Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Nestandardní použití - s pevným diskem

SCSI redukce pro vypalovačky Yamaha
WIFT pro vás připravil další zajímavou recenzi. Důkladně proklepal redukci, které dělá z IDE Yamahy vypalovačku s SCSI rozhraním. A nebylo by snad ani možné, kdyby ji nevyzkoušel i s pevným diskem nebo jinou CD-ROMkou. A co myslíte, bude systém vidět i samotnou redukci bez připojeného zařízení?

Určitě by vás zajímalo, jestli tato redukce lze používat i s jinými zařízeními, než jen s vypalovačkami od Yamahy. Byť jen ze zvědavosti - mě to napadlo taky. Jenže jsou tu obavy - co když si tím něco odpálím? Redukci nebo to jiné zařízení, co k tomu připojím... nebo si odpálím něco jiného ... čert ví! Mohl by k této domněnce svádět fakt, že redukce změní Yamaze název - písmenko E na konci zamění za S. Ovšem třeba tu změnu má na svědomí mechanika Yamaha a ne redukce. Pak by se dalo připojit snad cokoliv, co je IDE, ne?

Použití redukce s pevným diskem

Pomodlil jsem se a vybaven názorem, že to varování jsem si stejně jen vymyslel a že to jsou pokaždé jen formální povídačky, vzal jsem redukci a připojil k ní nový pevný disk, který jsem si právě přinesl z reklamace. Patřil do PC Compaq Deskpro ENS a byl to Western Digital WDC-WD200EB. Na internetu u Western Digitalů lze o tomto disku najít informace, že se jedná o 20GB pevný disk atd. atd. (ostatně ono je to na něm docela jasně napsané). Takže první použití bylo právě s touto redukcí. To mělo jednu výhodu - nebyla tam žádná data, o která bych mohl přijít.

Ještě malá poznámka: Další testy jsem už musel dělat na jiném PC (o staré jsem přišel). Sestava doznala kromě nezajímavých součástí dvou změn:

  • Především CPU: Celeron 667 MHz
  • Chipset: Intel I810

A jen tak na okraj kromě absence IO-APIC také změnu názvu PC, na tom už ale asi psychologové moc nevykoumají... :-|

Pevný disk ve správci zařízení - normálně na IDE

Pevný disk ve správci zařízení - přes SCSI redukci

Nejprve samozřejmě ukázka, jak je takový disk vidět ve správci zařízení. Při té příležitosti je tu na místě zajímavý postřeh: Ono to funguje!

V registru se tento disk samozřejmě vyskytoval pokaždé jinde (IDE a SCSI používají každá své větve) - a hlavně se také pokaždé jinak jmenoval:

IDE HDD IDE_DiskWDC_WD200EB-11CPF0______________________06.04G06
SCSI HDD SCSI_Disk&Ven_WDC_WD20&Prod_0EB-11CPF0&Rev_2.00
SCSI Yamaha CdRom&Ven_YAMAHA&Prod_CRW-F1S&Rev_1.0d

Tu už začíná být zajímavá věc: Někteří z vás si jistě všimli, že disk má v jednotlivých případech různé číslo firmware. Při zapojení IDE má správně 06.04G06, při zapojení přes SCSI je to 2.00. Tady zjevně mění toto číslo redukce. Dokonce se podle klíče v registru při SCSI zapojení dá vyčíst, že redukce tomu disku vytváří i další parametry. Schválně jsem tam přidal pro porovnání ještě klíč pro Yamahu F1S - tam ty parametry jsou krásně vidět - označení výrobce, označení produktu a revize firmware. U toho pevného disku je to ve SCSI verzi jaksi zmatené, u IDE to není rozděleno vůbec. Tak nevím - asi na té specializaci redukce pro Yamahy něco bude.

Vlastnosti disku - SCSI

Vlastnosti disku - IDE

A tady jsem se fakt zarazil: Proč má disk pouze 10 GB a ne deklarovaných 20 GB? Nejprve jsem měl strach, že redukce ničí pevný disk tak, že z něj natvrdo udělá desetigigáč - a to tak, že to bude desetigigáč i po odpojení redukce a následném zapojení zase normálně na IDE (tím vysvětluji, proč u této dvojice obrázků je nejdříve varianta SCSI a pak IDE - protože v tomto pořadí jsem ten disk testoval). Ještě více mě redukce vylekala, když jsem připojil svůj 80GB pevný disk a koukl na něj v BIOSu řadiče: měl také jen zhruba 10 GB. Po připojení zpět na IDE se naštěstí opět tvářil jako 80 GB.

I vzal jsem jiný disk - z PC Compaq iPAQ jsem vytáhl téměř nachlup stejný Western Digital. Jeho označení bylo také WDC-WD200EB a taky měl na sobě napsáno 20 GB. Nicméně jsem si před použitím ověřil, že disk má opravdu 20 GB.

Vlastnosti skutečného 20 GB disku - IDE

I nakopíroval jsem na tento disk (dokud byl na IDE) asi 17 GB dat. Pokud by redukce z disku zase udělala jen 10 GB, mohlo by to být hodně zajímavé. Pak jsem disk zapojil na redukci.

Vlastnosti skutečného 20 GB disku - SCSI

Po pravdě řečeno, docela jsem si oddychl. V BIOSu řadiče jsem také shledal 20 GB, takže jsem nabyl dojmu, že ten první disk, se kterým jsem reducki zkoušel, měl kapacitu opravdu pouze 10 GB. Všimněte si, že se ty disky v názvu liší přesně o jedno písmenko. Jenže když na tuhle záhadu člověk natrefí hned při prvním testu, tak to pak v hlavě lítají různé kacířské myšlenky a proto taky trvá tak dlouho, než se takováto recenze dostane před vaše oči :-). Nechtěl jsem ji vystavovat, dokud jsem tuto záhadu nerozluštil. Jinak příčina je asi následující: Firma Compaq některé disky zřejmě trošku upravuje - toto je jeden z případů (z 20 GB disku udělala jen 10 GB). Důvod je možná ten, že původní disk, který v onom PC odešel, měl také jen 10 GB. Ale stejně je to podle mě pěkná bejkárna.

Vyzkoušel jsem ještě pro jistotu připojit 30 GB disk - měl 30 GB. Připojil jsem i 60 GB disk - také měl přes redukci 60 GB.

To mě už opravdu uklidnilo a připojil jsem znovu 80 GB disk. Ten vykazoval opět pouze 10 GB. Spočítal jsem přesné hodnoty MB dat, které řadič vykazoval (do systému jsem takto špatně pochopený disk raději nepouštěl - už jen proto, že je to jediný systémový disk v mém PC) a zjistil, že řadič nebo redukce nepochopily disk přes 64 GB a projevuje se u nich stejná vada, jaká se vyskytuje u programu FDISK z Windows 95/98/98SE (pro Win98/98SE lze stáhnout opravu - Q263044). Disk přes 64 GB v pochopení redukce nebo řadiče jaksi přeteče s počítáním kapacity a počítá se pouze kapacita nad 64 GB. A protože v BIOSu řadiče se 1 MB počítá jako 1 048 576 bajtů a 80 GB disk znamená, že má přesně 80 026 361 856 bajtů, vzniká pak zkreslení, které je vidět v BIOSu řadiče jako 10 783 MBytes. Onen údaj 80 026 361 856 bajtů pochází z Intel Application Acceleratoru 2, ve kterém je vedle něj údaj 74 GB. A ono 74 - 64 je opravdu zhruba těch 10 GB :-). Takže odtud vítr vane.

Nicméně jsem doteď bohužel nezjistil, zda je toto omezení redukce nebo SCSI řadiče (resp. jeho BIOSu). Nějak se totiž nemohu smířit s tím, že by na SCSI UltraWide nešel rozchodit disk větší, než 64 GB.

Každopádně jsem tímto experimentem zjistil, že z pevného disku IDE lze touto redukcí udělat pevný disk SCSI (i když možná s jistým omezením). Pojďme se ale podívat, jak rychlý je takový pevný disk IDE předělaný touto Yamaháckou redukcí na SCSI disk.

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Redukce SCSI na IDE pro Yamahy

Úterý, 1 Březen 2005 - 00:37 | Anonym | Jo a jeste jeden postreh. Po pripojeni na Yamahu...
Pondělí, 28 Únor 2005 - 23:17 | Anonym | dokonala neni, protoze me narozdil od WIFTa na...
Čtvrtek, 10 Červen 2004 - 04:20 | Anonym | Divim se, ze za dva roky se neobjevil jediny...

Zobrazit diskusi