Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Jak se vaří cloud hosting

Master Internet - kabeláž v racku
Master Internet provozuje datacentrum v Praze a v Brně. Prohlédli jsme si jejich technická řešení a popovídali si s administrátory o jejich cloudu. Co takový cloud hosting vlastně znamená a jaké je jeho technické pozadí?

Cloud se dnes již pomalu stává běžnou součástí nabídek poskytovatelů hostingových služeb. Různí poskytovatelé si sice pod tímto označením často představují zcela rozdílné produkty, a společné mají alespoň to, že poskytují konkrétní aplikaci, platformu nebo rovnou celou infrastrukturu jako službu, tedy bez provázanosti na konkrétní hardware, o který by se musel klient jakkoliv starat. 

Z pohledu našich služeb znamená cloud nezávislost na fyzickém hardwaru, tedy škálovatelný výkon konfigurovatelný za běhu, který si mezi sebou podle potřeby a nastavení rozdělí několik serverů současně. Uživatel si tedy kupuje výkon či diskový prostor a ne konkrétní hardware, říká Pavel Žák, který nás po datacentru provází. My například v případě požadavku na vyšší výkon nabízíme mimo jiné přesun na diskové pole s rychlejšími disky nebo naopak zpět na levnější a pomalejší disky. To vše samozřejmě za běhu bez přerušení služeb.

Master Internet technik 2 Master Internet technik
Martin Žídek a Pavel Žák si s námi povídali o jejich cloud hostingu

A jak vlastně vypadá hardware, který se o běh cloudu stará? V Master Internetu vyznávají strategii zdvojenosti všeho. Základem je diskové pole Dell Equallogic PS6010XVS, které obsahuje dva kontrolery podobně jako v diskovém poli Qsan, které jsme vám představili dříve a 16 disků. Dva z nich jsou připraveny jako hot-spare a zbylých 14 je zapojeno v konfiguraci RAID50. Použité disky jsou 15k rpm SAS a 7200 rpm SAS. Jak již bylo zmíněno, data mezi rychlými a pomalými disky lze přenášet za běhu a optimalizovat tak výkon respektive náklady.

Master Internet schéma cloudu

Disková pole Equallogic jsou propojena pomocí dvou 10GbE linek a 10GbE Switchů Dell se servery, na kterých běží software obsluhující celý cloud. Přístup k diskovému poli je řešen přes iSCSI. Servery jsou opět od Dellu a jsou vybaveny procesory AMD Opteron 6174 se 12 jádry a 128 GiB operační paměti, což je výhodné především kvůli poměru počtu jader na jeden procesor, respektive na jeden server spolu s dostatkem operační paměti. Každé fyzické jádro je navíc možné přiřadit ke konkrétnímu virtuálnímu procesoru, takže u většiny cloudových produktů Master Internetu není procesorový výkon sdílen (což je jinak poměrně běžná praxe).

Master Internet - ulička Master Internet - plánované rozšíření
Ulička v brněnském datacentru / tady už se pracuje na dalším rozšiřování

Pokud jde o software, asi nikoho nepřekvapí, že cloudové služby jsou provozovány na technologiích VMware. Konkrétně se jedná o specializovaný produkt pro cloud VSphere 5. Díky němu je možné velmi dobře rozkládat výkon podle potřeby, přidávat operační paměť, procesory nebo diskovou kapacitu za běhu, případně také upravovat bezpečnostní pravidla na úrovni virtuálního firewallu. Ve variantě VMware vShield Edge je to dokonce zdarma. Jak vypadá taková správa cloud systémů v praxi a co všechno VMware dnes dokáže, by jistě stálo za bližší prozkoumání. Snad se nám podaří při další návštěvě koukat administrátorům chvíli přes rameno, případně některé z VMware produktů podrobit redakčnímu testu.

Master Internet - kabeláž v racku Master Internet - pod podlahou
Kabely jsou všude kolem, v racku to ještě srovnat jde, pod podlahou to tak snadné není.

Velmi důležitou součástí nejen cloud služeb je zálohování. Pokud chcete zálohovat služby běžící v cloudu nebo lokální soubory zálohovat do cloudu, nabízí Master Internet tři možnosti. Buď si zálohování řeší každý sám, pouze si od Master Internetu koupíte potřebný objem dat a tam si sami ukládáte zálohy. Zálohování linuxových systémů vám mohou zařídit také pomocí vlastního řešení postaveného na programu BackupPC, což je Open Source nástroj pracující na bázi rsync. Třetí možností zálohy jsou pak snapshoty v samotném VMware. Data jsou ukládáná na diskové pole s RAID5.

Celý cloud hosting Master Internetu je umístěn v datacentru v Praze, zálohování probíhá do Brna, což je výhodné i z hlediska geografického oddělení provozních dat a záloh. My jsme navštívili obě dvě datacentra, ze kterých vám nabízíme fotografie, které můžete kolem vidět. V brněnském datacentru jsme si prohlédli jednu "místní" zajímavost - CBIX (Commercial Brno Internet Exchange) což je lokální peeringový uzel, tedy brněnská obdoba NIXu.

Master Internet - napájecí skříně Master Internet - hasicí materiál
Skříně s napájecími zdroji a nádoby s hasicím materiálem.

Na závěr se pro zajímavost podívejme i na ceny. Pokud jde o cloud hosting, můžete si nakonfigurovat v online aplikaci parametry přesně dle vašich potřeb s tím, že nejlevnější cloud hosting s jedním jádrem, 1 GB operační paměti a 30 GB diskového prostoru na rychlých discích vás vyjde na 1 525,- Kč měsíčně včetně DPH. Cloud hosting se dvěma jádry, 8 GB operační paměti, 30 GB diskového prostoru + 25 GB prostoru pro zálohy pak vychází na 3 894,- měsíčně.

Cena prostoru pro zálohování se pohybuje od 11,6 Kč po 2,9 Kč za 1 GB (čím větší balík koupíte, tím to bude levnější). Pokud bychom to srovnali například s nedávno uvedeným SkyDrive od Microsoftu, který je obecně považován za velmi levný, vychází samotný prostor u Master Internetu ještě levněji. Na druhou stranu se ale jedná pouze o prostor bez synchronizačních a dalších služeb.

Setkání bylo příjemné a bylo na co se kouknout. Doufáme, že tato návštěva nebyla poslední a budeme moci nahlédnout pod pokličku i některých dalších služeb nebo si některé rovnou vyzkoušet v praktickém testu.

Filip Marvan

Administrátor serverů a diskových polí pracující pro společnost Aira Group.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Jak se vaří cloud hosting

Pondělí, 4 Červen 2012 - 09:13 | Filip Marvan | Záleží na tom, jaký výkon potřebujete (důležitý...
Pátek, 1 Červen 2012 - 21:58 | Mazi | Taky nejsem přivržencem cloudu,ale a raději...
Čtvrtek, 31 Květen 2012 - 10:12 | Chulda | "Důležitější konektivita zákazníka, než...
Středa, 30 Květen 2012 - 15:29 | Filip Marvan | On ten Cloud zase tak drahý být nemusí. Výhoda...
Úterý, 29 Květen 2012 - 21:42 | John Nagger | aha..další poskytovatel "Cloudu" ? ;)...
Úterý, 29 Květen 2012 - 15:33 | HKMaly | Nebudu delat reklamu, ale v americe jde sehnat...
Úterý, 29 Květen 2012 - 15:29 | HKMaly | Cloud hosting je extremne vyhodny pro male firmy...
Úterý, 29 Květen 2012 - 14:00 | Ondar | A mě se to zrovna docela líbí a určitě do něčeho...
Úterý, 29 Květen 2012 - 11:51 | Anonym | "...nejlevnější cloud hosting s jedním...
Úterý, 29 Květen 2012 - 11:10 | John Nagger | Malý živnostník toto snad vůbec nepotřebuje -...

Zobrazit diskusi