Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Exkluzivně v Evropě: Huntkey FX500SE, kapitola druhá - rozborka

Zvenku
V prvním dílu jsme se podívali na platinový Huntkey FX500SE obecněji a z venku, dnes se na něj podíváme trochu blíže. A to dovnitř, na použité součástky a kvalitu provedení.

Kapitoly článků

1.  Vstupní filtrace a primární strana

Naše téma - předchozí díly:

Vstupní filtrace

V prvním dílu jsem zdroj „kuchnul“ jen lehce a poodhalil ventilátor, dnes se podíváme na zbytek součástek. Začnu tradičně vstupní filtrací, která má (snad s výjimkou nejhorších střepů) takřka vždy své první součástky už na vstupní vidlici. Nejinak je tomu i zde. Jsou zde dva keramické Y kondenzátory a jeden fóliový X kondenzátor. Bužírka je na elektrodách X kondenzátoru, ideálně by mohla být trocha i na elektrodách Y kondenzátorů a na koncích vodičů, ale připájeno je to poměrně pevně, takže to je spíše kosmetické. Zemnící vodič je pevně spojen s kostrou.

Filtrace_0

S Huntkey budu ještě řešit zpevnění krytu, protože nechat zadní mřížku takto bez další opory (např. zahnutím kousku plechu na obrázku na levé straně) je zvěrstvo: zatlačíte kabel a celé se to pozohýbá. Půlbod dolů. Dále, přímo na desce, máme hned za pojistkou dvě tlumivky se společným vinutím, hezky pro využití volného místa zvednuté nad další X kondenzátor a dvojici Y kondenzátorů. Pod jednou cívkou je ještě ukrytý varistor, pěkně zavřený v bužírce.

Filtrace_1_cs

Klasicky připomínám, X kondenzátory (mezi fází a nulovacím vodičem) a Y (mezi fází a zemí/nulovacím vodičem a zemí, pro snížení rušení dnes i mezi uzemněnou kostrou a zemí) slouží pro filtraci vysokofrekvenčního zvlnění ze sítě (obvykle ze zařízení, které filtraci v rámci úspor nemají, ale i z jiných zařízení, u kterých je filtrace jaksi těžko proveditelná) a zabraňuje naopak jejímu vyzařovaní do sítě tímto zdrojem. Totéž v podstatě obstarávají cívky. Současně tyto součástky (částečně) mohou pomoci k zachycení menších napěťových špiček v síti. K potlačení větších špiček pak je použit varistor.

Rele

Pro snížení ztrát je přítomno relé pro obchvat termistoru: proud přes termistor teče jen zlomky sekundy při spuštění, pak je obvod přepnut na relé a teče jím, tím pádem dochází k úspoře energie a termistor je také méně zatěžován. Pro (můj) dobrý pocit mohl být i přes to obalen bužírkou. Na desce je i místo pro IO sloužící k úspornému vybíjení X kondenzátorů, ten ale není osazen.

Již jsem dotazoval Huntkey na případnou možnost osazení, zatím jsem neviděl zdroj, který by měl jak obchvat termistoru, tak inteligentní vybíjení X kondenzátoru. Pravděpodobně to potkáme u zdrojů s certifikací 80 PLUS Titanium. U mě by za to každopádně byly body navíc... :-)

Primární strana

Primární strana začíná usměrňovacím můstkem LL25XB60, který při napětí až 600 V zvládne proud 25 A. To je tedy s chladičem a do teploty 115 °C. Při proudu 12,5 A činí maximální napěťový úbytek 0,92 V (typický 0,86 V), což je hezké, doteď jsem vídal v podstatě jen můstky s úbytkem 1 V. V obvodu korekce účiníku je poměrna masivní toroidní cívka, co se mi určitě nelíbí je absence dodatečné izolace. Zde to zrovna má smysl, na vinutí se vyskytuje vysoké napětí a jelikož toto je v nejhorším místě asi milimetr daleko od uzemněného šroubu, opravdu není bezpečné nechávat izolaci od vysokého napětí pouze na lakování drátu.

Chladič, na kterém je tranzistor s diodou korekce účiníku, je poměrně masivní. Použit je konkrétně CoolMOS tranzistor Infineon IPW60R190E6 (pouzdro TO-247) s maximálním napětím 650 V, proudem 20,2 A trvale/59 A pulzně při 25 °C a odporem v sepnutém stavu (RDS(On)) o hodnotě 190 mΩ při 9,5 A a 25 °C. Při 150 °C už odpor roste na 0,44 Ω, proto zřejmě tak velký chladič - ztráty by rostly velmi výrazně.

Vstup_cs

Dioda je Cree C3D06060A (pouzdro TO-220), která při napětí 600 V zvládne proud 8 A (při teplotě do 135 °C) dlouhodobě a 27 A (při 110 °C) pulzně. Maximální úbytek napětí činí 2,4 V při 6 A a 175 °C, při teplotě 25 °C už je to jen 1,8 V. O řízení PFC se stará obvod Infineon ICE3PCS01G. Má sice 14 pinů (pouzdro DSO-14), avšak slibuje nejnižší množství použitých komponent a fakt je, že kromě úplně základních výkonových součástek pro obvod typu boost (cívka, tranzistor, dvě diody a rezistor) je u něj jen hromada SMD rezistorů a diod. Dále slibuje vysokou účinnost v celém spektru zátěže a spoustu ochran.

Zajímavostí pak je, že ač datový list doporučuje použít pak kondenzátor o kapacitě 220 µF, zde je dokonce použit tučňák o kapacitě 470 µF a pro napětí 450 V. Je to sice nižší řada SMQ od Nippon Chemi-Con, s maximální provozní teplotou o hodnotě 85 °C a se životností minimálně 2000 hodin, ale díky velkým rozměrům (30×45 mm) a vysokému napětí, na které je určen, se nebude mnoho zahřívat a naopak bude velmi dobře chlazen, tudíž věřím tomu, že bez problému vydrží velmi dlouho.

Reálná kapacita na watt není tak dobrá, jak by to vypadalo, použitý kus totiž osm let někde ležel na skladě a kapacita mezitím spadla na 407 uF. Teoreticky je možné, že se provozem trochu obnoví, ale stejně… No, vlastně co, já bych kvůli němu klidně to auto odtlačil a strčil ho tam (jednou jsem na ulici sebral Daewoo kondenzátor, fakt). Hodnota na 85 % nominálu je stále v normě a pořád je to o 85 % víc, než by tam stačilo, tudíž ten půlbod navíc tomu dám…

Spínací tranzistory jsou použity od STMicro, konkrétně STP26NM60N (600 V, 20/80 A při 25 °C, 165 mΩ při 10 A a 25 °C) v pouzdře TO-220. Veškeré polovodiče jsou velmi výrazně dimenzovány, a to dokonce i nad to, co bych jako předimenzování očekával, navíc jsou použity kvalitní součástky značkových výrobců, přidávám tedy ještě bod jako bonus.

Kapitoly článků
1.  Vstupní filtrace a primární strana

Pavel "Behemot" Boček

http://www.hwworld.cz/ bocek.pavel[@]post.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Exkluzivně v Evropě: Huntkey FX500SE, kapitola druhá - rozborka

Neděle, 4 Srpen 2013 - 13:54 | Behemot | Úplně jsem zapomněl při psaní vložit snímek shora...
Pátek, 2 Srpen 2013 - 08:22 | zoki | No škoda sa s vami hádať. V ekonomike nie ste moc...
Pátek, 2 Srpen 2013 - 08:05 | zoki | Ale však to sa vám snažím povedať. Sú tu štáty a...
Čtvrtek, 1 Srpen 2013 - 20:00 | Ray Ray | Seš opravdu čistej demagog. Zkus si projít celou...
Čtvrtek, 1 Srpen 2013 - 15:55 | Behemot | On je totiž dost rozdíl myslet si jak jsi strašně...
Čtvrtek, 1 Srpen 2013 - 11:31 | Behemot | Vzdálenost cívky od zeměného šroubu je asi...
Čtvrtek, 1 Srpen 2013 - 11:22 | Heron | K té vstupní vydlici, jestli doma najdu zdroj,...
Čtvrtek, 1 Srpen 2013 - 11:05 | Behemot | Nějak nerozumím - vyjmenované věci trápí 90 %...
Čtvrtek, 1 Srpen 2013 - 10:57 | Ray Ray | Vedle :) Ale nebudem do dál rozvádět. R.
Čtvrtek, 1 Srpen 2013 - 10:15 | Heron | Musím říct, že jsem zklamán. Možná je to tím, že...

Zobrazit diskusi