Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Microsoft experimentuje s použitím APU Picasso v Surface

Microsoft se pustil do testování alternativních procesorových řešení, aby snížil závislost Surface na dodávkách od Intelu. Experimentuje s APU od AMD a prý si i u Qualcommu objednal ARM SoC na míru…

Microsoft už jednou o procesorové diverzifikaci platformy Surface uvažoval. Bylo to v roce 2012, kdy experimentoval s ARM (s ARM modely to ale tehdy příliš nevyšlo, byť částečně vinou operačního systému) a s AMD. Tehdy zkoušel 28nm APU Temash, což byl čtyřjádrový Jaguar (x86) s TDP volitelným v rozsahu 3,6-5,9 wattu. Nakonec z toho nic nebylo. Možná i proto, že AMD zrušila vývoj malých x86 jader a nemohla nabídnout žádného nástupce, a tak nemělo smysl rozjet novou platformu, která by obratem skončila.

Microsoft Surface řada s DOF

Přinejmenším tento problém nyní nehrozí. Microsoft proto začal testovat možnost nasazení 12nm APU Picasso od AMD (4× Zen+ a až 704 SP Vega), které nabízí konfigurovatelné TDP, jež lze snížit až na 12 wattů. Teoreticky by mohlo jít i o model na míru, který umožňuje ještě nižší TDP, ale zdroj další podrobnosti neuvádí.

Microsoft dále pracuje s Qualcommem, u něhož si objednal ARM SoC na míru. Projekt nese označení Excalibur a měl by být navržen přesně podle požadavků Microsoftu, které mají zajistit, aby na něm Windows 10 běhaly co nejlépe.

I v případě, že se modely vybavené Picasso a Excaliburem dostanou do sériové výroby, zůstane většina modelů Surface postavena na hardwaru od Intelu. Pro Qualcomm a AMD by to ale znamenalo rozšíření na další platformu, která byla dosud v rukou konkurence. Pak už je snazší své zastoupení v segmentu zachovat a pouze nabízet novější modely procesorů. V případě AMD by to bylo 7nm APU Renoir, u Qualcommu nějaký další osmijádrový ARM SoC na míru.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Microsoft experimentuje s použitím APU Picasso v Surface

Úterý, 2 Červenec 2019 - 14:17 | MikeM | "I v případě, že se modely vybavené Picasso...
Úterý, 2 Červenec 2019 - 14:09 | BlackRider | Excalibur neni projektovy oznaceni procesoru, ale...
Úterý, 2 Červenec 2019 - 12:56 | skaven | "Microsoft proto začal testovat možnost...

Zobrazit diskusi