Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Test: QSAN P600Q-DS316 RAID system na bázi Xeonů „Jasper Forest“

QSAN P600Q-DS316 RAID system
Na sérii předchozích recenzí a testů datových polí, řadičů či NAS serverů dnes navážeme testem zařízení, které je opravdovým high-endem v tomto oboru. Představujeme vám úložný server se SAS disky a dvěma kontrolery QSAN P600Q.

Kapitoly článků

1.  Představení, specifikace

Toto datové pole od QSANu je při pohledu do specifikací zajímavé hned z několika důvodů. Jedná se totiž o datové pole obsahující dva RAID kontrolery (typově označeny jako QSAN P600H), které jsou umístěné nad sebou v hot-swapových zásuvkách. Každý z těchto kontrolerů se skládá ze základní desky, nízkonapěťového procesoru Intel Xeon a 4 GiB pamětí.

QSAN P600Q - kontroler

Další zajímavou vlastností je bohatá konektivita, především díky čtyřem desetigigabitovým SFP+ portům, které jsou připraveny zajistit rychlý přístup pro 16 pevných SAS/SATA disků. Redundantní zdroj je pak u takového přístroje samozřejmostí. Speciální vlastnosti tím ale nekončí, QSAN má co nabídnout i po stránce softwaru, především nástroji QRepilca, QThin či VDClone. Ale vezměme to všechno popořádku.

QSAN P600Q - porty na dvou kontrolerech

Specifikace:

Procesor Intel Xeon LC3528 1,73 GHz
Operační paměť 4 GiB ECC unbuffered DDR3
Konektivita 4× 10Gb (SFP+)
4× 1Gb
4× USB
2× SAS
Disky 5× SAS Seagate Constellation ES
(maximálně 16 SAS disků)
Podpora RAID RAID 0, 1, 5, 6, 10, 50, 60
Speciální funkce QReplica, QThin, VDClone

 

Skříň má rozměry 3U a jak bylo řečeno, vejde se do jejích rámečků až 16 pevných disků. Na oficiálních stránkách produktu se dočtete o podpoře SAS i SATA disků, pokud ale máte stejně jako my variantu se dvěma kontrolery, fungovat vám budou pouze SAS disky. SATA disky totiž nezvládají přístup dvou řadičů současně. Pro zajímavost jsme vyzkoušeli připojit i Seagate Barracuda Green či WD RE4 disky, ale následovala pouze chyba v logu QSANu.

QSAN P600Q - rámečky s disky

Procesor, který se stará o veškeré výpočty (především RAID polí), je Intel Xeon LC3528. Tento dvoujádrový procesor (krycí jméno Jasper Forest) s TDP pouhých 35 W běží standardně na frekvenci 1,73 GHz (v Turbo režimu maximálně 1,87 GHz) a podporuje Hyper-Threading (celkem tedy 4 vlákna).

Operační paměť, se kterou pracuje procesor dvoukanálově, byla v našem případě 4GiB na každém kontroleru, přičemž ji lze rozšířit až na 8GiB. Kromě dvou SFP+ konektorů pro 10Gbitovou síť jsou na každém z kontrolerů tři 1Gbitové RJ45 porty (jeden z nich je vyhrazen pro přístup do administrace a na konzoli), dva USB porty, konektory konzole a jeden externí SAS konektor pro případné škálování s dalšími NAS. Kromě toho je zde také přístup pro instalaci modulu se záložní baterií.

QSAN P600Q - konektory na kontroleru

Celý kontroler lze v případě potřeby ze skříně vytáhnout a nahradit ho jiným a to takovým způsobem, že druhý kontroler se zatím postará o nepřerušený běh všech služeb (což samozřejmě v praxi může fungovat pouze v případech, kdy jsou klienti propojení s oběma kontrolery současně). Podobně se o nepřerušovaný běh kontrolery postarají, i pokud například QSAN restartujete. Nejprve se restartuje jeden kontroler, zatímco druhý dál pracuje a následně si své úlohy vymění, aby mohl restartovat i ten druhý. Redundantní zdroj je ve skříni umístěn zvlášť a jeho dva moduly se dají hot-swapově vyměnit bez ohledu na kontrolery. Za běhu se dají vyměnit i ventilátory, které jsou umístěny v dalších dvou samostatných vysouvacích modulech.

QSAN P600Q - systém vysouvání kontroleru

Na přední straně skříně jsou pak pod elegantním víkem schovány jednotlivé rámečky pro disky a drobný displej, který ukazuje nejdůležitější informace, jako jsou IP adresy, stav ventilátorů a pomocí malých tlačítek umožňuje provést některá základní nastavení.

Kapitoly článků
1.  Představení, specifikace

Filip Marvan

Administrátor serverů a diskových polí pracující pro společnost Aira Group.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Test: QSAN P600Q-DS316 RAID system na bázi Xeonů „Jasper Forest“

Pátek, 24 Únor 2012 - 12:55 | Jan Petrák | Vzhledem k minimálnímu cenovému rozdílu mezi...
Pátek, 24 Únor 2012 - 11:50 | Jan Petrák | k dispozici je verze s 4×10GbE iSCSI porty nebo...
Pondělí, 13 Únor 2012 - 15:51 | Kert | Má to 2x fibre channel nebo nemá? Měl jsem zato,...
Pondělí, 6 Únor 2012 - 10:51 | Pavel Francírek | ale to by mohla řešit backbone, ne? Existují FO...
Sobota, 4 Únor 2012 - 12:07 | danieel | To by zrejme neslo. SATA disk ma jen jeden port...
Pátek, 3 Únor 2012 - 17:56 | Filip Marvan | Možnost nastavení aby na disky sahal vždy pouze...
Pátek, 3 Únor 2012 - 16:49 | tth tth | to tam neni moznost nastavit ty controlery do...

Zobrazit diskusi