Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

CES 2014: Zmlaťte virtuálního nepřítele díky novému hernímu obleku spárovanému s Oculus Rift

Kick
Podívat se do virtuální reality není díky headsetu Oculus Rift žádný problém, co se tam ale doopravdy přesunout se vším všudy? Nový exoskelet slibuje hráčům v kombinaci s headsetem nevšední zážitek a téměř neomezený pohyb v herním světě.

Headset Oculus Rift nás jako jeden z prvních vzal do virtuální reality a ihned na něj navázalo několik společností, které se rozhodli, že se svezou na vlně úspěchu. Vznikla tak spousta projektů, mezi nimiž nechybí ani ten od společnosti PrioVR. Tvůrci se po vzoru mnohý startupů pokusili vybrat na dokončení technologie prostřednictvím serveru Kickstarter, kde se jim naneštěstí požadovaných 250 000 dolarů (cca 5 000 000 Kč) nepovedlo získat. Překvapivě to neznamenalo konec vývoje a hoši z PrioVR ve své snaze přivézt na trh revoluční herní exoskelet fungující s Oculus Rift nepolevili.

With-Oculus-640x360
"A teď se otočím vlevo a začnu utíkat..."

Psali jsme o revolučním herním headsetu Oculus Rift:

Na veletrhu CES 2014, který právě probíhá, ukazují svou verzi herního obleku pro horní polovinu těla. Cílem společnosti však není nic menšího, než vyrobit celotělový oblek za méně než 400 dolarů (8 000 Kč), zatímco skelet pro horní polovinu těla, snímající hlavu, ruce a trup, bude stát pod 270 dolarů (cca 5 400 Kč). Na webových stránkách výrobce ukazuje, jak ovládání probíhá - hráč kope, mlátí kolem sebe, potápí se apod. uvnitř hry, přičemž vše řídí stejnými pohyby svého těla.

Různých projektů vyvíjejících zařízení pro snímání pohybu dnes sice mám spoustu, ale jak poukazují tvůrci, dává jim oblek nejlepší možné výsledky ohledně přesnosti jejich detekce. Co se nám nepovedlo vypátrat je, jak mají tvůrci vyřešený pohyb v malém prostoru. Osobně bych se obával nárazů do objektů kolem sebe (zdí, televizorů, dětí, domácích mazlíčků...) a poměrně výrazné dezorientace, která by po chvíli hraní mohla nastat - jak poznám, kde právě stojím?

PrioVR1-640x353

Svět bez hranic existuje jen ve hře

Na první pohled je zřejmé, že má skelet jednu nemalou nevýhodu oproti projektům ve stylu Virtuix Omni VR. Pokud budete pouze oblečeni v herním exoskeletu, který snímá váš pohyb, těžko odhadnete, jak se v reálném prostoru pohybujete a kde se zrovna nacházíte. Velká plocha tedy bude nezbytností, jinak dopadnete jak pomyslný "slon v porcelánu" a bude neustále narážet do objektů či zdí kolem.

omni

Takovou situaci řeší právě Virtuix se svým zařízením pro omezený pohyb, kdy nohama pouze "kloužete po ploše" a tím udáváte směr vaší postavě ve hře. Nevýhodou je zde o něco méně reálný zážitek z pohybu kvůli tlaku na kruh kolem pasu. Jedním z možných řešení je podle nás buďto oblek (PrioVR) a větší ohraničená plocha zároveň, nebo analýza pohybu pomocí kamer (Kinect apod.). Kinect a podobné kamerové systémy však mají nevýhodu v omezeném záběru plochy, kde se můžete pohybovat.

virtuix omni game

Každá technologie má své pro i proti a bude velmi zajímavé sledovat, jaký způsob se nejvíce ujme. Vzhledem k omezenému prostoru v domácnosti většiny z nás, věříme spíše kombinaci několika z nich. Tedy detekce těla + ohraničení kolem.

Na stránkách Kickstarteru do hoši z PrioVR zkusí znovu a oznámí opětovné spuštění kampaně na podporu projektu, která odstartuje v polovině února tohoto roku. Pokud tedy budete mít zájem o jeden z prvních kousků za výhodnou cenu, můžete tvůrce podpořit příslušnou finanční částkou.

Zdroje: 

1, 2

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku CES 2014: Zmlaťte virtuálního nepřítele díky novému hernímu obleku spárovanému s Oculus Rift

Středa, 8 Leden 2014 - 09:31 | rman | Ja si myslim, ze tenhle zpusob neni konecnej....
Středa, 8 Leden 2014 - 09:08 | Jakub Rydlo | Presne. Proc rozbijet celou domacnost narazenim...
Úterý, 7 Leden 2014 - 22:34 | Alexandra Stanovska | http://www.dailymotion.com/video/xlx5fj_ultimate-...
Úterý, 7 Leden 2014 - 22:15 | AndyF1 | Headt tracking dajme tomu OK. Ale komu by sa uz...
Úterý, 7 Leden 2014 - 20:58 | AndyF1 | viac senzorov ? akceleration senzor ? v spojeni s...
Úterý, 7 Leden 2014 - 16:32 | HKMaly | Me by hlavne zajimalo, jak chteji s tim oblekem...

Zobrazit diskusi