Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Hlučnost, spotřeba, teplota

WD10EADS - Western Digital 1TB Green s 32 MB cache - štítek
V dnešní recenzi se podíváme na jedno „terárko“ … vlastně dvě, protože náhoda tomu chtěla, že se nám tu sešly oba disky najednou. Ten jeden, novější, nám zapůjčili přímo z Western Digital, ten druhý jsem na dobu recenze vyjmul ze svého domácího fileserveru ;-). Jak již bylo řečeno, oba mají stejnou kapacitu, a to 1 TB, dokonce jsou oba z energeticky úsporné řady Green, liší se pouze … čím se vlastně liší? Papírově pouze velikostí bufferu, ovšem jaký to má vliv na reálné fungování, na to si odpovíme v dnešní recenzi. Srovnávat tedy budeme „dvě zelená terárka“, WD10EACS se 16MB a WD10EADS s 32MB bufferem…

Kapitoly článků

Hlučnost

Výchozí (tichý) stav je v grafu opět označen jako „ticho tam v komoře“. Jde o malou „odhlučněnou“ místnost s kobercem, se zavřenými okny (které sice zvukově moc netěsní, ale na testovacím místě je venku celkem ticho) a utěsněnými dveřmi, za nimiž byl tichý počítač. Od něj vedly pode dveřmi jen nezbytné kabely pro komunikaci s diskem. V takovém tichu každopádně slyšíte, když na koberec upadne špendlík z výšky půl metru jinak než špičkou napřed. Měření bylo prováděno naším měřákem Voltcraft SL-200 ve vzdálenosti zhruba půl metru od disku, který tentokráte ležel přímo na koberci.

Z grafu se dá vyčíst, že ten špendlík by byl slyšitelný i v případě chodu disků a dokonce i během seeku při nastavení do tichého režimu (graf začíná na hodnotě 33 dBA). Při seeku v nastavení do hlučnějšího režimu už by se možná zvuk špendlíku upadnuvšího na koberec v cvrkotu hlaviček ztratil.

Pozoruhodná je jedna věc, a to vyšší hlučnost staršího modelu. Nemám sice netopýří uši, ale subjektivně se mi nezdálo, že by WD10EACS svištěl nějak jinak, oba disky mi připadaly naprosto shodné. Avšak zatímco u „tiššího“ (WD10EADS) z nich jsem byl schopen tichý seek z podobné vzdálenosti, jako byl měřák, ještě zaregistrovat, u toho „prý hlučnějšího“ (WD10EACS) jsem si to už musel domýšlet, tam opravdu nepoznáte, že se hlavičky pohybují. Při nastavení hlučnějšího provozu už však hlavičky slyšet jsou, ale pořád se jedná o ticho, které snadno „přešeptáte“. Vůbec mám dojem, že se u Westernů daří tu hlučnost držet na stále lepší (nižší) úrovni. Pozoruhodné je pak akorát to, co již bylo zmíněné dříve, tedy že vypnutý Accoustic Management u novějšího modelu preferuje výkon, u staršího klid.

Pokud jde o vibrace, ty se dají opět popsat spíše subjektivně, i když je možné, že byly důvodem ke zvýšené hlučnosti 16MB modelu. Vibrace jsou u obou modelů téměř neznatelné, abyste je nějak výrazně zaregistrovali, musíte disk položit na nějakou tvrdší podložku a po zlomcích milimetru jej naklánět, dokud disk svými vibracemi nebalancuje mezi dvěma a třemi opěrnými body. Faktem je, že tohoto stavu se dařilo u 16MB modelu dosahovat snáze, ale jsou to opravdu vibrace neznatelné, znám pár disků, které jsou sice tiché, ale vibrují tak, že kdyby měly jiný tvar, mohly by sloužit i jako něco docela jiného ;-).

Spotřeba

Zdroj, který napájel při testu spotřeby pevné disky

Spotřeba je taktéž prakticky srovnatelná, odchylku desetiny wattu neberte moc vážně, protože to jednak neudělá na faktuře od vašeho dodavatele elektřiny žádnou významnou změnu a jednak se nám to několikrát vejde do povolené chybové odchylky v měření (náš měřák Voltcraft Energy Check 3000 nemá žádné osvědčení o kalibraci, naopak můžeme s jistotou říci, že by mu ji nikdo nikdy neudělil). Měření odběru probíhá při zapojení disku na samostatný zdroj určený k napájení pevných disků (jistý čínský druh FLY36W-5-12R). Pokud na něm není zapojený žádný pevný disk, negeneruje na měřáku ani desetinu wattu odběru, nicméně po zapojení se trošku zahřívá, takže nějaký ten odebraný wattík se každopádně navíc mění na teplo.

Teplota

Disky byly položeny na stůl (v grafu označen jako „Dřevěná podložka“) ponechány zhruba hodinu v chodu (v klidu, žádná činnost, jen otáčky) a následně po vnějším nejdelším obvodu změřeny infračerveným teploměrem Voltcraft IR-230, byla použita nejvyšší zachycená teplota. Tu jsme rovněž srovnali s tím, co říká interní diagnostika disku S.M.A.R.T.

Možná je to tím, že 18 °C není zrovna dvakrát velké teplo, možná jsme to změřili špatně, ale rozdíl mezi měřením a tím, co vrací S.M.A.R.T. je docela velký, přičemž u obou disku zhruba stejný, stejně jako výsledné naměřené teploty.

Volně položený disk nebude mít v žádném případě problém s pasivním sebeuchlazením, v uzavřené skříni bez průchodu vzduchu to bude samozřejmě problematičtější, ale to snad nedělá nikdo, že by elektronice nedopřál nějaký ten přístup k okolnímu vzduchu. Zkrátka a dobře v úplně normální obyčejné PC skříni nebo externím rámečku s nějakým tím otvorem nebudete potřebovat na chlazení tohoto typu disku žádný větrák, což je jedna z mnoha sympatických vlastností disků Western Digital řady Green.

Kapitoly článků

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Srovnání Western Digital Green 1TB HDD s 16MB a 32MB cache

Sobota, 7 Únor 2009 - 14:11 | Anonym | No, po delším uvažování jsem koupil WDGP 1TB/32MB...
Sobota, 24 Leden 2009 - 02:07 | Anonym | Hlavně ale do domácího serveru bych nedal tyhle,...
Pátek, 23 Leden 2009 - 22:20 | WIFT | >> DuckDaffy: Taky ;-)
Pátek, 23 Leden 2009 - 20:25 | Anonym | >> WIFT: Jine priority? Napr. SSD...
Pátek, 23 Leden 2009 - 15:34 | WIFT | >> Brepta: Teď máme v oblasti disků...
Pátek, 23 Leden 2009 - 15:26 | Anonym | Máte někdo srování těchto WD Green s diskem...
Pátek, 23 Leden 2009 - 11:05 | Anonym | TR: osobně taky nevím kde bych použil teploměr s...
Pátek, 23 Leden 2009 - 09:53 | Anonym | Julda+HNZ: Pánové, vím že je to OT, ale neneapadá...
Pátek, 23 Leden 2009 - 09:38 | Vojtech Julina | Hnz: Tak to mne ani nenapadlo :o)
Pátek, 23 Leden 2009 - 09:36 | Anonym | Julda: znám velmi dobře přístroje firmy Comet...

Zobrazit diskusi