Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Yamaha F1 (44×24×44, IDE)

Yamaha F1
Tuto Yamahu, máme už v redakci 14 dnů a mnozí nás kamenujete, že recenze stále nikde. Ano, máte pravdu, že nám to trvá trochu déle, ale až se na ní nyní podívate, pochopíte proč. WIFT jí totiž pojal ve velkém stylu, a dovolím si tvrdit, že takovou recenzi jste opravdu ještě nečetli (a nejen u nás!). Ještě bych vám doporučil si před začátkem čtení dojít uvařit kávu (nebo čaj), bude to opravdu trošku delší ;-)

Yamaha F1 - co si domů přineseteV krabici naleznete kromě mechaniky také instalační CD s vypalovacím softwarem od firmy Ahead, datový 40-žilový kabel, analogový Audio kablík, šroubky na přišroubování mechaniky, rozkládací velký průvodce softwarem, menší papír s poznámkami k softwaru, celkem tlustá přiručka a dvě média v průhledných slim krabičkách: jedno CD-R Yamaha 80-minutové (vhodné pro Disc T@2) a jedno 74-minutové UltraSpeed (24×) CD-RW.

K médiím: Podíváte-li se podrobně na dodané CD-R médium, najdete na něm kromě poznámky for Disc T@2 také malý nenápadný údaj 1×-16×. Možná je trochu zvláštní dávat médium pro tyto rychlosti zápisu k mechanice, která vypaluje rychlostí až 44×. Yamaha zřejmě více vypichuje novou funkci Disc T@2, než rychlost zápisu 44×. Co se CD-RW média týče, pak toto je zřejmě první médium svého druhu - tedy určené pro rychlost přepisu až 24×. Nese na sobě kromě jiného nápis FOR USE WITH CRW-F1 ONLY, což by mohlo při troše fantazie vzbudit dojem, že jiná vypalovačka na toto médium nebude umět zapisovat.

Yamaha CD-R 80 DiscT@2  Yamaha CD-R 80 1-16×

Yamaha CD-RW for Yamaha F1 only

Veškerá tištěná dokumentace (papíry i tlustý manuál) je pouze anglicky, německy, francouzsky a španělsky. Čeština či slovenština zcela chybí, z čehož by nemusela mít radost zejména obchodní inspekce :-).

Zaujal mě papír s poznámkami k softwaru. Jsou tu docela zajímavé informace - pokusím se některé přeložit z angličtiny:

Audio Master Quality Recording

  • Pro zajištění stability restartujte Nero před pálením CD v režimu Audio Master Quality Recording.
  • Pokud vypalujete v režimu Audio Master Quality Recording s nastavením "Best writespeed", nezaškrtávejte volbu "Determine maximum speed"

InCD

  • Pokud používáte InCD, ujistěte se, že máte zapnutou volbu "Automatické oznámení o vložení" v systému Windows 95/95/Me. (Dále je zde popis, jak to nastavit)

Informaci, že má být Autorun zapnutý, bych osobně ještě rozšířil i na Windows 2000 a možná i XP (s těmi ale zkušnosti v tomto oboru nemám). Pokud totiž Autorun vypnete, může se vám stát, že práce s InCD vám vyvolá modrou obrazovku. Nejednou jsem systém s nainstalovaným InCD k tomuto stavu dovedl.

Je to pro zkušeného paliče asi trochu nezvyk mít Autorun zapnutý, ovšem mě se během práce se zapnutým autorunem poslední dobou nedějí žádné anomálie a mám takový pocit, že výrobci vypalovaček už tyto problémy možná vyřešili. Ovšem zkušený palič asi nebude používat paketový zápis... ;-).

Na CD se softwarem se vyskytuje vypalovací program Nero - Burning ROM ve verzi 5.5.8.12 - YAMAHA. Tento software již v češtině je, jedná se ale o češtinu oficiální, která obsahuje kromě jiného i překlady již zažitých anglických výrazů, jako je Disc-At-Once a podobně. Takže když na vás vybafne hláška "Nemohu ukončit disk najednou", máte opravdu tendenci zakřičet "tak ho ukonči po kouskách, blbečku!". Podobným způsobem zareagoval i Evžen, jehož nesrovnatelně lepší překlad máte možnost si stáhnout zde na CD-R serveru, ovšem nikoli pro tuto verzi, ale pro verze oficiální, takže chcete-li použít Evženovu češtinu (což v rámci minimalizace bezesných nocí vřele doporučuji), budete si muset stáhnout i upgrade Nera, což už je balíček o trochu větší.

Kromě Nera 5.5.8.12 se na CD vyskytuje ještě software InCD verze 3.32.0 (a s ním také InCD UDF Reader), který umožňuje používat Packet-Writing a v případě Yamahy F1 také nový formát CD-MRW (Mount Rainier), což je ve stručnosti řečeno vylepšený paketový zápis. Dále na CD najdete 116MB FreeDB databázi hudebních CD (zabalená ZIPem), kterou si můžete naimportovat do Nera a používat pro přidávání CD-Text informací. Nakonec se na CD ještě nachází USB 2.0 ovladače od firmy NEC Corporation pro Windows 98 SE ve verzi 1.30.004 a to v angličtině a japonštině. Přidán je k těmto ovladačům i odinstalátor. Na CD se pak ještě objevují dvě zhruba minutové Audio stopy, které však obsahují jakýsi datový brum. Pravděpodobně jsou určeny k autodetekci neznámých CD mechanik Nerem (nezkoušel jsem to, žádné neznámé mechaniky nemám).

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Yamaha F1 (44×24×44, IDE)

Neděle, 13 Srpen 2006 - 16:00 | Anonym | ...Yamaha F1 se nema rada s pridavny IDE radicem...
Středa, 12 Listopad 2003 - 21:01 | Anonym | Musim pouze souhlasit s chvalou na tuto...
Pondělí, 10 Listopad 2003 - 08:35 | Anonym | Jo, tak neco co je super se Vam uz nepovede...

Zobrazit diskusi