Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

MNT Research chystá nástupce modulárního notebooku Reform

Zdroj: MNT Research

Notebok proslavený zejména trackballem a možností měnit procesory bude mít svého nástupce.

Je to už více než čtyři roky, co německý MNT Research úspěšně crowdfundingově zafinancoval vývoj a výrobu svého open-source modulárního notebooku Reform, který od té doby prodává a dále rozvíjí novými procesorovými moduly. Ačkoliv tento dvanáctiapůlpalcový, s tloušťkou čtyři centimetry proti konkurenci neúměrně buclatý, mechanickou klávesnicí a trackballem vybavený laptop budil u leckoho úsměv (a u leckoho budí nadále), své zákazníky si našel a i přes poměrně vysokou cenovku je na něj dnes čekací doba v řádech týdnů až měsíců. Procesorových modulů pro něj vzniklo už sedm, nabízejí jádra Cortex-A53, Cortex-A55, Cortex-A72, Cortex-A73 či Cortex-A76 v konfiguraci od dvoujádrového po osmijádrový, paměť se pohybuje v rozmezí 2 až 32 GB a kdo je hodně odvážný, může si pořídit modul s FPGA Kintex-7 a vybrat si, jaký procesor do něj nahraje.

Teď MNT Research zahájil práce na novém modelu, který autor nazval Reform Next a od původního Reformu se má lišit zejména kompaktnější konstrukcí a ještě větší modularitou. Tloušťka přístoje klesla u existujícího prototypu z 4 cm na 2.6 cm a hmotnost se snížila z takřka dvou kilogramů na 1.5 kg. To stále nejsou údaje, které by mohly konkurovat mainstreamové produkci dnešních dnů, ale Reform stále má něco, co mainstream nikoliv.

Ačkoliv se hlavní obětí ztenčování stal trackball, který byl doposud výchozím polohovacím zařízením, a jeho místo zaujímá nově trackpad s třemi tlačítky, jenž dosud byl pouze volitelnou možností, jinak modularita počítače nebyla dotčena, ba právě naopak. Základní deska v Reformu Next je proti původnímu modelu rozdělena na více částí. Do největší z nich se bude zasouvat procesorový modul dle výběru zákazníka, zbylé desky jsou osazeny porty. Umožní to snazší opravy například poškozených konektorů, případně ve chvíli, kdy už USB-A definitivně ustoupí USB-C, navrhnout novou desku a staré porty opustit.

Klávesnice zůstává mechanická, přibude jí ale podsvícení, předělána bude i nabíjecí elektronika notebooku. Co zůstává je napájení uživatelsky vyměnitelnými standardními články 18650, kterých půjde osadit dvakrát čtyři kusy. Zůstává i kompatibilita s procesorovými moduly z původního Reformu, nicméně standardně má být osazen rovnou ten nejvýkonnější z nich, takže volit jinak budou asi jen uživatelé se specifickými nároky.

Společnost opět zveřejnila celý projekt na crowdfundingovém portálu CrowdSupply, kampaň ale zatím ještě neběží. Existuje ale již prototyp, který má tělo z 3D tiskárny a slouží k testování jednotlivých desek. Finální verze Reform Next bude mít šasi z hliníku. Zdrojové kódy všech komponent, které má na svědomí přímo MNT Research budou (a průběžně již i jsou) k dispozici v repozitáři pod otevřenou licencí.

Martin "logout" Kukač

Většinu dne trávím tím, že přeměňuju kofein na kód. Když s tím skončím a ještě není čas jít spát, tak zbylý čas nerovnoměrně dělím mezi rodinu, sbírku počítačového harampádí, vysílání na volně přístupných pásmech a geocaching.

Blog

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku MNT Research chystá nástupce modulárního notebooku Reform

Úterý, 24 Září 2024 - 22:15 | kobul80 | Jojo, táta úspěšně používá cvakací Chicony z roku...
Úterý, 24 Září 2024 - 22:04 | Kubrak | Ja stale pouzivam prastarou klavesnici jeste s PS...
Úterý, 24 Září 2024 - 21:31 | Ondar | Já jsem řešil upadlej pant na displeji notebooku...
Úterý, 24 Září 2024 - 18:05 | kobul80 | Z mojí zkušenosti to není tak hrozný a přijde mi...
Úterý, 24 Září 2024 - 16:54 | Mirda Červíček | Dospěli jsme do fáze, že servisáci notebooků...

Zobrazit diskusi