Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Kingston DC400 480GB: test serverového SSD

Kingston Dc 400 480 Gb Baleni
SSD, o němž dnes bude řeč, sice patří do kategorie „Enterprise“ a je tedy primárně určen spíše do serverů, ale to vůbec neznamená, že si ho nemůžete koupit i do svého notebooku nebo desktopu. Cena je totiž docela ucházející.

Kapitoly článků

2.  Pitva
3.  Kingston SSD Manager, Secure Erase a změna kapacity

Většina výrobců pevných disků a SSD (vlastně asi každý) má nějaký vlastní nástroj na správu svých produktů. Nejinak je tomu i v tomto případě. Řeč je o Kingston SSD Manageru, který umožňuje především sledovat S.M.A.R.T. informace (a asi jako jediný nástroj momentálně umí o řadě DC400 říci všechno podstatné, zatímco jiné nástroje třetích stran jako CrystalDiskInfo a podobné spoustu S.M.A.R.T. atributů neznají a neumí správně interpretovat, což je ale, jak předpokládám, dočasný jev, než autoři těchto nástrojů podporu těchto nových produktů do svých softwarů zahrnou), provádět Secure Erase a nastavovat kapacitu úložiště.

Kingston Ssd Manager 1

Nastavení kapacity a Secure Erase z nějakého asi bezpečnostního důvodu vyžaduje zadání posledních čtyř znaků sériového čísla (což je tutově věc samotného Kingston SSD Manageru, s jinými nástroji nic takového potřeba není, nebo si toto ošetření řeší po svém, např. opakovanými dotazy typu „opravdu?“ a podobně), jinak se ale jedná o celkem běžné funkce (Secure Erase jistě znáte a nastavení kapacity pomocí HPA je věc starší než samotné SATA). „Vtipné“ pak je, že nastavení kapacity je v tomto nástroji dostupné jen s modelem DC400 a asi i dalšími, u kterých výrobce tuto možnost přímo uvádí. S běžnými i Kingstoními SSD se karta Operations vůbec nezobrazí. Jak už ale bylo řečeno, lze to provádět nástroji třetích stran (v linuxu např. oblíbený hdparm).

Kingston Ssd Manager 1Kingston Ssd Manager 1

Jakkoli se ve specifikacích např. v případě 480GB modelu uvádí možnost změny kapacity na 400 GB, nic vám nebrání nastavit si libovolnou kapacitu, samozřejmě nemůžete jít přes maximální nominální. V testu jsem však vyzkoušel právě ono zmíněné oříznutí na 400 GB.

Kingston Dc 400 480 Gb Zmensena Kapacita Na 400 Gb

Před tím jsem pro jistotu provedl Secure Erase. Materiály od Kingstonu sice zmiňují (se starší verzí Kingston SSD manageru) možnost volby způsobu smazání takto uvolněného místa (nic / TRIM / vymazat celý SSD), mnou použitá aktuální verze však už nic takového nenabízí.

Kingston Ssd Manager 1

Snímek z prezentace Kingstonu zobrazující možnosti dealokace uvolněných bloků

Dovolil bych si zde lehce odbočit a zmínit jeden neduh týkající se Secure Erase. Aby bylo možné tuto funkci použít, nesmí být disk či SSD ve stavu frozen. Do tohoto stavu se dostane v podstatě okamžitě poté, co si ho všimne operační systém, pokud se tento systém jmenuje Windows. Ten si zkrátka při detekci (připojení) osahá disk způsobem, kdy se nastaví stav frozen („zamrznutý“). Aby nebyl disk frozen, musí být čerstvě připojen k napájení a nesmí na něj pokud možno nic sáhnout (detekce např. Kingston SSD Managerem se nepočítá).

Kingston Ssd Manager 1

Pokud máte hodně iniciativní kombinaci SATA řadiče a jeho ovladače, pravděpodobně se vám nepovede disk ve stavu not frozen ve Windows vůbec přistihnout. Mně se podařilo systém přelstít kombinací Nvidia SATA řadiče a standardního výchozího AHCI driveru z Windows (a to i z Windows 10 verze 1607). Při rychlém odpojení a připojení totiž driver nestihne tyto dvě události zaregistrovat a Windows tak nemá důvod na disk sáhnout. Pak je volba Secure Erase v Kingston SSD Manageru zpřístupněna a tuto akci lze provést z pohodlí Windows.

Kingston Ssd Manager 1Kingston Ssd Manager 1

Linux touto přehnanou aktivitou zpravidla netrpí a když, tak pomáhá počítač uspat (do paměti RAM tak, aby se zbytek vypnul) a zase probudit. Již zmíněný nástroj hdparm pro příkazový řádek je sice použitelný (a funguje univerzálně na jakémkoli SATA řadiči na rozdíl od starého nyní už ne tak dobrého DOSového HDDErase), ale pohodlí grafického nástroje nenahradí. Přiznám se však, že netuším, jestli má i jiné distro tak pohodlnou obsluhu Secure Erase jako PartedMagic, který má jedinou nevýhodu, že je standardně placený (vydáván je nicméně pod GPL v2 licencí, takže když si ho někde stáhnete, z právního hlediska to není nic proti ničemu).

Tagy: 
Kapitoly článků
2.  Pitva
3.  Kingston SSD Manager, Secure Erase a změna kapacity

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Test enterprise SSD Kingston DC400 480GB

Čtvrtek, 1 Prosinec 2016 - 00:32 | BTJ | Cemu nerozumis? Nejdriv to zapisuje x minut...
Pátek, 25 Listopad 2016 - 10:48 | Jabba | Filozofování nad SSD ponechám zdejším odborníkům...
Pátek, 25 Listopad 2016 - 09:39 | WIFT | Neříkaj tobě blesk? ;) „A hadam, ze to nastaveni...
Pátek, 25 Listopad 2016 - 01:18 | Plnovous | Najma 2 porty - 2 cesty k radicu disku. Ale nie...
Pátek, 25 Listopad 2016 - 00:57 | BTJ | Tak muzes udelat dalsi partisnu, na kterou nic...
Čtvrtek, 24 Listopad 2016 - 23:14 | Gath G | To možná není tak úplně nutné - popisujete...
Čtvrtek, 24 Listopad 2016 - 21:52 | WIFT | To je otázkou. Když to pak při extrémní zátěži...
Čtvrtek, 24 Listopad 2016 - 18:04 | Petr Váňa | No on mezi tím je ještě třeba SAS. Jde o to že na...
Čtvrtek, 24 Listopad 2016 - 16:12 | Jaroslav Brümmer | No, pokud vyloučíte takové disky, tak nemáte...
Čtvrtek, 24 Listopad 2016 - 16:11 | Jaroslav Brümmer | Enterprise nemusí mít ty nejšpičkovější věci,...

Zobrazit diskusi