Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Ohled za procesory a základními deskami v roce 2008, výhled na 2009

Pentium III
Tak jako každý rok i letos řádně provětráme naší křišťálovou kouli a zhodnotíme její loňské odhady. Již ste si mohli přečíst něco o grafikách a nyní se podíváme na procesory a nakousneme i základní desky…

Kapitoly článků

1.  Procesory

2008 – Co bylo?

AMD Sempron 3300+ (socket A)Intel Celeron 366 MHz v PPGA Card redukci

Navážeme na loňský odhad toho, co se mělo letos na poli procesorů stát. Naše odhady se vyplnily jen zčásti. Hovořili jsme o Nehalemu, ten sice na trh skutečně přišel, ale zatím míjíme ohlasné ódy na to, jak se dobře prodává (to s prodejem Core 2 Duo se Intel chlubil poměrně brzy). Ano, pravda, procesory Core i7 přišly na trh relativně nedávno, takže ještě není ani pořádně proč zpívat, nicméně je tu několik faktů, které tento nejlepší x86-kompatibilní procesor planety staví do pozice, ve které si jej neběhají koupit davy.

Za prvé je Core i7 stále spíše žhavá novinka, je nejlepší a tím pádem je docela drahý, sice ani tak ne sám o sobě, ale se základní deskou, kterou je k němu potřeba pořídit, se dostáváme nad 11 tisíc a to nepočítáme ještě paměti a zbytek. Core i7-based sestava je zkrátka záležitost pro takříkajíc „horních deset tisíc“, neboť si asi málokdo pořídí sestavu s Core i7, aby byla co nejlevnější a jen proto, „aby tam teda měl ten Nehalem“.

Druhou skutečností, která nenutí k nákupu Core i7, je fakt, že dnes drtivé většině uživatelů bohatě stačí i dvoujádrové Pentium nebo ekvivalent od konkurence, třeba nějaký ten Athlon X2, náročnější milovníci AMD si pořídí třeba i Phenom X3, ovšem s Phenomem X4 to vidíme podobně jako s Core i7 – koupí si jej jen nadšenec, který „tam prostě chce mít ten Phenom X4“, ovšem s jediným rozdílem: nadšenec, který chce mít sestavu s Phenomem X4, se vejde do deseti tisíc s celým PC (bez monitoru), když na to přijde, i když se bude jednat o podobně nevyváženou sestavu jako s nejlevnějším Core i7. To je ostatně jediná výhoda procesorů AMD: jsou až legračně levné a pokud pomineme vyšší spotřebu a zahřívání, pak i pro většinu uživatelů dostačující.

Další, čeho se loňská předpověď týkala, byl 45nm proces u AMD. Ten sice přišel, ale „běžný smrtelník“ musí vyčkat ještě tak týden a něco, protože desktopové verze 45nm procesorů známé jako Phenom II X4, přijdou až u příležitosti lednové výstavy CES2009 v Las Vegas. Zatím jsou k mání pouze 45nm Opterony. Předběžné odhady a benchmarky Phenomů II X4 slibují, že tyto procesory částečně vytrhnou AMD trn z paty, zejména se budou snažit napravit pověst Phenomů, které se žádným „killer“ procesorem nestaly ani náhodou – hodně topí a „žerou“ (to slovo je u nejvýkonnějších Phenomů X4 naprosto na místě), základní frekvence čtyřjádrových kousků nejde přes 2,6 GHz a s přetaktovatelností je to také bída s nouzí. Naproti tomu o chystaných 45nm Phenomech II víme, že základní frekvence bude končit na 3 GHz a s přetaktovatelností to bude podstatně lepší. U AMD se dá navíc očekávat, že i nejvýkonnější Black Edition varianta Phenomu II X4 940 bude cenově dostupná pro spoustu příznivců AMD a tam, jak známo, je odemčený násobič výrazně usnadňující přetaktování. To už však zacházíme do budoucna, byť velice, velice blízkého.

Když už hovoříme o AMD, trochu přeskočíme loňskou předpověď (na řadě by mělo být povídání o VIA Isaiah) a okomentujeme současný stav AMD. To, že by firmu někdo koupil, se nakonec nestalo, AMD si dále žije svým vlastním životem, ale na druhou stranu se tak trochu dá s nepatrnou nadsázkou říci, že je „na přístrojích“. Své vlastní výrobní továrny odprodává do nové společnosti, která stále ještě nemá definitivní jméno a posvěcení úřadů („The Foundry Company“), přičemž podle posledních zpráv v ní bude mít jen 34,2% podíl (původně to mělo být 44,4 %). Zbytek mají (budou mít, nepředbíhejme) Arabové (ATIC a Mubadala). Do všeho navíc zasáhla světová finanční krize (nespekulujme nyní nad tím, jestli je umělá nebo vyvolaná vývojem, faktem je, že ten pojem zkrátka existuje a na reálné fungování firem prostě vliv má) a tak se šetří, kde se dá, poměrně hodně však na tzv. „lidských zdrojích“ (dříve se jim říkalo o něco lidštěji „zaměstnanci“). Takže ačkoli AMD stále žije, je, jak již bylo zmíněno, „na přístrojích“, jejichž účelem je udržet firmu naživu.

Procesor VIA Nano

Krátce k VIA Isaiah a k VIA obecně. Společnost, jejíž procesory vyrábí ve svých továrnách Fujitsu, si stále tak nějak „dělá, co chce“ a okolní dění jakoby se jí příliš netýkalo. Uvedla si svůj první 64bitový procesor VIA Nano (alias „Isaiah“, což je nakonec označení pro jeho mikroarchitekturu) a dál si „jede tu svou“, tedy věnuje se nízkospotřebovým malým platformám s neoslňujícím výkonem a poněkud vyšší cenou ve srovnání s konkurencí. Samotný procesor VIA Nano je jistou výjimkou, co se týče toho oslňování výkonem, protože je rychlejší než konkurenční Intel Atom, jenže má také vyšší spotřebu a vyšší cenu, což z něj dělá procesor, který by vlastně Atomu vůbec konkurovat neměl. Každopádně VIA se moc neohlíží vlevo ani vpravo, vůbec se netváří, že by s někým chtěla soutěžit, prostě něco nabízí a „berte, nebo nechte ležet“.

Musíme také zmínit ještě společnost Transmeta, která bývala čtvrtým hráčem s naprosto specifickými procesory Crusoe a později Efficeon s VLIW architekturou schopnou díky code morphing softwaru x86 instrukce emulovat. Tato společnost poté, co nějaký ten pátek nabízela už pouze licence na některé technologie, nakonec oznámila, že je na prodej. Toho se teprve v listopadu chytla společnost Novafora s izraelským finančním zázemím a co nakonec z Transmety bude, je nyní ve hvězdách.

2009 – Co bude?

Nastává čas na naši křišťálovou kouli, kterou jsme tentokráte museli vyčistit lihem, aby byla čistší, což se zase trošku negativně podepsalo na její schopnosti věštit, takže tentokrát nám dává ještě menší záruky než loni. U Intelu je situace následující: Dlouho žádná zásadní změna (nepočítáme-li nové LGA1366 Core i7 s nižší spotřebou 95 W), ke konci roku se pravděpodobně setkáme s dalšími variantami Nehalemu pro novou patici s názvem asi LGA1156 a na trhu procesorů bude opět veselo.

Vše bude nejspíše hodně záviset na tom, jak se bude dařit AMD se 45nm Phenomy II. Ty přijdou nejprve jako taková vábnička v podobě modelů určených pro AM2+ platformu (již zmíněný leden a CES2009), aby o kvartál později nastoupily v „plnotučné“ AM3 variantě s do akce připraveným DDR3 paměťovým řadičem (samozřejmě vedle nadále přítomného DDR2, takže AM3 Phenomy II bude možné použít i v AM2+ a AM2 deskách, u nichž jejich výrobci zajistí podporu). Na bázi těchto procesorů pak budou vznikat i další, zejména tříjádrové a dvoujádrové, s L3 cache nebo bez ní (ve 45nm variantě bude L3 cache až 6 MB), jejich výkon, cena a spotřeba budou klíčovou otázkou ve zlevňování nebo nezlevňování Intelu.

Velkou neznámou je pro nás VIA, tady křišťálová koule jen zrní. A samozřejmě již zmíněná Transmeta, o které ale pravděpodobně příští rok ještě něco uslyšíme.

Kapitoly článků
1.  Procesory

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Ohled za procesory a základními deskami v roce 2008, výhled na 2009

Sobota, 3 Leden 2009 - 02:47 | Anonym | roox: heatpipe: do vakua vlozis male mnozstvo...
Pátek, 2 Leden 2009 - 16:01 | roox | pekny clanek, diky. Jenom k tem zakladkam a...
Pátek, 2 Leden 2009 - 11:09 | Artthur | >>WIFT: viď.: http://www.hkepc.com/...
Středa, 31 Prosinec 2008 - 20:05 | iris | Pohled na počítače v roce 2008, 2009 výhled na...
Středa, 31 Prosinec 2008 - 19:39 | WIFT | >> jojo2: Líná ruka nekliká? ;)
Středa, 31 Prosinec 2008 - 17:47 | Anonym | jojo2: pokud jde o ikonku, tak ve skutečnosti jde...
Středa, 31 Prosinec 2008 - 17:35 | Bohumil Federmann | Ještě jedno: "Takže ačkoli AMD stále žije,...
Středa, 31 Prosinec 2008 - 17:32 | Bohumil Federmann | Drobné upřesnění: "Své vlastní výrobní...
Středa, 31 Prosinec 2008 - 16:00 | Anonym | Umm, vidim ze ta mala ikonka je urobena z obrazku...
Středa, 31 Prosinec 2008 - 15:19 | WIFT | >> Pedro79: To je tím, že to je...

Zobrazit diskusi