Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

FreeBSD 12 přináší několik zajímavých evolučních novinek

V minulém týdnu se po dvou letech zvýšilo major číslo verze FreeBSD. Čím je dvanáctka zajímavá?

Předně je zapotřebí říct si, že se nejedná o žádnou zásadní revoluci, ale o pokračování nastoleného kurzu s mírným pokrokem v mezích zákona. To samo o sobě nemusí být vůbec špatným znamením - lepší drobná evoluce, než velký průšvih. Tak se pojďme podívat, co se změnilo.

Z hlediska podporovaných platforem stojí jistě za zmínku nová podpora architektury armv7 a SoC Allwinner A13. Rodina procesorů Power/PowerPC se dočkala dalšího portu: kromě powerpc a powerpc64 je zde powerpcspe pro SoC e500v2 od bývalého Freescale Semiconductor. Sestavení FreeBSD pro otevřenou architekturu RISC-V je počínaje dvanáctkou zařazeno do Tier 3, tedy experimentální podpory.

Na platformě PC stojí je v kernelech GENERIC a MINIMAL pro 64-bitové procesory nyní standardně zapnuto NUMA, plošně ve všech kernelech pak VIMAGE (virtualizační framework) a DANE-TA (DNS-based Authentication of Named Entities, Trust Anchor Assertion). Na úroveň odpovídající současnému hardware byly v rámci možností aktualizovány otevřené ovladače pro grafické karty od AMD a Intelu, ve verzi 13 se předpokládá odstranění DRM ovladače pro moderní grafiky. Pro uživatele používající i další operační systémy, jmenovitě Linux, k je dobrou zprávou, že souborový systém ext4 je nyní funkční v režimu read/write. Hypervisor bhyve je nově schopen běžet uvnitř jailu.

Na závěr dovolte telegrafický výčet verzí programů, které autoři považují za natolik významné, že je uvádí přímo v release notes: OpenSSL 1.1.1a (LTS), OpenSSH 7.8p1, Unbound 1.8.1, NFS 4.1, Perl 5.26.2, Clang (LLVM, LLD, LLDB) 6.0.1, Python 2.7, KDE 5.12.5. Další tisíce balíků jsou pochopitelně pro jednotlivé platformy připraveny.

FreeBSD 12 můžete stahovat z webu projektu, tamtéž najdete i release notes a errata se seznamem chyb známých při vydání. Doporučuji se podívat i do bugzilly, kde se to v některých sekcích za poslední týden hemží pojmy jako panic či disaster. Nic se ale nejí tak horké, jak se to uvaří a FreeBSD 12 bude jistě dalším stabilním a funkčním systémem v řadě.

Martin "logout" Kukač

Většinu dne trávím tím, že přeměňuju kofein na kód. Když s tím skončím a ještě není čas jít spát, tak zbylý čas nerovnoměrně dělím mezi rodinu, sbírku počítačového harampádí, vysílání na volně přístupných pásmech a geocaching.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku FreeBSD 12 přináší několik zajímavých evolučních novinek

Žádné komentáře.