Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Intel opět odkládá Broadwell-E, tentokrát ale jen mírně

Pokud vás výkonnostní posun Skylake-K příliš neoslovil a vyčkáváte na HEDT platformu, připravte si trochu víc trpělivosti - tak zhruba do března…

Řada „-E“ alias platforma HEDT, která značí šesti- a vícejádrové procesory Intelu pro desktop, vždy vycházela až po standardní řadě. S každou další generací se ale prodleva prodlužuje, a tak tentokrát došlo dříve na novou generaci v podobě Skylake-K, než se na svět dostala HEDT varianta předešlé generace Broadwell.

Možná bych měl hovořit spíš v budoucím čase, jde stále o výhled vzdálený zhruba šest měsíců. Řadu Broadwell-E jsme připomněli loni koncem října, kdy vyšlo najevo, že jeho pozice namalovaná do druhého pololetí roku 2015 už nekoresponduje s aktuálními plány. Na jednu stranu to byla pozitivní zpráva, protože některé spekulace už uvedení řady HEDT v rámci Broadwellu nepředpokládaly a skoro to vypadalo, že stávající Haswell-E bude penzionován až s nástupem Skylake-E.

Intel Desktop Roadmap 2013 2015

Starší roadmapa Intelu, která doufala ve vydání Broadwell-E v letošním roce

Na stranu druhou to znamenalo minimálně čtvrtletní odklad - mluvilo se konkrétně i o vydání v lednu. Pozdější údaje, které Intel potvrdil výrobcům, byly poněkud vágnější a specifikovaly pouze první kvartál roku 2016. Z nynější dokumentace vyplývá, že některé části přípravného procesu (např. softwarové zázemí) nabere skluz 1-2 měsíce a k vydání dojde v únoru až v březnu.

Redakce webu KitGuru si je téměř jistá, že Intel spojí formální uvedení první generace 14nm high-endových osmijader s březnovým CeBITem a nebude se snažit dostat produkt na trh za každou cenu již v únoru. Za připomenutí stojí, že po jarním vydání Broadwell-E by mělo zanedlouho dojít k vydání nové (půl)generace Kaby Lake, která je očekávána v létě. Kaby Lake bude přímý nástupce řady Skylake, patrně i on půjde na trh rovnou s přídomkem -K, tedy jakožto výkonnější varianta s OC potenciálem, takže zákazníci žádající vyšší výkon budou mít opět dilema: Zda vzít Kaby Lake-K s vyšším jednojádrovým výkon a technologicky pokročilejší výbavou včetně plné podpory 4k videa, nebo technologicky o něco starší, ale počtem jader výše postavený Broadwell-E.

Diskuse ke článku Intel opět odkládá Broadwell-E, tentokrát ale jen mírně

Žádné komentáře.