Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Core Parking ve Windows 7 a Windows 8, chování při poloviční zátěži procesoru

Procesory v testu: AMD FX-8150, AMD Phenom II X6 1100T, AMD A8-3850, Intel Core i7 870 (ES), Intel Core i7 2600K, Intel Pentium 4 HT 3,6 GHz, Intel Pentium 4 EE HT 3,46 GHz
Naše recenze AMD Bulldozeru vás zaujala natolik, že se kolem ní rozhořela poměrně divoká diskuze, kterou z nemalé části obšťastnil jistý troll, o kterém nevíme, zda je skutečně tak zapálený pro AMD, nebo se snaží vědomě dělat AMD medvědí službu. Jinak byla ale v diskuzi řada přínosných podnětů, na které jsme se rozhodli zareagovat tím, co jsme pracovně nazvali „Service Pack 1 recenze Bulldozeru“ a co už tomuto článku zůstalo. Pojďme se tedy podívat na některá další měření a srovnání s jinými procesory, některými i poměrně starými, jako je třeba desktopová verze Xeonu Gallatin v podobě 3,46GHz Pentia 4 Extreme Edition HT…

Následující stránky budou obsahovat hromadu grafů zátěže všech jader procesoru, a to proto, abychom pochopili, co se vlastně ve Windows děje, pokud budeme zatěžovat vybraná jádra. Operační systém Windows 7 obsahuje funkci Core Parking, která se rozhoduje o tom, jaká jádra budou zatížena a jaká naopak budou „spát“. Primárním účelem této funkce je šetření energie uspáním té části procesoru, která není nutně potřeba, sekundární funkcí je rozložení zátěže mezi jádra (fyzická i virtuální) co nejlepším způsobem.

Systém Windows 7 v tomto smyslu Bulldozer nezná, takže zde k parkování jader nedochází vůbec. Veřejně vypuštěná Developer Preview verze Windows 8, která má ještě do finální verze zatraceně daleko (dokonce i do betaverze), však už podle vyjádření Microsoftu i AMD, Bulldozer zná a umí s ním pracovat efektivněji. Na následujících stránkách se na to podíváme a srovnáme si to s chováním konkurenčních procesorů Core i7, a to jak ze současné rodiny Sandy Bridge, tak i starší Nehalem, přesněji Lynnfield. Podíváme se na to jak ve Windows 7, tak i Windows 8 a v obou případech budeme zapínat/vypínat Core Parking a sledovat, co to udělá s výkonem.

Protože je toho celkem hodně, rozhodli jsme se použít jen dvě aplikace, každou jiným způsobem: CineBench R11.5 nám bude simulovat aplikaci snažící se zatížit pouze polovinu procesoru, nastavíme jí napevno, že bude používat jen 4 vlákna. Nastavení proběhne přímo v CineBenchi, nikoli ve správci úloh. Bude tak na operačním systému, jak takovou zátěž čtyř intenzivně pracujících vláken rozloží mezi 8 vláken procesoru, ať už jsou to jádra v případě AMD FX, nebo Hyper-Threadová vlákna v případě Intel Core i7.

Následně budeme zkoumat pomocí kódování x264, jak se bude aplikace (a systém) chovat v situaci, kdy použijeme spřažení na čtyři jádra/vlákna, nejprve tak, abychom zatížili všechna fyzická jádra/moduly pouze jedním vláknem, poté první čtyři vlákna, tedy dvě fyzická jádra/moduly. Srovnáme to se situací spuštění aplikace na všech jádrech a ve všech případech si opět budeme hrát s nastavením Core Parkingu.

Nejprve vám nabídneme seznámení s tím, co se děje v jednotlivých operačních systémech v případě, že jsou procesory v klidu:

Zátěž jader: Bulldozer, Win7, Core Parking ON, idle Zátěž jader: Bulldozer, Win8, Core Parking ON, idle
Bulldozer v klidu, vlevo Windows 7, vpravo Windows 8, Core Parking ON

Jak sami vidíte, Windows 7 (vlevo) parkovat jádra neumí vůbec. Windows 8 (vpravo) naopak ano a funguje to tak, že první modul (dvě jádra) není parkován, ostatní ano (to proto, že i v klidu se v systému pořád něco děje a přestože toho není mnoho, je potřeba mít jedno jádro pro tyto účely stále vzhůru. Protože ale Bulldozer umí parkovat jen celé moduly, jsou vzhůru jádra dvě.

Mimochodem: pokud Core Parking vypneme, bude to vypadat stejně jako ve Windows 7 s Bulldozerem, pročež vám takové obrázky už dále ukazovat nebudeme.

Co se tedy stane, pokud pustíme CineBench R11.5 nastavený na 4 vlákna? Systém práci rozdistribuuje mezi osm dostupných jader takto (opět vlevo Windows 7, vpravo Windows 8):

Zátěž jader: Bulldozer, Win7, Core Parking ON, CineBench R11, 4 threads Zátěž jader: Bulldozer, Win8, Core Parking ON, CineBench R11, 4 threads
Bulldozer ve čtyřvláknové zátěži CineBench R11.5, vlevo Windows 7, vpravo Windows 8, Core Parking ON

Zde už vidíme zajímavý rozdíl: systém Windows 7 rozdělil práci nastřídačku mezi všechna jádra, systém Windows 8 ponechal jeden modul zaparkovaný a zátěž více „shluknul“. Co myslíte, která práce byla rychlejší? Než vám to ukážeme, podíváme se ještě na to, co se stane, když v obou systémech Core Parking vypneme.

Zátěž jader: Bulldozer, Win7, Core Parking OFF, CineBench R11, 4 threads Zátěž jader: Bulldozer, Win8, Core Parking OFF, CineBench R11, 4 threads
Bulldozer ve čtyřvláknové zátěži CineBench R11.5, vlevo Windows 7, vpravo Windows 8, Core Parking OFF

Jak vidíte, teď už je to prakticky stejné. Výsledky shrnuje graf:

Vítězem ve výchozím nastavení je o pověstný fous systém Windows 7. Čekali jste to? Možná. Ovšem při vypnutém Core Parkingu se dostává do čela Windows 8, a to už o čtyři fousy. Na Windows 7 se dle očekávání nic nemění, Core Parking na Bulldozer nemá vliv, když systém tento procesor pořádně nechápe.

A co Core i7? Podívejme se opět nejprve na stav v klidu:

Zátěž jader: Lynnfield, Win7, Core Parking ON, idle Zátěž jader: Lynnfield, Win8, Core Parking ON, idle
Lynnfield v klidu, vlevo Windows 7, vpravo Windows 8, Core Parking ON

Přestože Windows 7 umí na Core i7 použít Core Parking, vypadá to úplně jinak než ve Windows 8, což je zajímavé. Windows 7 parkuje druhou polovinu jádra vzniklou zdvojením pomocí Hyper-Threadingu, Windows 8 parkuje jádra stejně jako v případě Bulldozeru. Otázkou tedy je, zda to, co dělá Windows 7, je vůbec správně. Něco nám říká, že to moc správně není.

Zátěž CineBenche R11.5 pak vypadá takto:

Zátěž jader: Lynnfield, Win7, Core Parking ON, CineBench R11, 4 threads Zátěž jader: Lynnfield, Win8, Core Parking ON, CineBench R11, 4 threads
Lynnfield ve čtyřvláknové zátěži CineBench R11.5, vlevo Windows 7, vpravo Windows 8, Core Parking ON

Tohle vypadá skutečně gulášovitě, Windows 7 zaparkují jen jedno vlákno (dokonce ne jádro, ale jen vlákno), Windows 8 parkují jedno celé jádro. S vypnutým Core Parkingem to vypadá podobně jako v případě Bulldozeru, takže vám to ukazovat nebudeme. Ještě se podívejme na současné Core i7 Sandy Bridge, nejprve v klidu:

Zátěž jader: Sandy Bridge, Win7, Core Parking ON, idle Zátěž jader: Sandy Bridge, Win8, Core Parking ON, idle
Sandy Bridge v klidu, vlevo Windows 7, vpravo Windows 8, Core Parking ON

A ve čtyřvláknové zátěži CineBenchem:

Zátěž jader: Sandy Bridge, Win7, Core Parking ON, CineBench R11, 4 threads Zátěž jader: Sandy Bridge, Win8, Core Parking ON, CineBench R11, 4 threads
Sandy Bridge ve čtyřvláknové zátěži CineBench R11.5, vlevo Windows 7, vpravo Windows 8, Core Parking ON

Prakticky totéž jako u Lynnfieldu, Windows 7 parkují Hyper-Threadová vlákna, Windows 8 jádra. V zátěži je to také stejné, jen je zaparkované jiné vlákno (podle toho, jak to zrovna vyjde - sebemenší zátěž další činností zaparkované jádro odparkuje a pak se zase nějaké zaparkuje).

Jistě se už těšíte na výsledky, takže vám je hodíme do grafu všechny i s Bulldozerem:

Zajímavě nám to míchá kartami. Core Parking ve Windows 8 možná parkuje logičtěji, ale výkon to každopádně snižuje. Je to pochopitelné: CineBench generuje čtyřvláknovou zátěž a tu je nejlepší rozdělit mezi čtyři fyzická jádra, čemuž Windows 8 brání. Každopádně se ukazuje, že pro výkon je nejlepší Core Parking prostě vypnout.

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Test mikroarchitektury AMD Bulldozer a vliv Core Parkingu ve Windows 7 i Windows 8

Pondělí, 21 Listopad 2011 - 08:45 | Hirogen | Tak jelikož stále nic nepřišlo, začínám...
Čtvrtek, 17 Listopad 2011 - 19:23 | Hirogen | Tak já se také přidávám, neb by mne zajímalo, co...
Čtvrtek, 17 Listopad 2011 - 16:59 | TESKATLIPOKA | Ja som tiez zvedavy na vysledky. e-mail: KRONOSFX...
Čtvrtek, 17 Listopad 2011 - 16:41 | radax.cz | Můj mail by měl být viditelný registrovaným, ale...
Čtvrtek, 17 Listopad 2011 - 14:02 | MiMo007 | Myslim ze prave proto se o tom diskutuje, aby to...
Čtvrtek, 17 Listopad 2011 - 12:23 | terrorist | prijde mi legracni, jak nekteri amd fanbois...
Čtvrtek, 17 Listopad 2011 - 09:29 | MiMo007 | Tomu nerozumim. Ty tvrdis, ze BIOS nastavi klidne...
Čtvrtek, 17 Listopad 2011 - 00:46 | Pavel Tongel | Jeste jsem zapomnel,tem nevericim co chteji videt...
Čtvrtek, 17 Listopad 2011 - 00:43 | Pavel Tongel | Myslim si,ze na pevno to vyply v biosu nemel....
Středa, 16 Listopad 2011 - 17:44 | MiMo007 | A mel jsi vypnuty Turbo a napevno nastavene...

Zobrazit diskusi