínal žertem na svá brožovaná léta v Intelu. Protože však oba hlavní výrobci „dodržovali“ víceméně povedený odhad známý jako „Moorův zákon“, zvyšování počtu tranzistorů vyústilo v boj o větší počet jader v procesoru a momentálně oba výrobci soupeří na poli osmijádrových čipů. „Stejně jako skončil boj o nejvyšší frekvenci, skončí také boj o počet jader v procesoru,“ řekl Newell. A protože nyní kope za AMD, celkem logicky doplnil, že budoucnost vidí v tzv. „heterogenních procesorech“ (Newell doslova řekl „heterogenous computing“, ale to se samo o sobě špatně překládá), tedy že procesory budou čím dál tím „integrovanějšími SoC“, kde každá část bude vyhrazena na jiný druh práce (šifrování, kódování videa, práce se sítí a podobně).

Intel Atom CE4200 - stručný popis

AMD se již tímto směrem vydává, když integruje grafiku schopnou dalších výpočtů přímo do procesoru, říkají tomu APU (Accelerated Processing Unit). Intel svým způsobem také, i on integruje grafiku do procesorů, a to již nějaký čas, jeho grafika má však zatím „pouze“ funkci „grafiky“. Naproti tomu Intel i přes koketování s 80jádrovým čipem své procesory raději obohacuje specializovanými instrukčními sadami pro určité druhý výpočtů (šifrování, v nadcházejících procesorech pak vektorové instrukce, o tradičních SSE sadách nemluvě).

Popis AMD Fusion APU

Newell se také zmínil o možnosti udělat některé části čipů konfigurovatelné, či přesněji řečeno programovatelné. Tím se oklikou vrátil k tzv. „FPGA“ neboli Field Programmable Gate Arrays, jinými slovy pole hradel, kde lze jejich funkci naprogramovat. „Dříve se to bralo jako taková dodatečná myšlenka, v roce 2004 se však hrálo hlavně na hrubý výkon. Pak výrobci začali pracovat také na energetické stránce věci, protože to požadovali zákazníci.“ Jistě si vzpomenete, že s touto myšlenkou nedávno koketoval na IDF Intel, který má v plánu FPGA třetí strany přidat k Atomu (procesor „Stellarton“).

Intel Atom E600 + Altera FPGA DRC modul v socketu 940

Ať tak či onak, v AMD konečně pochopili, že množstvím jader zkrátka Intel neohrozí, neboť se o to snaží neúspěšně od doby, co Intel uvedl Core 2 Duo (kdyby se to AMD povedlo, jistě by se vší parádou opět uvedla nějaký ten „FX“ procesor). AMD dělá prakticky podobnou chybu jako Intel s NetBurstem: orientuje se jen na hrubý výkon, jen se jej nyní pokouší nahnat počtem jader (jistě víte, že AMD má pro servery dokonce 12jádrové Opterony, přesto Intel v klidu kontruje 8jádrovými Xeony).

AMD Magny-Cours - popis spojů procesoru Nehalem-EX (Intel Xeon 7500) die shot

Jistou změnu v myšlení slibuje AMD prakticky od koupě ATI, máme na mysli integraci grafiky a procesoru do jednoho čipu „Fusion“, čehož se dočkáme hned z kraje příštího roku. Skutečná revoluce ale teprve bude muset přijít, protože pro AMD není integrace GPU do CPU revolucí, ale zatím pouze evolucí, z pohledu softwarového vývojáře nebude stále takový produkt ničím novým (vývojáři je jedno, jestli má tu čest s grafikou integrovanou v procesoru, nebo vloženou do PCI Express slotu). Můžeme jen doufat, že pozitivní změnou v přístupu budou jádra „Bobcat“ a „Bulldozer“ a že nová architektura u AMD umožní právě snadnou integraci dalších součástí starajících se o specifické úlohy, ať už to bude instrukční sada pro šifrování, nebo třeba instrukční sada pro ovládání (teoretického) integrovaného FPGA.

AMD Bulldozer Bobcat HotChips presentation.11 AMD Bulldozer Bobcat HotChips presentation.7

Slova Donalda Newella si můžeme každopádně vykládat dvojím způsobem: buďto má AMD skutečně nějaké eso v rukávu (pravda, asi spíše „hodně dlouhém rukávu“), anebo jde jen o vějičku. Pravdu nám ukáže až čas a myslíme si, že to nebude ani příští rok, ale až některý z dalších.

Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Boj o počet jader nebude trvat dlouho, tvrdí Donald Newell z AMD

Úterý, 19 Říjen 2010 - 14:46 | Falcon | To by bylo někomu jistě proti vůli...sleduji že...
Úterý, 19 Říjen 2010 - 14:11 | aannemer | Kdo ví, co bude. Možná jim to energetická komise...
Úterý, 19 Říjen 2010 - 08:56 | Haluz Haluz | Budoucnost je v software. Současné procesory to...
Úterý, 19 Říjen 2010 - 01:30 | johnthelittle | javaanse jongens 3/4 zware shag :), velice slusne...
Pondělí, 18 Říjen 2010 - 23:20 | pytel | Automaticky vygenerovat paralelni kod, tak to co...
Pondělí, 18 Říjen 2010 - 20:44 | JoHnY3 | Nejspis ani ne, protoze AMD vetsinou vsechny...
Pondělí, 18 Říjen 2010 - 20:11 | johnthelittle | proc by to mel nekdo psat multithreadove, tak jak...
Pondělí, 18 Říjen 2010 - 18:53 | pytel | Opravdu? A kdo bude psat vsechny ty paralelni...
Pondělí, 18 Říjen 2010 - 17:49 | Tralalák | Pri tomto vizionárstve technologického šéfa přes...
Pondělí, 18 Říjen 2010 - 16:55 | johnthelittle | ono to vzdy jde jedno s druhym... a u multi...

Zobrazit diskusi