Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

IBM si připomíná půlstoletí legendárních strojů Selectric

IBM Selectric
Již celých 50 let uplynulo od uvedení prvního elektrického psacího stroje firmy IBM na trh. Před půl stoletím se začala rodit legenda jménem Selectric, která v průběhu těch několika málo desítek let ovládla většinu trhu. Stroje s nimiž psali mnozí známí spisovatelé a které v různých variacích sloužily i jako počítačové terminály, slouží často dodnes…

Kapitoly článků

Trocha historie

Sluší se poznamenat pár slov k historii elektrických psacích strojů. Ač IBM na tento trh vstoupila "teprve" ve druhé polovině minulého století, základní kameny začaly být pokládány již daleko dříve. Již v roce 1870 přišel Thomas A. Edison s přístrojem zvaným "burzovní indikátor", kterým se přenášely na velké vzdálenosti po telegrafním drátě údaje z burz(y). První plnohodnotný elektrický psací stroj vyrobila Connecticutská firma Blickensderfer Manufacturing Company, ale z logických důvodů šlo o neúspěch. Tehdejší elektrické rozvody nebyly nijak standardizovány a tak se parametry sítí lišily prakticky město od města.

V roce 1914 přichází James Fields Smathers s designem prvního skutečně prakticky využitelného stroje, přičemž po návratu z 1. světové války takový model roku 1920 dotahuje do finální podoby. O tři roky později předává další vývoj firmě Northeast Electric Company hledající nová odbytiště pro své elektrické motory. Ta jej dokončuje a od roku 1925 se tak můžeme bavit o elektrických psacích strojích Remington Electric poháněných motory od Northeast Electric.

Bylo vyrobeno na 2 500 kusů, když se Northeast Electric obrací na Remington s prodloužením kontraktu trvalou smlouvou na další výrobu. Remington je ale příliš zaměstnán fúzí, z níž později vychází pod známým názvem Remington Rand a nikdo z vedení nechce v této choulostivé chvíli dělat takto závažné rozhodnutí. Northeast se tedy rozhodne začít vlastními silami vyrábět kompletní psací stroje a roku 1929 uvádí model Electromatic. Tou dobou je malému Isaacu Asimovovi 9 let, sedí na schodech do otcova cukrářství a dychtivě louská vůbec první sci-fi magazíny.

Vraťme se ale ještě o rok dříve. 1928 kupuje jedna z divizí General Motors firmu Northeast Electric, ale naštěstí pro IBM, divize psacích strojů je oddělena do samostatné společnosti Electromatic Typewriters. A právě tu roku 1933 kupuje firma IBM. Thomas Watson s týmem svých lidí tehdy udělal nepochybně dobrý krok. Redesign strojů Electromatic sice vyšel na 1 milión dolarů, ale vyústil v roce 1935 v uvedení psacího stroje IBM Electric Typewriter Model 01.

Electromatic 1941 (http://www.mrmartinweb.com/type.htm#ibm) Electromatic 1941 (http://www.mrmartinweb.com/type.htm#ibm) Electromatic 1941 (http://www.mrmartinweb.com/type.htm#ibm)

Postupem času přichází s inovacemi. Například v roce 1941 je to Electromatic Model 04 s proporcionálními mezerami mezi znaky, jehož výhody z hlediska čtení textu jistě netřeba blíže komentovat. Aby dojem tištěného textu z tohoto stroje byl ještě lepší, přidala IBM i nový typ pásky (zde připomeneme, že obvykle jsou používány buď pásky textilní "napuštěné" inkoustem (levné, opakovaně použitelné), nebo dražší na jedno použití, které na svém povrchu mají nanesenu vrstvu tiskového média na bázi uhlíku a písmo je tedy sytější, s ostřejšími okraji a celkově působí profesionálněji. Ve spojení s proporcionálním tiskem modelu 04 nelze než inženýrům IBM vzdát hold.

IBM model A

Po celou dobu IBM soupeřila na trhu elektrických psacích strojů i s jinými firmami, zejména již zmíněnou Remington Rand. Každopádně se firmě dařilo prodávat stále více a více elektrických psacích strojů, až nakonec v roce 1958 tvořily 8 % příjmů společnosti. Tři roky na to se zrodila legenda Selectric.

Tagy: 
Zdroje: 

TZ IBM, Isaac Asimov (In Joy Still Felt), WikipediaMr. Martin's Web Site

Kapitoly článků

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku IBM si připomíná půlstoletí legendárních strojů Selectric

Čtvrtek, 4 Srpen 2011 - 22:54 | But | Snad jen dorbná poznámka QWERTY nebylo navrženo...
Čtvrtek, 4 Srpen 2011 - 22:39 | Bajda | Díky za zajímavý článek, šíře vašeho záběru mě...
Čtvrtek, 4 Srpen 2011 - 20:52 | David Ježek | mě ten dotaz zaujal spíš z možného výkladu, že se...
Čtvrtek, 4 Srpen 2011 - 20:51 | David Ježek | díky. jinak články tohoto "nestandardního...
Čtvrtek, 4 Srpen 2011 - 19:05 | Noxik | Krasna masinka a super clanek. Planuje se jeste...
Čtvrtek, 4 Srpen 2011 - 17:30 | MACHINA | jj taky mě táhne retro styl přístrojů z 60. let...
Čtvrtek, 4 Srpen 2011 - 16:15 | Lada1 | V CR se to prodavalo na zacatku 90. let pod...
Čtvrtek, 4 Srpen 2011 - 16:03 | RoboSK | asi to bude pochvala/uznanie
Čtvrtek, 4 Srpen 2011 - 15:29 | logout | Design toho stroje z roku 1961 je opravdu krásný...
Čtvrtek, 4 Srpen 2011 - 15:07 | David Ježek | zdroje informací jsou uvedeny, článek samozřejmě...

Zobrazit diskusi