Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Nvidia: Samsung je naším konkurentem i partnerem

Samsung má oproti TSMC náskok s moderními FinFET procesy a Nvidia se toho rozhodla využít. Po letech výroby čistě u TSMC se mezi jejími produkty objeví i čipy vyráběné u korejského giganta…

TSMC pro Nvidii vyráběla všechny klíčové čipy od roku 2004, kdy s grafickými jádry NV40 a NV41 (řada GeForce GTX 6800) Nvidia dočasně přesedlala k IBM. Po více než dekádu u TSMC společnost opět využije služeb jiného dodavatele. Na téma podepsání smlouvy se Samsungem se sice už nějakou dobu spekuluje, ale až dosud to nebylo možné podložit spolehlivými zdroji.

Továrny Samsung a GlobalFoundries nabízejí totožnou variantu 14nm procesu

Podle analytika Douga Freedmana z RBC Capital Markets, vychází z diskusí s vedením společnosti najevo, že skutečně u Samsungu plánuje vyrábět. To ostatně Nvidia dala najevo i v rámci své výroční zprávy (Form 10-K), kde již Samsung neuvádí jen v seznamu konkurentů, ale také mezi patnerskými dodavateli křemíkových placek:

„We utilize industry-leading suppliers, such as Taiwan Semiconductor Manufacturing Company Limited and Samsung Electronics Co. Ltd, to produce our semiconductor wafers.“

Předpokládá se, že Nvidia využije 14nm proces Samsungu k výrobě letos ohlášené Tegry X1, přičemž grafická jádra řady Pascal ponechá na starost TSMC (16nm proces). Přesun výroby části produktů k jinému dodavateli je logický důsledek dlouhodobého skluzu TSMC oproti slibovaným plánům. K tomu došlo již se 40nm procesem, následně s 28nm procesem, částečně i s 20nm procesem (jehož desktopová varianta byla zrušena) a nyní s 16nm procesem. Vedení TSMC opakovaně ujišťovalo, že situace s 28nm výrobou se nebude opakovat a všechny přípravy jdou zcela hladce a podle plánu. Během loňského podzimu ale došlo k odkladu masové výroby o několik kvartálů - až na rok 2016. Oproti zdržení předchozích procesů je tu ale jeden zásadní rozdíl: TSMC už není zcela bez konkurence.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Nvidia: Samsung je naším konkurentem i partnerem

Úterý, 24 Březen 2015 - 08:57 | del42sa | aneb nejdřív je zažalujeme za porušování patentů...

Zobrazit diskusi