Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Minirecenze: Gigabyte R282-Z92 A00 server - dva AMD EPYC Milan procesory v akci

Společnost AMD letos vydala nové serverové procesory EPYC generace Milan postavené na Zen3 architektuře. A rovnou dva 24C kousky bydlí v dnes testovaném Gigabyte serveru.

Na závěr musím říct, že jsem se serverem velmi spokojený, nijak mne nezlobil nějakými specifickými problémy či konfiguračními gremliny. Jednoduše vše funguje jak má, velkou radost mám z dostatku vnitřního prostoru pro PCIe karty, nedochází zde ke kolizi s chladiči procesorů, což je pozitivní. Velmi se mi líbí velké množství PCIe slotů, celkem máme k dispozici šest PCIe Gen4 x8 slotů a dva x16 Gen4. Přímo na desce pak najdeme OCP2 a OCP3 slot, kam můžeme umístit další síťové karty a ty tak neokupují prostory pro standardní PCIe sloty. Server má i základní portovou výbavu ve formě VGA a několika USB portů, malý bonus jsou pak dva RJ45 gigabity, užitečné pro nějaké základní síťování.

Většina komponent lze vyměnit snadno bez nutnosti speciálního nářadí, šuplíky na disky nevyžadují žádné nářadí, na výměnu PCIe karet budete potřebovat křížový šroubovák.

Líbí se mi, že je možno do serveru osadit až 8TB RAM a každé CPU má k dispozici šestnáct paměťových slotů, zajímavé je, že Gigabyte podporuje rychlost 3200 MT/s při 2DPC osazení, nicméně tuto funkci musíme v BIOSu zapnout, jinak se paměti zpomalí na 2933 MT/s propusnost.

Do serveru můžeme osadit hromadu NVMe disků. nebo i běžné SAS/SATA SSD/HDD, je však zapotřebí backplane serveru něčím propojit a je už na majiteli zda plánuje využít nějaký SW RAID nebo HW RAID ve formě PCIe karty.

Server by mohl z hlediska výkonu dopadnout ještě lépe, kdyby bylo osazeno více paměťových modulů, ideálně dual-rank, nicméně tento server byl poskládán na konkrétní účel, který splňuje, navíc při použití Windows Serveru 2019 Essentials je třeba počítat s omezením využitelné RAM na 64GB. Pokud na takovém stroji plánujete použít mnohojádrové EPYCy a Windowsí Server 2019 Standard/Datacenter, je třeba licencovat extra procesorová jádra, jelikož základní licence dovoluje použití na 2S serveru a 16 fyzických jader. Dále je třeba dokupovat licenční balíčky, které se prodávají po dvou a více jádrech. Podobné to je u dalšího software třeba VMware ESXi, Oracle databáze a tak podobně. Můžete se tak dostat do vtipné situace, kdy zaplatíte třeba trojnásobek ceny serveru za privilegium používat software na daném serveru. Samozřejmě je možné využít nějakých slev, toto může být dost individuální a záleží na konkrétních společnostech, software a tak podobně.

Vůči serveru nemám vlastně žádné výtky, snad jen na absenci nějakého stavového displeje v přední části, server má sice LEDku, která upozorňuje na případné problémy, ale displej zobrazující konkrétní problém by se mi líbil více. Je mi však jasné, že by bylo obtížné takový displej nacpat na přední část serveru, protože téměř veškeré místo okupují disky. Nicméně místo na dvouznakový sedmisegmentový displej, který by zobrazoval POST kódy by se jistě našlo.

Doufám, že se s podobně veselým serverem zase někdy setkám, v blízké budoucnosti se můžete těšit na recenzi serveru s Intel Ice Lake procesory, ale to je vše co v tento moment prozradím.


 

 

Hodnocení vidím následovně:

klady

+ Možnost osadit až dva 64C/128T AMD EPYC Milan procesory - až 280W TDP
+ Podpora 3200 MT/s RAM i v 2DPC zapojení
+ Podpora až 8TB Registered ECC RAM
+ Velmi bohatá konektivita (2x OCP, 8x PCIe, mnoho NVMe, SAS/SATA)
+ Lze osadit i relativně dlouhé PCIe karty, nekolidují s procesory
+ Zadní hot-swap 2,5" SAS/SATA šuplíky
+ Možnost upravit křivky ventilátorů dle chuti, včetně profilů

zápory

- Tovární řízení otáček ventilátorů je velmi agresivní
- Chybí nějaký stavový displej vepředu serveru

pohlídejte si

? Při osazení mnohojádrových CPU Vás může pozlobit licencování na jádra (Microsoft, Oracle, VMware, atd.)
? Na montáž a demontáž PCIe karet a OCP karet potřebujete šroubovák

 

 

 

Poděkování

 

Za zapůjčení serverů Gigabyte R282-Z92 A00 2U, Supermicro a-1610F-H12W 1U, Supermicro A-2610Q-H11S děkuji společnosti Abacus Electric, s.r.o.

 

Karel "Karáš Svorka" Svoboda (Google+)

Pesíci dělají chro. Je potřeba vysumýšovat chrochták.

VGA Legacy MKIII

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Minirecenze: Gigabyte R282-Z92 A00 server - dva AMD EPYC Milan procesory v akci

Středa, 20 Říjen 2021 - 09:53 | Karáš Svorka | Není problém v tom Intel pseudo-HW RAIDu? Myslím...
Středa, 20 Říjen 2021 - 09:12 | tomcan | nemáte někdo zkušenost jak na server dostat xcpng...
Neděle, 17 Říjen 2021 - 21:22 | Rudi Iteceder | Diky za info. Nejsme v CR, ale zkusim se poptat u...
Sobota, 16 Říjen 2021 - 13:43 | Karáš Svorka | To je potřeba poptat u nějakého prodejce, cenu...
Sobota, 16 Říjen 2021 - 12:51 | Rudi Iteceder | Super recenze, bylo by mozne naznacit na kolik...
Sobota, 16 Říjen 2021 - 12:23 | danieel | OCP byla jednak snaha redukovat vendor-lock-in od...
Sobota, 16 Říjen 2021 - 08:08 | Ji Si | Nestálo by za to napsat něco více (článek) o tom...
Sobota, 16 Říjen 2021 - 01:15 | Karáš Svorka | Supermicro má k dispozici fůru desek co jde...
Sobota, 16 Říjen 2021 - 01:13 | Karáš Svorka | Na Sapphire Rapids-X si ještě počkáme, ale v té...
Pátek, 15 Říjen 2021 - 23:21 | pete-x | epyc thicc

Zobrazit diskusi