Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

CeBIT 2012: U Sapphire mimo jiné 6GB Radeon HD 7970 TOXIC a CPU chladič s vapor-chamber

Stánek Sapphire na CeBITu 2012
Když už jsme naťukli PowerColor, je dobré se zmínit také po druhém velkém výrobci, který vyrábí jen karty s GPU od AMD. U Sapphire se také o zábavu postaráno, jde s frekvencí GPU totiž ještě výše…

6GB Radeon HD 7970 TOXIC

CPU chladič Sapphire s Vapor-X a TOXICké Radeony HD 7970TOXICké Radeony HD 7970 od Sapphire

Přesně dle očekávání se Sapphire na CeBITu pochlubil s našlapanými modely. Vedle Radeonů HD 7800 a HD 7900 v OC provedení s nám notoricky známým a skvěle tichým chladičem (samozřejmě v mírných variacích dle výkonu jednotlivých modelů) vystavuje hlavně model HD 7970 TOXIC, který dle computerbase.de nese celých 6 GB paměti. Pro ty, kdož holdují Eyefinity a podobným „zvěrstvům“ je uvedení takového modelu jistě dobrá zpráva, navíc totiž dostanou kartu s pořádným steroidovým stimulem: GPU má totiž běžet v základu minimálně na 1,2 GHz, možná i více, 2×8pin napájení se tudíž i zde jeví ani ne tak samozřejmostí, jako spíše nutností.

CPU chladič na bázi vapor-chamber

Druhou zajímavostí, kterou chceme vypíchnout, je nový procesorový chladič, který využívá léty vyladěnou firemní technologii pro chlazení grafik známou jako Vapor-X.

CPU chladič Sapphire s Vapor-XCPU chladič Sapphire s Vapor-X
CPU chladič Sapphire s Vapor-XCPU chladič Sapphire s Vapor-X

„Parní komora“ zde slouží k rozvedení tepla z CPU do plochy, odkud jej převezmou již konvenční heatpipe. Prý by jich měla být čtveřice 8mm, ale to si potvrdíme, až případně budou k dispozici lepší fotky. Každopádně spolu s dvojicí 120mm ventilátorů má být tneto chladič schopne odvádět až 200 W tepla. Konkurence v chladičích je ale brutální, takže uvidíme, jestli Sapphire s tímto uspěje.

Monitorová rozdvojka pro notebooky

Sapphire Vid-2XSapphire Vid-2X

A do třetice si dejme produkt jménem Vid-2X, což je malá krabička ve stylu letitého Matrox DualHead 2 Go. Znáte ji od nás již z konce loňského roku, kdy ji Sapphire představil, v Česku se cena za obě varianty pohybuje kolem 3 600 Kč.

Vstupem je jedno dual-link DVI, na výstupu dva single-link, tedy maximem v rozlišení je 2× 1920×1200 (to uvádí specifikace, na jiném místě Sapphire hovoří o maximálně 1920×1080/displej, tak si vyberte). Druhá verze této krabičky má jako vstup DisplayPort 1.1a (případně Thunderbolt), s výstupy je na tom shodně. DVI výstupy lze pomocí volitelných redukcí přeměnit na HDMI.

Sapphire Vid-2XSapphire Vid-2X
Sapphire Vid-2XSapphire Vid-2X

Krabička má rozměry 114 × 32 × 107 mm a hmotnost lehce přes 200 g. Dokáže se živit buď pomocí šťávy z USB, nebo adaptérem přímo ze zásuvky. Celé řešení nevyžaduje žádný software, takže pochopitelně funguje jak ve Windows, tak třeba v Mac OS X či Linuxu. Podporovány jsou režimy klonování obrazu či roztažení plochy přes dva monitory (v tom případě Sapphire uvádí jako maximální rozlišení 3840×1080). Nastavení režimu či kompenzace rámů monitorů se provádí osmicí přepinačů na těle, aktuální stav je pak indikován na displeji krabičky.

Zdroje: 

Sapphire (web i email), Computerbase, Virtual Zone

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku CeBIT 2012: U Sapphire mimo jiné 6GB Radeon HD 7970 TOXIC a CPU chladič s vapor-chamber

Čtvrtek, 8 Březen 2012 - 11:23 | mikeczcom | kdyby CPU->pasiv-> vzduch bylo efektivnější...
Čtvrtek, 8 Březen 2012 - 10:01 | Dan8 | efektivnější to bude. Ale jsem zvědavý, jak dobře...
Čtvrtek, 8 Březen 2012 - 09:30 | AndyF1 | " „Parní komora“ zde slouží k rozvedení...

Zobrazit diskusi