Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Kingston DC400 480GB: test serverového SSD

Kingston Dc 400 480 Gb Baleni
SSD, o němž dnes bude řeč, sice patří do kategorie „Enterprise“ a je tedy primárně určen spíše do serverů, ale to vůbec neznamená, že si ho nemůžete koupit i do svého notebooku nebo desktopu. Cena je totiž docela ucházející.

Kapitoly článků

To, co dělá enterprise SSD enterprise SSDčkem, je udržení rychlosti pod dlouhodobou zátěží, kdy se zaplní dostupná kapacita a do SSD se stále perou další data. K simulaci této zátěže provádím test, který jsem si dovolil nazvat Tutus Brutus. Spočívá ve víceméně náhodném přepisování dostupné kapacity náhodnými daty po dobu 24 hodin (některým „consumer“ SSDčkům jsem dopřál jen 12hodinovou terapii) a sledování rychlosti zápisu.

SSD určená pro spotřebitelský segment po dosažení maxima kapacity začnou rychle ztrácet rychlost na úroveň srovnatelnou s pevnými disky (tedy co se náhodného přístupu týče). Enterprise SSD by si mělo udržet rychlost o poznání vyšší. K poklesu rychlosti samozřejmě dojde prakticky vždy, jde jen o to, o kolik.

V testu jsem ponechal z dřívějšího měření enterprise modely Intel S3700, což je celkem solidní 800GB kousek, a dále 240GB Samsung SM843T. Se zobrazením grafu na tomto webu jsem si už hlavu nelámal, zde vidíte náhled začátku během prvních čtyř hodin, celý graf si zobrazte buďto jako obrázek na nové kartě prohlížeče, nebo po rozkliknutí použijte funkci zobrazení plné velikosti (v době psaní článku klávesa F).

480 GB

Kingston Dc 400 480 Gb Tutus Brutus Test

On v podstatě stačí i tento čtyřhodinový náhled. Je z něj patrné, že Kingston DC400 do kategorie Enterprise SSD prostě patří. Jeho rychlost je až do vyčerpání kapacity jednoznačně nejvyšší ze všech dosud měřených SSD a i poté padá značně méně ochotně než u ostatních vzorků.

Pozoruhodná je pak kolísavost rychlosti, po dvou a půl hodinách začne místy klesat lehce pod konkurenty, v průměru je ale stále nepatrně rychlejší. Neméně zajímavý je počáteční náběh, který je relativně pozvolný, nejvyšší rychlosti dosahuje SSD až tak po pěti minutách zátěže (podobnost s náběhem starších úsporných zářivek je nejspíše čistě náhodná, doufám, že bude čistě náhodná i trvanlivost - mám tu zkušenost, že tyhle pomalu nabíhající zářivky obvykle déle vydrží).

400 GB

Zajímalo mě, co udělá s rychlostí sražení kapacity o 80 GB tak, jak to zmiňuje výrobce. Nastavil jsem tedy SSD, aby mělo kapacitu jen 400 GB a test udělal znovu. Výsledek stojí za pozornost:

Kingston Dc 400 480 Gb Tutus Brutus Test 400 Gb

Stalo se něco, co jsem očekával, ale překvapilo mě, jak moc se to projevilo. SSD si v tomto stavu udrželo krásnou rychlost 150 MB/s. Jinými slovy: obětujete necelých 17 % kapacity a získáte 100 % výkonu v drsné zátěži navíc. To není vůbec špatné a snížení kapacity tak rozhodně za úvahu stojí. Prímastické je to, že si koupíte 480GB SSD a můžete se sami rozhodnout, jestli vám je milejších 80 GB navíc, nebo bude lepší mít to řešení rychlejší a o drobet trvanlivější (snížením kapacity se kromě zvýšení rychlosti též zvyšuje počet terabajtů zapsatelných po dobu životnosti SSD, což ale fakticky vzato nemá nějaký významně pozitivní vliv na dobu trvanlivosti, protože čím to budete mít rychlejší, tím to také rychleji vyčerpáte ;-).

Bohužel nemám ostatní SSD, abych vyzkoušel, jak se to projeví u nich, ale už vím, že to případně u dalších budu zkoušet také (…a přitom taková blbost ;-) a hned taky už vím, u jakého dalšího SSD to prubnu.

Další možnost by byla zkoušet hledat nějakou optimální hranici, kam až se dá se snížením kapacity dojít a dostávat za to zajímavé výkonnostní výsledky v zátěži a kdy už to nemá takový význam, ale bylo by to časově velmi náročné (ten jeden test fakt trvá poctivých 24 hodin).

Nutně ale musím zmínit, že toto náročné testování ubralo tomuto konkrétnímu SSDčku z životnosti 3 %.

Kingston Ssd Manager 1

Tagy: 
Kapitoly článků

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Test enterprise SSD Kingston DC400 480GB

Čtvrtek, 1 Prosinec 2016 - 00:32 | BTJ | Cemu nerozumis? Nejdriv to zapisuje x minut...
Pátek, 25 Listopad 2016 - 10:48 | Jabba | Filozofování nad SSD ponechám zdejším odborníkům...
Pátek, 25 Listopad 2016 - 09:39 | WIFT | Neříkaj tobě blesk? ;) „A hadam, ze to nastaveni...
Pátek, 25 Listopad 2016 - 01:18 | Plnovous | Najma 2 porty - 2 cesty k radicu disku. Ale nie...
Pátek, 25 Listopad 2016 - 00:57 | BTJ | Tak muzes udelat dalsi partisnu, na kterou nic...
Čtvrtek, 24 Listopad 2016 - 23:14 | Gath G | To možná není tak úplně nutné - popisujete...
Čtvrtek, 24 Listopad 2016 - 21:52 | WIFT | To je otázkou. Když to pak při extrémní zátěži...
Čtvrtek, 24 Listopad 2016 - 18:04 | Petr Váňa | No on mezi tím je ještě třeba SAS. Jde o to že na...
Čtvrtek, 24 Listopad 2016 - 16:12 | Jaroslav Brümmer | No, pokud vyloučíte takové disky, tak nemáte...
Čtvrtek, 24 Listopad 2016 - 16:11 | Jaroslav Brümmer | Enterprise nemusí mít ty nejšpičkovější věci,...

Zobrazit diskusi