Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Hodnocení

SCSI redukce pro vypalovačky Yamaha
WIFT pro vás připravil další zajímavou recenzi. Důkladně proklepal redukci, které dělá z IDE Yamahy vypalovačku s SCSI rozhraním. A nebylo by snad ani možné, kdyby ji nevyzkoušel i s pevným diskem nebo jinou CD-ROMkou. A co myslíte, bude systém vidět i samotnou redukci bez připojeného zařízení?

Má to cenu?


ANO NE
Uvolnění jednoho IDE kanálu. Nutnost mít SCSI řadič.
Vyřešení (či spíše obejití) případných problémů, které s IDE mohou nastat. U SCSI těch problémů bývá podstatně méně. Mohou nastat problémy s provozem na SCSI (mě např. Plextor PX-40TS při vložení divného média resetnul celou SCSI sběrnici a přerušil tak pálení a byl podtácek).
Možnost použít i s IDE pevnými disky Použití pevných IDE disků s touto redukcí opravdu nemá cenu. Pro tyto případy se hodí jiné produkty. Čistě pro pořádek - s ostatními IDE mechanikami redukce nespolupracuje. A já mám pocit, že to s těmi pevnými disky funguje jen omylem.
Možnost použít více, než 4 Yamahy naráz (při předpokladu limitu IDE na 4 kanály), prakticky až 7 na jeden UltraSCSI řadič (a až 15 na UltraWide řadič, případně můžete přidávat řadiče). Ježišmarjá, kdo to kdy využije?! 8-@ Rozhodně tím nic nezískáte na rychlosti. Přes redukci je čistá přenosová rychlost mechaniky menší, než při zapojení na IDE. Redukce nepoužívá na straně IDE UltraDMA, ale jen buď PIO-4 nebo DMA MW-2 (obecně jen 16 MB/s).
No, tak snad ještě možná pro ten pocit, že máte SCSI vypalovačku.
:-|
Cena. Musíte prostě koupit redukci (tato stála zhruba 1500 Kč), případně i SCSI řadič. Ona už samotná vypalovačka Yamaha je spíše z té dražší kategorie, takováto redukce navíc z ní dělá opravdu drahou hračku.

Zhodnocení

Jak sami vidíte, kupovat tuto redukci se spíše nevyplatí. Rozhodně vám to v ničem nepomůže, jestliže s provozem na IDE nemáte prolémy a vše vám chodí, jak má. Tady je pořízení této redukce opravdu naprosto zbytečné. Naopak - asi to bude nezbytné pokud už nemáte volné IDE kanály. Jenže musíte zase mít SCSI řadič. Postačí i Adaptec AVA-2904 bez BIOSu, nemusíte mít rovnou Hi-Fi AHA-2940UW, který umí až 40 MB/s (to je mimochodem řadič, který byl dříve často používán v serverech, dnes se již nevyrábí). Poměrně slušný řadič je i Adaptec AHA-2940AU (ten už zvládá 20 MB/s, což je i specifikace pro tuto redukci, ale více, než 16 MB/s skrze ní neprotlačíte), nicméně je ještě dost drahý. Zkrátka SCSI redukce potřebuje na druhém konci drátu mít SCSI řadič a ten je dnes součástí opravdu mizivého procenta základních desek a v serverových deskách s integrovanými SCSI řadiči se míří zase již podstatně výš, než jen 20 MB/s - takovouto Yamahu byste už možná ani nepřipojili.

Nabízí se tedy otázka, proč vlastně výrobce toto řešení nabízí, když to vlastně nemá moc cenu (navíc téměř všichni ostatní výrobci vypalovaček SCSI řešení nenabízí vůbec). Jak jsem již naznačil - pokud není možné použít IDE, nabízí se použití SCSI jako možné alternativní vnitřní připojení periférií tohoto typu (u starších PC s procesorem řádově Pentium 100 MHz a nižším mnohdy takovouto mechaniku na IDE ani uspokojivě nerozchodíte, jenže na druhou stranu je to jako tankovat V-Power do Trabanta). Nakonec je dobře, že zastánci SCSI a nešťastníci, kteří z nějakého důvodu nemají jinou možnost, mají alespoň toto řešení. Nesmím ovšem zapomenout na firmu Plextor, která svou poslední vypalovačku také nabízí ve SCSI verzi. Inu, vše ukáže až čas. Osobně si myslím, že se této redukce moc neprodá - a jak jsem si na vlastní kůži ověřil - prodejci u nás si to myslí také a většinou ani nechtějí tento produkt zařadit do svých ceníků. Jsou však i výjímky které ho normálně nabízejí, ale zájem asi bude nevalný.

Takže asi takto: redukce pro Yamahy z IDE na SCSI tu je a vypadá asi tak, jak jsem vám popsal v této recenzi. Teď už je to vše jen na vás.

A kdyby vás náhodou zajímaly mé zkušenosti: Já jsem spokojen, protože jsem ten případ, co má veškeré IDE plné pevných disků či šuplíků pro ně, SCSI řadič již mám (visí na něm CD-ROMka Plextor), takže přidání Yamahy CRW-F1 na SCSI vedle Plexe je v podstatě jen dodělání PC do finálního rozumného stavu.

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Redukce SCSI na IDE pro Yamahy

Úterý, 1 Březen 2005 - 00:37 | Anonym | Jo a jeste jeden postreh. Po pripojeni na Yamahu...
Pondělí, 28 Únor 2005 - 23:17 | Anonym | dokonala neni, protoze me narozdil od WIFTa na...
Čtvrtek, 10 Červen 2004 - 04:20 | Anonym | Divim se, ze za dva roky se neobjevil jediny...

Zobrazit diskusi