Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

CD-R server doplňuje, vysvětluje

diit.cz logo na CD-R serveru 1. dubna 2009
Pan Lebr z GZ Digital Media a.s. Loděnice nám poslal velmi zajímavý text, jako reakci na náš pondělní článek o vypalování v Mode 2. Původně zamýšlené zhodnocení, vzhledem k použití tohoto formátu pro lisovaná média, se dostalo k obecnému pohledu na kvalitu vypalovacích programů. Je to poměrně dlouhý text, tak vám doporučuji si přinést kávičku a pohodlně se ke čtení usadit. Určitě se dozvíte nejednu zajímavou věc, a to přímo od jednoho z odborníků GZ Digital Media a.s. Loděnice, kde pro vás CD lisují. Redakce si dovolila připojit i svojí reakci na reakci, aby některé skutečnosti dovysvětlila.

Předně bych chtěl panu Lebrovi velmi poděkovat, za takto rozsáhlý text, který obsahuje mnoho zajímavých a doplňujících informací (dovolil jsem si jen opravit některé gramatické chybičky, čárky a text rozdělit do více odstavců). Musím ale hned na některé informace, stesky a poznámky reagovat.

K doplnění informací o použití Mode 2 ve formátech není co dodat. Vše samozřejmě platí, jak pan Lebr napsal. V našem textu to nebylo, nechtěli jsme text zbytečně natahovat, zaměřili jsme se jen na popis této novinky.

Co se týče obavy, že tohoto programu pro Mode 2 bude využíváno i pro mastering. Já tyto obavy nemám (i když vyloučit se nedá nic). OpenSource projekty MCF a XCD totiž slouží k něčemu trochu jinému, nebo si to alespoň myslím. Prvotním účelem je využití CD-R/RW médií pro nahrávání filmů. Ne každý má totiž tu možnost nahrávat přímo na DVD, ale Internet už skoro každý má. Úspora každého bytu je tedy namístě. Nemyslím si tedy, že někdo bude chtít tyto převedené filmy lisovat. Když, tak pro vlastní potřebu, třeba jako nízkonákladový film vlastní produkce, což už není takový problém. Až DVD rekordéry nahradí CD rekordéry, jeho potřeba sama pomine (nebo se rozvine? ;-))

Dále je zmíněn problém čtení takových médií. Ano, je pravda, že s Mode 2 asi může mít nějaký firmware práci, některý si s ním nemusí vůbec poradit. Ale tak to lidé berou. S některými skutečnostmi si uživatelé také museli poradit a vzít je za fakt. Vzpomeňme slavné Cactusy, nebo RAW vypalování, overburn, či dříve problémy se čtením CD-RW. Jak jsme se učili ve škole, Wot eto tak! Nicméně pro čtení v systému je tu námi zmíněný filtr RIFF CDXA. A ještě bych si dovolil doplnit, že formáty tu byly vždy o něco dříve, než je mechaniky uměly. Není tedy vyloučeno, že časem to nebude ani pro firmwary problém, budou-li to výrobci sami podporovat (třeba samotný Philips oznámil, že čtení Cactusů budou jeho mechaniky už umět automaticky - a není to jen případ Philipse).

Samoopravné kódy jsou pravda přesně matematicky definované a také jsme se o nich ve Stochastice a teorii informace na škole učili. Ovšem údaj 1:10 je zde myšlen trochu jinak. Zde se nejedná o programy, a jak pan Lebr určitě sám ví, Mode 2 Form 2 právě s tímto počítá. Prostě se s nějakou tou ztrátou informace počítá, protože z hlediska výsledku je nepodstatná. Ve zvuku i obraze si těchto výpadků naše nedokonalé orgány prostě nevšimnou. Výsledek tudíž není (a ani nemůže být) stoprocentním originálem, ale extrapolovaným tvarem, který se mu velmi přibližuje. Tak funguje známá ztrátová komprese MP3 a mnoho dalších. Otázka EDC/ECC a samoopravných kódů v samotných datech je tedy, podle mého, vysvětlena.

Druhá, velmi obsážná, část textu se věnuje recenzím vypalovacích programů. Nemohu, než s autorem souhlasit. Víme, co si v některých časopisech můžeme přečíst. I my jsme na to před lety poukazovali, a nešlo jen o software, ale i o recenze hardware. Postupem času jsme od toho ustoupili, protože to stejně nemělo žádný efekt. Recenze jsou stále stejně špatné, a jen čtenáři musí poznat, který plátek stojí za to kupovat a který ne. My se však snažíme, dělat svojí práci pořádně, a myslíme, že naše recenze jsou toho důkazem (snad se zase tolik nechválíme). Ale abych se vrátil k té výtce. Víte, ono je těžké recenzovat software, natož je ještě srovnávat. Proto u nás žádné srovnání nenajdete, dokonce ani tu recenzi ne. Naše recenze software se omezují na popis programu, bez nějakých větších hodnocení. My totiž nemáme žádný analyzér ani testovací zařízení, kde bychom vámi udávané parametry měřili. Tak bohatí, bohužel, zatím nejsme. Dokonce si dovolím tvrdit, že jsem se s podobným hodnocením nikdy nikde nesetkal. Zde bych viděl spíše možnost, jak byste vy mohli spolupracovat s námi a dávali o takových věcech vědět. Ano, my můžeme poukázat, že v Neru se nedají soubory srovnat, jak si uživatel přeje, ani jinak lépe optimalizovat (vzpomněl jste staré dobré Easy CD, tam to samozřejmě ještě šlo, dokonce se dal udělat testovací image, kde bylo možné CD simulovat z hlediska přístupu i rychlosti. Že se tyto vlastnosti s novými verzemi ztrácí, ale není naše vina. To musíte na Adaptec nebo Ahead), ale to je tak všechno.

Uvádíte, že jste si napsal vlastní program. To je jistě výborné, ale neřešení to není. Jak jste sám (po telefonu) řekl, moc přenosný na jinou palírnu není. A to je právě ten problém. Nemá smysl zde přetřásat dokumentované a nedokumentované služby, které firmwary palíren nabízí. Kompatibilitu s MMC specifikací ani dostupnost informací pro případné naprogramování. Věc se má prostě tak, že nic univerzálního není a asi ani nebude. U DVD rekordérů je to ještě větší džungle (a to nemluvím o formátech!). Ani my, ani vy, ani kdokoliv jiný asi není schopen výrobce donutit k jednání o nějakém standardním rozhraní, jak se před dávnem dohodli výrobci scannerů. S tímto faktem se můžeme jedině smířit a brát ho jak je.

Na závěr dovolte ještě připojit několik doporučení pro výrobu materingových předloh pro lisování:

  • Vypalujte vždy DAO a disk hned uzavírejte
  • Používejte zásadně schválené specifikace, ne žádné samodomo CD-Extra!
  • Vypalujte CLV na nejvyšší rychlost, jakou to jde, ale bez zásahu BurnProof, či jiné takové ochrany proti podtečení bufferu. Dnešní programy to už dovedou sledovat, nemusíte tedy pozorovat LEDku. Když k přerušení dojde, CD vyhoďte, a vypalujte znovu!
  • Používejte pouze kvalitní CD-R média
  • Lepší CD-R než CD-RW
  • CD po vypálení zkontrolujte. Minimálně ho zkuste překopírovat na pevný disk
  • CD nijak nepolepujte. Je-li to nezbytné, použijte lihový fix
  • Žádný overburn! Nejlépe, když se vše vejde na 74min CD

To je několik rad od nás, ale z GZ přislíbili, že nějaké desatero dostaneme přímo od nich i s radami a zkušenostmi, takže masteři sledujte CD-R server!

Redakce CDR (Google+)

Redakci CDR.cz tvoří tým mladých žurnalistů, které spojuje společná láska k moderním technologiím. Milují chytré gadgety, vylepšováky a nejnovější zařízení všeho druhu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Mode 2 a lisovaná CD a pohled na kvalitu vypalovacích programů

Žádné komentáře.