Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

id Software vydává zdrojáky Doom 3 BFG jako open-source

Doom 3 BFG logo
Takřka přesně rok poté, co id Software vydal zdrojové kódy původního Doom 3 enginu (alias id Tech 4), přichází firma s dalším darem open-source komunitě: zdrojáky k technologicky pokročilejšímu rozšířenému vydání Doom 3 BFG z letošního roku...

Firma zhruba před měsícem dospěla ve svých interních procesech k poznání, že zdrojáky Doom 3 BFG enginu mohou být též jako open-source vydány. Tento proces byl nezbytný, však vzpomeňme problém kolem zdrojáků samotného id Tech 4/Doom 3. Nyní již je po všem, engine je opět dostupný pod GPL licencí a hackování tedy může začít.

Jako vždy jde o samotný engine, herní data samotného Doomnu 3 BFG zůstávají stále uzavřená, pod pláštíkem Bethesdy, která id Software vlastní. Doom 3 BFG ale přidává oproti Doomu 3 o něco na kvalitě grafiky, zvukového systému a checkpointový systém ukládání pozic. Je zde podpora pro 3D displeje a další vlastnosti, které v původním Doomu 3 z roku 2004 nebyly. Stále ale jde generačně o id Tech 4 engine.

Je tedy teoreticky možné, že jednoho dne se dočkáme linuxového klienta pro Doom 3 BFG. Nebude to ale ani hned, ani v blízké budoucnosti, vždyť i využití před rokem open-sourcovaného Doom 3 enginu nabíhá jen velmi pozvolna. Ale kdo ví, možná komunita jen čekala na BFG vydání.

Doom 3 BFG Edition je znovuvydáním Doomu 3, které přišlo na svět minulý měsíc pro PC, Xbox 360 a Playstation 3. Zahrnuje samozřejmě i datadisk Resurrection of Evil a dále nové single-playerové rozšíření zvané The Lost Mission. V balíku také nechybí originální Doom v edici The Ultimate Doom se 4. episodou Thy Flesh Consumed a Doom 2 s novou episodou No Rest For The Living.

Téma otevřených a linuxových her podrobněji:

Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku id Software vydává zdrojáky Doom 3 BFG jako open-source

Úterý, 27 Listopad 2012 - 16:15 | ps47 3dfx | tych par drobnosti ktore sa naozaj daju povazovat...
Úterý, 27 Listopad 2012 - 15:17 | cyberreality | a prihodime pro zajimavost dalsi doom videicka:...
Úterý, 27 Listopad 2012 - 10:05 | japkoslav | Naopak bych tvrdil, že vydání zdrojáků je velmi...
Úterý, 27 Listopad 2012 - 02:44 | BTJ | Wow, "lepsi svetlejsi grafika",...

Zobrazit diskusi