Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Jak ve Windows na UASP?

ASUS Leather II Ext. HDD USB 3.0 with UASP support
Dlouho jsme čekali (vlastně skoro dva roky), nakonec jsme se ale přeci jen dočkali. Poprvé jsme měli možnost si vyzkoušet opravdové UASP zařízení, které se dokonce pyšní nálepkou World's 1st…

Pokud jde o systém Windows 7 (staršími se s dovolením už nebudeme zabývat), pak jsou možnosti provozu UASP velice omezené. V operačním systému zcela chybí nejen nativní podpora UASP, ale vlastně i všech USB 3.0 řadičů, takže je to na jejich tvůrcích. Momentálně má všeobecně dostupné řešení pouze ASUS, a to jen na deskách s USB 3.0 řadičem ASMedia (momentálně pouze ASM1042). (Pozn.: Na obrázku je trochu jiná kapacita, tyto screenshoty vznikaly s jiným SSD (než dorazil Kingston HyperX), ale testy byly již provedeny s rychlým modelem HyperX).

ASUS AI Suite - možnost nastavení UASP

Dále je k provozu UASP zapotřebí balíček ASUS USB 3.0 Boost, který jsme již otestovali, i když zatím bez zařízení s podporou UASP. To dnes napravíme s pomocí zařízení, o němž byla řeč na předchozí straně. ASUS USB 3.0 Boost není nic jiného než softwarová sada obsahující ASUS AI Suite, aktualizovaný firmware pro USB 3.0 řadič ASMedia ASM1042, aktualizovaný ovladač pro tento řadič a sadu USB 3.0 Boost, za jejímž zrodem stojí firma MCCI. To je vlastně  proprietární ovladač určený pro konkrétní USB 3.0 řadič (v tomto případě ASMedia ASM1042, ostatně je závislý i na nějakých věcech z jeho firmwaru – proto je také nutná jeho aktualizace). Přepínání toho, zda koncové úložiště pojede přes UASP, nebo BOT protokol, je na ASUS AI Suite a v podstatě se klasický USB Mass Storage Driver nahrazuje novým ovladačem s virtuálním USB Attached SCSI řadičem. Systém pak koncový disk vidí nikoli jako USB disk, ale jako SCSI disk (což vás nemusí vůbec trápit).

Klasický USB Mass Storage driver ve správci zařízení (Windows 7) MCCI (ASUS USB 3.0 Boost) UASP driver ve správci zařízení (Windows 7)

Toto řešení má samozřejmě jednu nevýhodu: není univerzální, co se týče použitého USB 3.0 řadiče. Je zkrátka navrženo přímo pro ASM1042 řadiče a na žádném jiném vám to nepojede (ani když dáte do téže sestavy vlastní jiný USB 3.0 řadič do PCI Express slotu). A protože ASMedia je dceřinka Asusteku, syslí si tak v podstatě ASUS toto řešení exkluzivně pro sebe. Ostatně dnes je každá nová funkce na základních deskách pro marketingové využití ceněná, neboť desky mezi sebou už ve výbavě zas až tolik rozdílů nemají. Nicméně si myslíme, že pokud na jiné desce najdete USB 3.0 řadič ASMedia ASM1042, nemusí být rozchození UASP tímto způsobem neřešitelným problémem.

Identifikace USB Mass Storage zařízení (Prot_50) Identifikace UAS Mass Storage zařízení (Prot_62)

Na druhou možnost si budeme muset počkat až na příchod Windows 8, byť s veřejně uvolněnou Developer Preview verzí je již možné nějaké pokusy dělat. Nefunguje to vždy, my jsme narazili na problémy paradoxně s těmi řadiči, u nichž jsme předpokládali, že všechno bude v naprostém pořádku: EtronTech EJ168A (ten totiž jako jediný splňuje specifikaci XHCI 1.0, zatímco ostatní jen 0.96) a AMD USB 3.0 v čipsetu AMD A75 (jako první a zatím jediný je integrován přímo v čipsetu).

Windows 8 - správce zařízení: Etron USB 1.0 XHCI + UAS Mass Storage zařízení (nefunguje to) Windows 8 - správce zařízení: AMD USB 0.96 XHCI + UAS Mass Storage zařízení

Ostatní testované kousky (ASMedia ASM1042 a Renesas (dříve NEC) µPD720200) fungovaly ve Windows 8 s UASP bez problémů.

Windows 8 - správce zařízení: Renesas USB 0.96 XHCI + UAS Mass Storage zařízení Windows 8 - správce zařízení: ASMedia USB 0.96 XHCI + UAS Mass Storage zařízení
EtronTech EJ168A Čip AMD A75 FCH ASUS F1A75-V PRO: ASMedia ASM1042 USB3.0: NEC D720200F1

Problém řadiče AMD spočíval v tom, že UASP zařízení se sice korektně nadetekovalo, ale práce s ním byla velmi tuhnoucí, prakticky jej nešlo otestovat. U řadiče EtronTech se dokonce zařízení nadetekovalo jen napůl – nainstaloval se virtuální UASP SCSI řadič, pak počítač chvíli nad něčím přemýšlel a znenadání se objevila modrá obrazovka, která ve Windows 8 vypadá takto:

Windows 8 - modrá obrazovka (BSOD)

Řadič Fresco Logic bohužel v redakci nemáme, ale ten ani není úplně běžný, vyskytuje se spíše sporadicky (ale vyskytuje se).

Tagy: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku První test UASP USB 3.0 zařízení

Pondělí, 12 Prosinec 2011 - 06:07 | Xspy | Po tom co jsem NEC/Renesas chip na externím...
Čtvrtek, 8 Prosinec 2011 - 12:03 | l41m80t | Ja sem taky tapal co to je, ale stacilo chvili...
Čtvrtek, 8 Prosinec 2011 - 10:19 | tochl | Obecně nikdo nemá právo se nad někoho vytahovat,...
Čtvrtek, 8 Prosinec 2011 - 09:59 | DRK | Ač jsem zcela pravidelným čtenářem, tak ta...
Čtvrtek, 8 Prosinec 2011 - 09:54 | DRK | Nejsem si jistý, jestli jde u podobné reakce...
Středa, 7 Prosinec 2011 - 21:11 | WIFT | Díky náčelníku, že ses mě zastal :)
Středa, 7 Prosinec 2011 - 21:06 | gurulix | Další možnost výpisu pod Linuxem, u mne: $ sudo...
Středa, 7 Prosinec 2011 - 20:38 | Razmir | Ano, pravda, zákazník - náš pán! Ale když...
Středa, 7 Prosinec 2011 - 17:31 | mikeczcom | Háček je v tom že to není lištou, já ji mám třeba...
Středa, 7 Prosinec 2011 - 16:15 | Lada1 | ale my tu nejsme pro Vas, nybrz Vy tu jste pro...

Zobrazit diskusi