Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

LabelTag software - základy fungování

LabelTag logo
Nedávno se na našem serveru objevila recenze vypalovačky LiteOn iHAS524 a už v ní jsme vám slíbili, že se na funkci LabelTag podíváme podrobněji v samostatném článku. Ten je nyní zde a pokud jsme se dobře koukali po internetu, jsme pravděpodobně první na světě, kdo se o ní rozepsal s podrobnými praktickými zkušenostmi. Pokud máte tedy rádi „legrácky navíc“ v podobě potisku média do záznamové vrstvy laserem, nebo pokud vzpomínáte na legendární unikátní CD-R/RW vypalovačku Yamaha F1, která dosud jako jediná uměla kreslit laserem do záznamové vrstvy CD-R médií, pohodlně se usaďte, protože si dnes budeme povídat o druhé takové vypalovačce, která umí kreslit do záznamové vrstvy CD-R…

Kapitoly článků

V době, kdy jsme si s technologií LabelTag hráli, byla poslední verzí z řady 8 na webu nero.com ke stažení 8.3.13.0. Na médiu dodávaném k mechanice LiteOn iHAS524 byla je ale dodávána verze novější, 8.3.20.0. I tu už lze nyní stáhnout z webu nero.com, datuje se k 15. březnu letošního roku (už dříve jsme ale zjistili, že Nero 8.3.20.0 dodávané k mechanice má „časové razítko“ ze 30.7.2009) a skutečně obsahuje podporu LabelTag. V žádné jiné řadě Nera jsme zatím podporu LabelTag neobjevili, tedy alespoň ne tím způsobem, jakým je implementována v Neru 8.3.20.0. Implementace spočívá v přidání jednoho jediného souboru do celé instalační sady a přizpůsobení hlavní aplikace nero.exe tak, aby s tímto souborem počítala. Ten soubor se jmenuje LtnLT.EXE a v době psaní této zprávy o něm strýček Google nevěděl vůbec nic (s odstupem času bude zřejmě odkazovat hodně dlouhou dobu právě na tuto recenzi coby jediný relevantní odkaz). Co je také rozhodně zajímavé: verze LtnLT.EXE v Neru 8.3.20.0 dodávaném k mechanice se liší od verze Nera 8.3.20.0 stáhnutelného z webu nero.com. Na disku dodávaném k mechanice je totiž verze s vyšším číslem 1.15.0.0, zatímco součástí balíku Nera stáhnutelného z webu nero.com je LtnLT.exe verze 1.11.0.0.

PLDS LabelTag Editor - verze

My jsme tedy celou dobu pracovali s verzí 1.15.0.0. Aplikace nese jméno PLDS LabelTag Editor (PLDS jako Philips & Lite-On Digital Solutions) a coby komentář je u aplikace uvedeno „Designed by Karr“. Nic vám to neříká? Stejný „podpis“ má i program KProbe2 na testování kvality vypálených médií u mechanik LiteOn (primárně mechanik s čipsetem MediaTek).

První potisk

Verze Nera, která byla k nalezení na instalačním médiu, je ta úplně nejnižší: Nero Essentials. Ta je pak k práci s utilitou LtnLT.exe uzpůsobena, žádná jiná varianta Nera kreslení LabelTag nenabízí. Pokud příslušným sériovým číslem Nero povýšíte, počítejte s tím, že kreslení LabelTag nebude přístupné. Plná verze Nero - Burning ROM zkrátka žádné možnosti, jak dostat na disk štítek, nenabízí. Jde to jen s „průvodcovitým “Nero Essentials.

Nero Essentials - vypalování LabelTag

Funguje to tak, že si nejprve tradičním způsobem vytvoříte projekt plný souborů, které chcete vypálit, a těsně před vypálením je vám nabídnuta možnost vytvořit štítek. Už zde je „implementován“ nedostatek, který jsme zmiňovali: jakmile zaškrtnete Vytvořit LabelTag, automaticky se vám znepřístupní volba pozdějšího přidávání souborů na disk.

Nero Essentials - LabelTag Editor - upozornění na přetahování obrázků z disku Nero Essentials - LabelTag Editor - upozornění na uzavření disku

Po stisknutí tlačítka Vypálit Nero Essentials nejprve odhadne, kam bude po zapsání dat štítek nakreslen a s příslušnými parametry spustí program LtnLT.exe, aby připravil štítek. Ten nejprve oznámí dvě hlášky, z nichž ta druhá opět odporuje dříve proklamované možnosti vypalovat více štítků mezi data.

LabelTag Editor (DVD)

Pak teprve je možné vytvářet štítek (k podrobnostem se dostaneme na další straně).

Nero Essentials - vypalování dat před LabelTag session

Pak už to vypadá, že pracuje zase jen Nero Essentials. Nejprve se vypálí data, …

Nero Essentials - vypalování LabelTag session

… zapíše se Lead-out datové session a následně se vypálí LabelTag session.

Nero Essentials - vypalování LabelTag dokončeno

Ta musí obsahovat tabulku souborů z předchozí datové session, jinak by právě vypálené soubory operační systém neviděl a disk by byl pro něj nečitelný. Nakonec se i LabelTag session uzavře, s čímž se ale bohužel uzavře celý disk a není na něj možné již nic dalšího přidat. Stejně to funguje i s CD-R médii.

Jak vypadá vytištěný štítek, na to se podíváme později.

Tagy: 
Kapitoly článků

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Jak se dělá s kreslící funkcí LabelTag

Úterý, 8 Červen 2010 - 19:16 | georgeos | Jen ze zajímavosti jsem se chtěl podívat, kolik...
Úterý, 8 Červen 2010 - 00:58 | WIFT | Sada samých nul udělá něco, co, pokud má trošku...
Pondělí, 7 Červen 2010 - 22:59 | Kert | Souhlasím s poslední větou. Vezmu soubor který...
Pondělí, 7 Červen 2010 - 15:03 | HEC | No ono pokud je to jako default na /CLOSEDISC tak...
Pondělí, 7 Červen 2010 - 14:38 | WIFT | To jsem zkoušel, ale bez úspěchu. No nevylučuju,...
Pondělí, 7 Červen 2010 - 14:32 | HEC | Jejej - starou dobrou (a stále jěště i funkční)...
Pondělí, 7 Červen 2010 - 13:02 | PV | Platná data jsou před vypálením pomocí opravných...
Pondělí, 7 Červen 2010 - 09:27 | WIFT | Nedá se říci přímo "spadne", ale...
Pondělí, 7 Červen 2010 - 09:24 | WIFT | To je různé, podle velikosti pokreslené plochy a...
Pondělí, 7 Červen 2010 - 08:49 | Kert | V CloneCD se dal dělat obraz CD i tak, že se...

Zobrazit diskusi