Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Intel: Masovou 14nm výrobu spustíme za rok až dva

TSMC wafer 2
I přesto, že se odborníci na EUV Sympoziu domnívali, že není možné přijít včas s vhodným zdrojem světla pro spuštění 14nm výroby, si Intel stojí za svým…

CTO Intelu, Justin Rattner, tento týden potvrdil, že přípravy na 14nm výrobu probíhají v souladu s plánem a velkokapacitní výrobu bude možné spustit za 1 - 2 roky. Na vývoji 18palcových (450mm) waferů pak společnost pracuje s partnerskými firmami, průmyslové nasazení se chystá na rok 2017.

Rattner si je pozicí Intelu ve sféře výrobních procesů velice jistý. Prohlásil, že díky nim bude firma schopna prodloužit platnost Moorova zákona o dalších deset let. Jak ale společnost hodlá vyřešit problém dostatečně výkonného světelného zdroje, na kterém podle slov odborníků na letošním EUV sympoziu ještě nikdo nezačal pracovat, ale CTO nezmínil.

Intel by podle stávajících (veřejných) plánů měl najet na 14nm výrobu koncem roku 2013. Pokud má Intel v záloze nějakou „tajnou světelnou zbraň“ o níž odborné kruhy nevědí a roadmapu se podaří dodržet, získá tím společnost ještě výraznější náskok, než má v současnosti: Samsung plánuje v roce 2013 začít s 20nm výrobou a TSMC je na tom podobně - omezené várky prvních 20nm produktů by ráda předala objednatelům v druhé polovině téhož roku. S GlobalFoundries je situace komplikovanější, její roadmapy se mění poměrně často - zda se snaha alespoň částečně dohnat Intel s uvedením 14nm produkce v roce 2014 dočká úspěchu, zatím netuší ani křišťálová koule :-).

Diskuse ke článku Intel: Masovou 14nm výrobu spustíme za rok až dva

Žádné komentáře.