Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Linux Mint 17 “Qiana” se blíží, vychází z LTS verze Ubuntu

Podpora až do roku 2019, to je hlavní vlastnost sedmnáctky Mintu, založené pochopitelně na Ubuntu 14.04 LTS. Prostředí Cinnamon a MATE opět v aktuální verzi.

MATE varianta zahrnuje samozřejmě MATE prostředí ve verzi 1.8. Další vlastnosti tohoto vydání zahrnují silně vylepšeného správce aktualizací, správce ovladačů, logovací a uvítací obrazovku, softwarové zdroje, a samozřejmě všechny aktualizace a novinky, které plynou z použití Ubuntu 14.04 LTS jako základu. Zde vás odkáži na článek tyto novinky popisující s tím, že samozřejmě věci kolem prostředí Unity se Mintu netýkají.

Jinak nadále platí, že zatím v základu nefunguje podpora pro Nvidia Optimus. Je zde ale podpora EFI, Bluetooth a jako u posledních vydání *buntu připomínám, že pro 32bitovou x86 verzi je již potřeba podpora PAE.

Tentýž soupis novinek se také týká varianty s prostředím Cinnamon, které je ve verzi 2.2. Jinak obecně je Mint poměrně nenáročný, minimální konfigurace pro běh vyžaduje x86 procesor, 512 MB RAM (1 GB je doporučen pro komfortnější běh), 5 GB diskového prostoru a grafickou kartu schopnou nahodit aspoň 800×600.

Prostředí Cinnamon je desktop postavený na frameworku GTK+ 3.x, který původně začínal jako fork kontroverzního GNOME Shellu. Prostředí MATE naopak navazuje přímo na klasické GNOME 2.xx, využívá tedy dnes již zastaralý framework GTK+ 2.x, ale v chystaném budoucím vydání přinese i podporu GTK+ 3.x. Obě prostředí se zrodila u stejných autorů jako Linux Mint, ale postupně jsou adoptována i dalšími linuxovými distribucemi. Například Mageia 4 přinesla přímou a viditelnou podporu v instalátoru, MATE i Cinnamon jsou k dispozici pro všechny hlavní distribuce, ať již uživatelsky přívětivé jako Fedora či openSUSE, nebo náročnější jako Arch, Slackware a Gentoo.

Sami tvůrci Mintu také vydávají další edici LMDE, tedy Linux Mint Debian Edition, který není založen na Ubuntu, ale přímo na jeho mateřském Debianu v Testing variantě. Tato edice nabízí semi-rolling update model, který se zatím stále vyvíjí a ladí.

Tagy: 
Zdroje: 

Linux Mint MATE / Cinnamon

Galerie ke článku

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Linux Mint 17 “Qiana” se blíží, vychází z LTS verze Ubuntu

Úterý, 20 Květen 2014 - 14:03 | IT Joker | „grafickou kartu schopnou nahodit aspoň 800×600...

Zobrazit diskusi