Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

LabelTag - jak to vypadá

LabelTag logo
Nedávno se na našem serveru objevila recenze vypalovačky LiteOn iHAS524 a už v ní jsme vám slíbili, že se na funkci LabelTag podíváme podrobněji v samostatném článku. Ten je nyní zde a pokud jsme se dobře koukali po internetu, jsme pravděpodobně první na světě, kdo se o ní rozepsal s podrobnými praktickými zkušenostmi. Pokud máte tedy rádi „legrácky navíc“ v podobě potisku média do záznamové vrstvy laserem, nebo pokud vzpomínáte na legendární unikátní CD-R/RW vypalovačku Yamaha F1, která dosud jako jediná uměla kreslit laserem do záznamové vrstvy CD-R médií, pohodlně se usaďte, protože si dnes budeme povídat o druhé takové vypalovačce, která umí kreslit do záznamové vrstvy CD-R…

Dostáváme se konečně k asi nejzajímavější části celého povídání o technologii LabelTag, a sice k fotografiím výsledných médií. Rovnou upozorňujeme, že se potisk na spodní straně fotí špatně a lepší to není ani při použití skeneru, neboť jemná vodící drážka pro laser způsobuje různé odlesky podle toho, z jakého úhlu se na médium díváte, kromě toho je samotné médium „zrcadlově“ lesklé a dobře se v něm odráží i okolí. I tak jsme se pokusili něco vyfotit a pro větší názornost naleznete na této stránce i video, na němž jsou některá „vytištěná“ média zachycená při různém natočení vzhledem k pozorovacímu bodu.

Pár médií podstoupilo také „srovnávací test“, kdy na nich byly vypáleny štítky dvěma různými technologiemi, kromě LiteOnu iHAS524 s LabelTag se na nich podepsaly i NEC ND-4551 a také stařičká Yamaha CRW-F1 s Disc T@2 (velké díky patří Nedělákovi za zapůjčení stále ještě funkční Yamahy F1).

LabelTag - DVD (foto)

Takto vypadá klasická fotografie média, v němž se odráží světlý povrch (bílý strop). Tisk LabelTag je svou výrazností srovnatelný s tiskem Disc T@2 v podání mechaniky NEC ND-4551A. Hodně také záleží na výrobci DVD média, neboť ačkoli jsou prakticky všechna DVD ze spodu podobně barevná, jsou mezi výrobci někdy znatelné rozdíly v kontrastu mezi vypálenou a nevypálenou oblastí a v tom, jak se tyto rozdíly jeví při různém osvětlení, naklonění a podobně. Pod skenerem třeba toto médium vypadá značně jinak (výsledný snímek se ostatně nezřídka liší i mezi samotnými skenery):

LabelTag - DVD (sken)

Na zvětšeném snímku ze skeneru si můžete všimnout detailu v tisku obrázku, kde cosi jako „mezistupně barev“ jsou tvořeny hustotou vypálených bodů. Podobně to ukazují také detailní fotografie:

LabelTag - DVD detail (foto) LabelTag - DVD detail (foto)

Jak jsme již řekli, LabelTag zvládá i 8cm média, jak DVD (vlevo), tak CD:

LabelTag - DVD 8cm (foto) LabelTag - CD 8cm světlé (foto)

Na DVD, ačkoli má podobnou barvu jako výše uvedený vzorek, vyšel tisk o něco lépe. Důvod je jednoduchý, své udělá i nastavení, zda chcete mít tisk negativní (platí jen pro textovou část), nebo ne. Z vlastní zkušenosti můžeme říci, že je lepší dělat tisk negativní, je to pak lépe vidět. Stejně tak je tomu i na světlém CD vpravo, kde je i přes phthalocyaninovou vrstvu potisk vidět relativně dobře (barvu tohoto konkrétního média však program nepoznal, měl za to, že jde o cyaninové, takže inverzní text jsme udělali ručně). Níže opět tatáž média pod skenerem:

LabelTag - DVD 8cm (sken) LabelTag - 8cm světlé CD (sken)

 

Porovnejte potisk 8cm DVD (vlevo) a potisk 12cm DVD výše. Pod skenerem vypadají obě média jinak. Světlé 8cm CD vpravo pak pod skenerem vypadá „zeleně“ a potisk je čitelný poměrně dobře (jde o typ CD, které vypadá zespodu velice podobně jako CD lisované, což potisku tak trochu dodává „efekt hologramu“).

Nakonec tu pro vás máme v obrázkové podobě ještě také test potisku dvěma „různě nazvanými“ technologiemi, byť se společným základem: Disc T@2 a LabelTag. Nejprve byl proveden pochopitelně tisk LabelTag (ten je vždy blíže středu), až pak (protože LabelTag disk uzavřel) mohl být proveden další potisk pomocí Disc T@2 (v případě DVD se o to postarala vypalovačka NEC ND-4551A, v případě CD stařičká babička Yamaha CRW-F1):

LabelTag - DVD (foto) - Disc T@2 (NEC ND-4551A) vs. LabelTag (LiteOn iHAS524)

Na obrázku vidíte potisk DVD (znalci jistě odhalí identifikátor výrobce Taiyo Yuden), na fotografii vypadá potisk oběma technologiemi velice podobně, skoro nerozeznatelně. A takto totéž médium vypadá pod skenerem:

LabelTag - DVD (sken) - Disc T@2 (NEC ND-4551A) vs. LabelTag (LiteOn iHAS524)

Skener obvykle zachytí kresbu lépe, i když má pod ním médium nepřirozenou barvu. CD s vrstvou SuperAZO (Verbatim DL+) se nám povedlo rozumně zachytit pouze skenerem:

LabelTag - 8cm SuperAZO CD (sken) - Disc T@2 (Yamaha F1) + LabelTag (LiteOn iHAS524)

Nevíme, zda je to dáno jinou technologií, nebo tím, že Yamaha už má přeci jen „lehce přetočený tachometr“, ale potisk LabelTag je znatelně zřetelnější. A když už jsme u těch CD-R médií, ukažme si ještě, jak to vypadá na klasickém phthalocyaninovém médiu bledé barvy s odstínem do žlutozelena:

LabelTag - CD světlé, phthalocyanine (foto)

Když jsme text pro potisk na základě varovné hlášky PLDS LabelTag editoru o malém kontrastu vytvářeli, netušili jsme, že bude výsledek až takhle dobrý. Pochopitelně to nějak zvlášť použitelné není, na světlém médiu opravdu žádný extra kontrast nevykouzlíte, ale i takovýto výsledek nás mile překvapil na to, že normálně rozdíl mezi vypálenou a nevypálenou oblastí na těchto typech médií skoro nejde poznat. Hodně tomu pomáhá zmíněné nastavení textu napevno na inverzní bold (což znamená, že tam, kde je text, laser nesáhne a vypálí všechno okolo).

Protože fotografie nezachytí vše, nabízíme vám názorné video, kde můžete vidět různá média pod různými úhly, abyste si udělali lepší představu, jak vypadá potisk do datové vrstvy v reálu. Odraz fotoaparátu, který video točil, je v médiích spíše záměr, protože je pak dobře patrný rozdíl ve viditelnosti potisku při odrazu různě tmavých ploch okolí.

Tagy: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Jak se dělá s kreslící funkcí LabelTag

Úterý, 8 Červen 2010 - 19:16 | georgeos | Jen ze zajímavosti jsem se chtěl podívat, kolik...
Úterý, 8 Červen 2010 - 00:58 | WIFT | Sada samých nul udělá něco, co, pokud má trošku...
Pondělí, 7 Červen 2010 - 22:59 | Kert | Souhlasím s poslední větou. Vezmu soubor který...
Pondělí, 7 Červen 2010 - 15:03 | HEC | No ono pokud je to jako default na /CLOSEDISC tak...
Pondělí, 7 Červen 2010 - 14:38 | WIFT | To jsem zkoušel, ale bez úspěchu. No nevylučuju,...
Pondělí, 7 Červen 2010 - 14:32 | HEC | Jejej - starou dobrou (a stále jěště i funkční)...
Pondělí, 7 Červen 2010 - 13:02 | PV | Platná data jsou před vypálením pomocí opravných...
Pondělí, 7 Červen 2010 - 09:27 | WIFT | Nedá se říci přímo "spadne", ale...
Pondělí, 7 Červen 2010 - 09:24 | WIFT | To je různé, podle velikosti pokreslené plochy a...
Pondělí, 7 Červen 2010 - 08:49 | Kert | V CloneCD se dal dělat obraz CD i tak, že se...

Zobrazit diskusi