Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Nvidia Optimus a „ION 2“

Nvidia Optimus logo
Na konci minulého týdne jsme vás navnadili na technologii Nvidia Optimus s tím, že má jít o „novou verzi“ přepínání integrované a přídavné grafiky. Podobné technologie mají již na trhu jak sama Nvidia, tak i AMD. Jejich základem je možnost zvolit, zda poběží integrovaná grafika, která sice není výkonná, ale zato má nízkou spotřebu, nebo přídavná (diskrétní), která bude sice výkonnější, zato ale energeticky náročnější, což se v notebooku projeví především na výdrži baterie. Nvidia Optimus je svým způsobem něco podobného, avšak s jedním výrazně nezanedbatelným rozdílem: přepínání je zcela automatické, tak automatické, že už ani „automatičtější“ být nemůže…

Kapitoly článků

Nakousneme trochu připravovanou platformu, které se momentálně říká „ION 2“. Všem, kteří se o tuto záležitost zajímají, je jasné, že ION 2 nemůže být čipset a nemůže to být nic jiného než normální diskrétní grafika. To byly asi největší obavy, a to ze dvou důvodů: na nové Atomy „Pine Trail“ se bude taková grafika připojovat přes pomalou (2,5GT/s) PCI Express ×1 linku, navíc jde o čip, který by měl takové platformě zvýšit spotřebu oproti situaci, kdy by tam nebyl, takže by pracovala jen grafika integrovaná v Atomu a Intel by měl v rukávu tvrzení typu „jak je Nvidia ION 2 neefektivní řešení“.

Náčrt odhadu platformy Intel Atom + čipset NM10 Express + NVIDIA ION 2
Náš původní odhad toho, jak měla platforma „ION 2“ vypadat

V kombinaci s technologií Nvidia Optimus se však ION 2 stává řešením, které svůj smysl má (na obrázku níže vidíte náš revidovaný odhad na základě toho, co již víme). Nový ION se bude zapínat jen tehdy, když ho bude potřeba, v nečinnosti nemá brát grafika přes Optimus vypnutá v podstatě téměř nic (to není grafika, která je v „idle“, to je grafika, která je svým způsobem v režimu spánku a prakticky nefunguje). Až ji bude potřeba, Optimus ji zapne, ano, pak se bude konat zvýšená spotřeba, ale také tomu odpovídající zvýšený výkon, kterého je v tu chvíli žádáno. Jakmile grafika dokončí svou práci, zase se poslušně vypne, činnost převezme grafika integrovaná (která v tu chvíli je reálně v „idle“, ale to bylo v podstatě i u dosavadních řešení, protože integrovanou grafiku coby součást nějakého čipu, jehož zbytek stále něco dělá, úplně nevypnete) a uživatel to vůbec nepozná. Otázkou pochopitelně zůstává výkon Ionu 2 za situace, že přes pomalou PCI Express linku bude posílat obraz do frame bufferu grafiky integrované v Atomu (tedy do RAM), ale Nvidia je přesvědčena, že pro účel Ionu 2 a jeho předpokládaného výkonu i ta jedna mrzká PCIe ×1 linka první generace bohatě postačí. Ano, asi se bude mít co ohánět, ale postačí. Navíc nezapomeňme na optimalizaci práce s ní pomocí Copy Engine, v této situaci nám ani nezbývá nic jiného než věřit, že to opravdu stačit bude.

Reálnější náčrt platformy Nvidia „ION 2“
Náš revidovaný odhad platformy Nvidia „ION 2“ s technologií Nvidia Optimus

Nvidia tedy za situace, kdy ji Intel integrací grafiky přímo do procesoru v podstatě „vyštípal“ ze hry v čipsetovém byznysu, přichází asi s tím nejlepším, s čím se v takové situaci dalo. Intelu Optimus nevadí, naopak z něj paradoxně může těžit a skutečnost je taková, že Intelu se Optimus opravdu líbí. On si bude v pohodě prodávat své Atomy a integrované grafiky a Nvidia mu z jeho koláče nebude nikterak ukusovat. Nvidia sice reálně přichází o byznys na poli integrovaných grafik v čipsetu, ale přichází s řešením, kdy může velice efektivně „parazitovat“ (je to sice silné slovo, ale hodí se) na rozšíření platforem Intel na trhu tím, že své diskrétní grafiky v souvislosti s technologií Optimus nabízí jako „přidanou hodnotu“, které, co se týče spotřeby energie, není vůbec potřeba využívat (rozšíření platformy Intel je také hlavní důvod, proč to nefunguje na platformě AMD/ATI, Nvidia se tím vzhledem k tomu, kolik se prodává notebooků s procesory AMD, vůbec nezatěžovala, takže AMD si to bude muset „pořešit“ po svém).

A tak se vlastně může stát, že Nvidia Optimus může ještě více zatraktivnit platformu Intel, zejména pro výrobce notebooků, kteří mohou vyrobit produkt se standardně dlouhou výdrží na baterie a přitom s výkonnou grafikou v případě, že jí bude potřeba. A je fakt, že průměrný uživatel nekupuje notebook podle toho, jaký je v něm procesor, jaká je v něm grafika nebo jestli zvládá DirectX 11 nebo jestli má přepínání grafik. Průměrného uživatele zajímá barva, možná tvar, hmotnost, velikost displeje a „aby to dlouho vydrželo na baterku“. Výrobci notebooků to ví a s bonusem v podobě Nvidia Optimus mohou začít nabízet produkty s dlouhou výdrží a přitom výkonem doslova „on-demand“, tedy na vyžádání, v případě, že je ho potřeba. Uživatel nemusí řešit přepínání (prý beztak přepínalo jen jedno procento všech, kteří si notebook s přepínatelnou grafikou koupili) a nestane se, že by nechal zapnutou výkonnou grafiku a zkrátil si tak výdrž baterie.

Za daných podmínek je tedy asi opravdu Nvidia Optimus „optimální“ řešení, nebo alespoň řešení „nejblíže optimu“, a to jak pro Nvidii, tak pro Intel, jemuž něco takového nejen neubližuje, ale naopak může pomoci. Hlavní slovo tedy mají nyní výrobci notebooků a jeden z prvních, kdo s touto technologií přijde, je ASUS, který hodlá uvést hned několik nových modelů: N61JV, N82, U30Jc a UL50. Další výrobci se velmi pravděpodobně brzy přidají. Uvidíme, jak je technologie Nvidia Optimus osloví.

Kapitoly článků

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Nvidia Optimus: přepínání grafik, o němž nebudete vědět

Středa, 17 Únor 2010 - 14:48 | HKMaly | To by me teda sakra zajimalo kdo potrebuje pro...
Čtvrtek, 11 Únor 2010 - 20:31 | mukade | "odpověď od konkurence"? to som zvedavy...
Čtvrtek, 11 Únor 2010 - 09:53 | Anonym | Jak pise, qee, i5 stejne tak jako i3 jsou CPU,...
Středa, 10 Únor 2010 - 19:06 | Nalim | Presne to by se hodilo - pri brouzdani a koukani...
Středa, 10 Únor 2010 - 17:39 | Jiří Tužil | Ono snad ani nejde o Quaka, stačí normální...
Středa, 10 Únor 2010 - 14:55 | HKMaly | Relevantni neni obnovovaci frekvence 60Hz ale...
Středa, 10 Únor 2010 - 14:20 | Jiří Tužil | Ale ta integrovaná běží pořád. A ještě se...
Středa, 10 Únor 2010 - 10:23 | pub | No, me se neliby ze i kdyz aplikace potrebuje...
Středa, 10 Únor 2010 - 10:12 | DRK | Hmm takže jestli to dobře chápu posílá diskrétní...
Středa, 10 Únor 2010 - 09:58 | WIFT | Tak to bude horší, protože notebook s Hybrid SLI...

Zobrazit diskusi