Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Digitální rouška zvaná VPN: Svět se digitalizuje a ochrana soukromí je nezbytná

PR článek
Na internetu nejsme ani zdaleka tak anonymní, jak bychom si přáli. Každá naše akce za námi zanechává digitální stopu, která nám jednoho dne může podrazit nohy. Takzvaná VPN je v kontextu aktuálního konfliktu relevantnější než kdy dříve. Některým uživatelům pomáhá čučet na seriály z jiné země, jiné uživatele drží při životě před politickým režimem.

Kdykoliv navštívíte jakoukoliv internetovou stránku, zanecháváte o své aktivitě střípky informací o vašem chování. V pozadí probíhají šikovné výpočty, které dávají pozor, po čem se pídíte, o jaké zboží máte zájem, odkud se připojujete a jaké stránky navštěvujete. Tyto informace na sebe práskáte třetím stranám, ale i vašemu poskytovateli internetového připojení.

Únik před cenzurou státu

To nejmenší, co o sobě můžete na internetu bez VPN služby prozradit, je oblast, ze které přistupujete na internetové stránky. Tato omezení platí však i zpětně – pokud by některé webové stránky byly ve vaší zemi zakázané a vaši poskytovatelé byli nuceni tato nařízení respektovat, je VPN jedinou cestou, jak tato omezení obejít. V zemích zahalených cenzurou a válečnou propagandou tak VPN pomáhá se dostat k pravdivým informacím a skrýt svoji aktivitu na internetu před sankcemi.

Pokud se smějete pomyšlení, že by někdo sledoval každý váš krok, pak byste měli zvážnit. Na druhé straně totiž nemusí nikdo sedět, aby vás šmíroval. Všechno už dnes zvládají sofistikované nástroje, které umí vyhodnotit každou vaši akci, přiřadit důvody ke každému vašemu kliknutí a vybudovat osobnostní profil.

Obsah z celého světa

Určitou formou cenzury nabízí i streamovací služby, akorát namísto zpráv cenzurují multimediální obsah. Netflix, Disney Plus, Amazon Prime či HBO GO podléhají v každé zemi tamějším zákonům, kterým musí přizpůsobit svoji nabídku. K vysílání některých seriálů či filmů může mít například právo jen konkrétní stanice, a tak daný obsah musí před uživateli z dané země skrýt – přestože jej v nabídce mají.

Pomocí VPN se však jediným kliknutím přestěhujete – alespoň digitálně – do jiné země, kde daná pravidla neplatí. Jedná se převážně o služby, za které platíte naprosto stejnou částku, jako předplatitelé ve Spojených státech amerických, avšak oproti nim dostáváte výrazně zredukovanou nabídku filmů a seriálů.

NordVPN se řadí mezi nejdůvěryhodnější služby, neuchovává o svých uživatelích žádná data a je uživatelsky přívětivá i pro naprosté lajky. Šikovnějším pak nabízí možnost manuálního připojení na serverů libovolné země, pro případ, že byste rádi maskovali svoji oblast. NordVPN navíc můžete používat rovnou na šesti různých zařízeních, a podělit se tak o jednu licenci třeba s celou rodinou.


NordVPN disponuje i integrovanou ochranou proti nejrůznějším hrozbám, mezi než patří například automatické blokování podvodných webových stránek, blokování malwaru nebo nepříjemných vyskakovacích oken s podvodnými bannery. Díky NordVPN si tak můžete užít i klidnější brouzdání po internetu.


NordVPN pro Microsoft Windows zkrátil celý proces jen na jediné tlačítko. Jednodušší už to být nemůže

Právě tento poskytovatel virtuální soukromé sítě slaví právě letos deset let svého působení. Ke svým narozeninám si společnost NordVPN připravila 71% slevu, po jejímž zakoupení dostanete automaticky narozeninový dárek v podobě 1 měsíce, 1 roku či 2 let zdarma k vašemu předplatnému.

Tagy: 
VPN